Umbrele Trecutului

65 4 2
                                    

Autor: Tinna2

Genul cărții: Vampiri

Critic: NAOMI_moonchild_94
   
   
   
TITLUL
          Mi se pare potrivit și pe spune că atrage, are umbra sa de mister și te duce cu gândul la un trecut care se ține de personajul principal pe tot parcursul cărții (eu, cel puțin, la asta m-am gândit).

COPERTA
          Probabil că este a nu știu câta copertă pe acest sistem din toate pe care le-am văzut eu până acum. Abia coperta mă duce cu gândul la o posibilă poveste de dragoste, dar nu știu ce și cum. Nu stau tocmai bine la capitolul acesta, dar putea fi ceva și mai bun. Totuși, este potrivită atâta timp cât și tu consideri acest lucru.

          Dar, acum să mă leg de ideea dragostei. La formular, la genul cărții, nu ai precizat și dragoste, iar coperta te duce imediat cu gândul la asta. Poate va fi o relație de acest gen, poate nu va fi, dar dacă nu are nicio legătură cu acest gen, atunci de ce ai pune o astfel de copertă? Tu stii cel mai bine ce urmează, dar ai grijă la detalii de genul.

DESCRIEREA
                    „În trecut exista o singură regulă: „Stai departe de oameni și nu dezvălui niciodată cine ești".

          Dar trecutul e trecut, iar noi trăim în prezent. Așadar, se întâmplă ca pe lângă această regulă să apară altele noi și toate să fie încălcate de cei tineri.

          Fiind sigură că face ce trebuie, Lliri Rosa Black își ia copii și fuge de sub stăpânirea Ligii în alt oraș. Își ascunde identitatea față de ligă și încearcă pe cât posibil să stea departe de membrii acesteia, învățându-și copii să se comporte ca niște oameni normali asta deși niciunul nu e.

          Cum vor decurge lucrurile departe de Ligă și cum va manageria situația femeia de 1005 ani, sub înfățișarea uneia de 34?"

          În primul rând, cuvântul „copii"este scris greșit de fiecare dată, forma corectă fiind cu trei de „i". De asemenea, am văzut din nou o problemă cu virgulele. Anii femeii i-ai fi putut scrie cu litere, 1005 nu arată așa rău: „o mie cinci" (nu e foarte lung ca să zici că incomodeaza).

          Acum, dacă e să mă leg de modul în care este construită, cred că dă destule detalii, destul încât să îi spună cititorului la ce se rezumă cartea, dar parcă mi se pare că sunt puțin cam multe cărți date pe față pentru o descriere. Ar fi mai potrivit să creezi și mai mult mister, să fie asemeni titlului.

CONȚINUT
          Liniile de dialog și aliniatele sunt peste tot, ceva ce apreciez mult. Dar, în primul rând, am observat o problemă a virgulelor, care nu sunt poziționate tocmai corect. Ar trebui să pui la punct regulile de folosire ale acestuu semn de punctuație, căci este unul necesar și important.

          Dar, pe lângă acestea, am observat mai multe lucruri care nu mi s-au părut potrivite și care mi-ai atras atenția. Fiecare greșeală văzută de mine este la un alt nivel, sunt unele lucruri care chiar nu au ce căuta și unele care pot fi trecute cu vederea, dar toate contează.

● „Fiind cel mai mare dintre frați, știu că dacă s-ar întâmpla să pățesc ceva sau să fiu prinsă de Ligă; Nicholas și-ar ajuta surorile mai mici." ── Aici nu era nevoie să pui punct și virgulă, nici nu este corect. În schimb, o virgulă ar trebui pusă în locul acelui semn.

● „Vin-o să te pup." ── Cuvântul este scris greșit, trebuia legat, aceasta este forma de imperativ.

● „Școala începe la 07:00 AM." ── Nu mi se pare potrivit să fie scris astfel, pentru că puteai spune „la șapte dimineața". Dacă e să o luăm așa, chiar dacă ei se aflau în SUA, asta ar fi însemnat ca personajele să pronunțe fiecare cifră în parte și este destul de ciudat. În general, cifrele se folosesc doar la un an exact, o adresă.

● „Privesc orașul, sorbând din ceașca cu cafea [...]" ── Verbul al doilea este conjugat greșit la genitiv, forma corectă este „sorbind"

          (Cele de până acum sunt din primul capitol propriu-zis, asta ca să poți corecta oricând ai nevoie. Cele ce urmează de acum înainte sunt din capitolul al doilea.)

● „— Nu sunt..., dau să-i reproșez și să-l anunț că NU SUNT O PITICĂ [...]" ── Aici am de spus doar faptul că este indicat să nu pui cu majuscule, iar contextul în care tu ai folosit ar fi fost mai potrivit să pui scrisul înclinat, semn că personajul pune accent pe acele gânduri/cuvinte.

● „Îmi trântește un "Bine" aproape forțat [...]" ── Cuvântul scris de către tine în ghilimele trebuia cu literă mică.

          Eu am mai observat ceva cu cu cele trei puncte de suspensie și, de multe ori, le-am găsit în locuri unde nu era neapărat nevoie, dar având în vedere că nu au fost folosite tocmai excesiv, este un detaliu relativ minor. Exemplele ce urmează sunt unele unde nu era nevoie să folosești acele puncte, dar asta depinde și de modul în care ți-ai imaginat tu.

── „[...] dar acum...m-am obișnuit și cu asta"
── „[...] e totuși una destul de normală...liniștită"
── „[...] sunt liniștită...normală"

          Și ceva în plus, anume faptul că după cele trei puncte de suspensie (asemeni fiecărui semn de punctuație) trebuie un spațiu liber.

          Acum, să mă leg și de modul de a scrie și de ideea în sine. Îmi place cum ai abordat acest subiect, chiar dacă tema vampirilor este destul de folosită. Pare a fi o idee diferită, dar nu mă pot pronunța prea mult având în vedere faptul că nu am citit decât câteva cărți de acest gen.

          Acum, eu încă mă întreb cum este cu acel prim capitol, unul care nu este chiar propriu-zis din cauză că doar dă informații legate de aceasta lume a vampirilor. Mi se pare interesant și fără folos în același timp, sunt la linia dintre acestea două și nu sunt încă sigură cât de mult atrage. Așa, ideea de a explica toate aceste lucruri de la început de carte este interesantă, introduci mai ușor cititorul în această carte și îi spui din prima mai multe detalii. Îi ajută pe cei care doresc să citească, îi scutești de o căutare pe internet în legătură cu istoria vampirilor.

          Legat de personaje nu pot spune foarte multe, dar cred că pot fi conturate bine, iar având în vedere că sunt abia câteva capitole eu cred că ai destul timp să pui accent pe fiecare în parte. Dar aș dori, atunci când va fi nevoie, exprimarea mai clară a sentimentelor ce poartă, plus că vorbești din perspectiva lor. Relația dintre copii și mama lor este una frumoasă, chiar îmi place, și înțeleg comportamentul lor. Au niște reacții relevante. Doar că am și aici ceva de spus, și anume faptul că mi-ar plăcea dacă să avea o imagine mai clară a aspectului.

          Apoi, aș dori o explicație mai clară a locului unde se petrece acțiunea, și anume apartamentul celor patru. Ar trebui să găsești un moment sau mai multe în care să descrii felul în care arată, asta pentru a fi mai ușor celorlalți să își creeze o imagine clară a modului în care se petrece acțiunea.

          Mai multe detalii când vine vorba de gesturile personajelor ar fi un plus, dar pe moment mi se pare potrivit, dar bineînțeles că asta nu înseamnă să stai un întreg paragraf pentru un mic detaliu. Nu, nu am zis asta, ci doar să pui mai mult accent pe detalii.

          Modul în care scrii este unul ușor și relativ simplu, nu este dificil de citit și te relaxează, doar că pe mine personal nu mă impresionează în vreun fel, îi lipsește ceva.

          Titlurile capitolelor curpind numele personajului din care este narată acțiunea și mi se pare potrivit, decât să te incurci cu nu știu câte perspective într-un singur capitol.

CONCLUZIE
          Sunt sigură că are potențial, sunt sigură că se poate și îmbunătăți puțin. Ți-aș recomanda să treci peste capitole și să și corectesi greșelile care sunt. Apoi, să pui la punct problema cu virgulele, una care la tine nu este chiar atât de gravă, dar sunt lucruri care mi-au sărit destul de repede în ochi.

NOTĂ
          7, asta pentru că nu m-a surprins neapărat, dar asta poate fi doar părerea mea, deși mi se pare o notă potrivită cărții tale.

PLATĂ
          Follow grupului și o părere celor două capitole ale cărții mele, „Mercur Retrograd? (rescrisă)". Îmi cer scuze că a durat atât de mult.



          ── Naomi

Critici și sfaturiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum