Onorabil

51 2 4
                                    

Titlul

Titlul este după părerea mea într-o oarecare măsură potrivit, cu toate că la prima vedere nu prea pare așa sau cel puțin mie una nu mi-a părut. Am înțeles că prin intermediul lui ai vrut să reflecți cumva viața personajului principal și mai exact cuvântul ce ar fi definit-o cel mai bine. Este ceva simplu dar destul de interesant.

Autor: AbbyAme

Coperta

Coperta ei bine nici nu se poate numi întocmai astfel. Ai ales să folosești o simplă poză, care de altfel nici nu este foarte clară sau încât să atragă prea mult și totodată un font care după părerea mea nu prea se potrivește, oferind un aspect nu prea plăcut cărții în sine. Fata de pe copertă într-adevăr poate oferi un aspect ușor misterios și trist, melancolic ce se leagă de povestea ta, însă sfatul meu este să apelezi la un cover shop care o să te ajute cu siguranță deoarece merită mai mult.

Descrierea

Nu este o descriere foarte lungă sau complexă, însă așa cum este ea, scurtă și la obiect este perfectă. Ai oferit informațiile necesare de care are nevoie cititorul încât să îți facă o idee despre ce este vorba în carte și mi-a plăcut că ai ales la sfârșit să lași și câteva întrebări care îți oferă un mic suspans asupra acțiunii cărții. Greșeli eu una nu am observat, însă ți-aș sugera să revizui puțin aspectul, mai exact așezarea în pagină. Descrierea a fost încadrată destul de bine în cele trei paragrafe, dar înaintea primului încercă să lași și acolo un mic alineat. Știu, Wattpadul îl scoate dar ai putea pune un punct sau ceva înainte totuși.

Ceea ce mi-a atras puțin atenția a fost descrierea pe care ai lăsat-o la completarea formularului. Ai menționat ceva și de o căsătorie cu un om bogat, lucru ce nu se regăsește și în descrierea cărții tale. După părerea mea ar trebui să o adaugi deoarece astfel cititorul își poate forma o părere legată față de ce urmează să lectureze sau cel puțin să formulezi în așa fel încât să menționezi cumva și acest aspect. Mai ales că ai spus că acest lucru ar determina acțiunea cărții tale de fapt.

Capitolele

Ai un mod de a scrie lejer și destul de plăcut, motiv pentru care cred că se și înțelege de fapt că, capitolele se parcurg repede și cu ușurință. Te-ai îndreptat puțin către ideea ce este destul de comună legată de părinți agresivi și oarecum de căsătoria/relația cu un om bogat de cumva îi face viața mai bun. Nu pot spune că este un lucru rău mai ales că există atâtea cărți comune și o idee într-adevăr originală se găsește foarte rar de obicei. În orice caz, ideea cărții tale îmi place, iar pentru început este bine ceea ce ai scris și ideeile pe care le-ai abordat mai ales că într-o oarecare măsură unele au o tentă cât de cât originală.

Trecând peste aceste lucruri mă voi lega acum strict de greșelile pe care le-am întâlnit.

Pentru început ți-aș sugera să lași alineate și spații libere între dialog și paragraf, spre exemplu. Mi-a plăcut totuși că ai folosit liniuța de dialog. O greșeală frecventă pe care am observat-o este folosirea virgulei după fiecare semn de punctuație. Este greșit. Atât timp cât adaugi spre exemplu semnul întrebării, al exclamării nu mai este nevoie de virgulă, iar în cazul punctului dacă dorești să adaugi o acțiunea precedată de persoanaj, spre exemplu „el zice" trebuie folosită doar virgula, nu și punctul. Iată câteva exemple ca să înțelegi mai bine:

Greșit:

„— Dă-mi cartea, te rog!, spuse el."
„— La ce oră ai venit?, îl întrebă."
„— Îmi place acea carte. răspunse el."

Corect:

„— Dă-mi cartea, te rog! spuse el."
„— La ce oră ai venit? îl întrebă."
„— Îmi place acea carte, răspunse el."

O altă problemă pe care am observat-o ar fi în legătură cu „i-a", respectiv cu cratima. Am văzut că o pui uneori chiar dacă nu este nevoie posibil din cauza faptului că așa îți sună mai bine. Și eu făceam la fel acum câțiva ani cu unele ortograme. Ia se folosește cu sensul de „a lua", în schimb i-a este folosit atunci când urmează o acțiune. Totuși, ia se scrie legat nu doar când vine de la verbul a lua ci și când este o interjecție sau un substantiv comun. I-a cu cratimă de pe altă parte dacă ar fi să o luăm puțin diferit te gândești că i-ul („i-") este un pronume personal și în orice caz ai putea adăuga un pronume înaintea lui ca să vezi dacă într-adevăr așa este, iar a-ul („-a") vine de la verbul auxiliar a avea. Deci o iei logic, teoretic.

Ca să îți fie puțin mai clar uite și câteva exemple:

„Ioana ia punga de pe masă" (ia vine de la verbul a lua)
„Ia să aud!" (ia este o interjecție)
„Ia aceea este frumoasă" (ia este un substantiv comun referindu-se mai exact la acel articol de îmbrăcăminte, respectiv bluza tradițională)
„I-a oferit un răspuns răutăcios" (i este pronume personal, iar a verb auxiliar a avea — și cum spuneam, dacă nu ești sigură poți adăuga un pronume în față ca să faci ca un fel de test — el i-a oferit... ea i-a oferit...)

Desigur, dialogul trebuie să fie prezent, însă ai grijă să nu exagerezi în anumite situații și te poți lua oarecum după criteriul, acțiunea, dialogul și descrierea ar trebui să fie într-un fel sau altul la egalitate deoarece dacă adaugi prea mult dialog, descrierea fiind scurtă și seacă plictisește cititorul. Același lucru intervine și în cazul descrierii dacă este prea multă. Așa că ar trebui să găsești o cale de echilibru și desigur să nu uiți și de acțiune. Oh și de asemenea poți încerca să dezvolți dialogul, ba chiar după fiecare replică să accentuezi puțin mimica personajelor, felul în care vorbesc, detalii esențiale.

Ai mare grijă ca după fiecare virgulă, punct, linie de dialog să lași și un mic spațiu.

Cum ți-am mai spus pentru început mi se pare interesantă cartea ta, doar că ar trebui să ai grijă până și la micile aspecte. Doar prin muncă reușești și în orice caz, nimeni nu se naște expert. Așadar, mult succes!

Plata: follow permanent contului meu personal și voturi cărții mele, respectiv „Dincolo de soare".

critic: dioanaaa
xoxo

Critici și sfaturiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum