Reminiscențele lui Monat-Varain

51 2 1
                                    

Autor: Arianagomez25

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.

Autor: Arianagomez25

Critică realizată de: M0rphy

Titlul

       E potrivit, îmi place cum se mulează poveștii tale.

Copertă

      Îmi e greu să o comentez pentru că nu mă pricep să editez poze și nici să fac prea mari realizări în Photoshop, dar mi-ar fi plăcut ca a ta să fie puțin mai lucrată. Pare o simplă poză pe care ai adăugat un text. Te sfătuiesc să iei legătura cu un Graphic Shop (găsești o grămadă de grupuri pe Watt care te pot ajuta) și să îți îmbunătățești estetica cărții.

Descrierea cărții

       Mi se pare insuficientă. Ai fi putut începe printr-o scurtă descriere a personajului principal, apoi să prezinți situația concretă. Poate să adaugi și niște întrebări retorice care să sporească misteriul. „Va reuși Monat să își facă dreptate, ori destinul îl va juca pe degete?", „Se va lăsa Monat sugrumat de întuneric, ori va răzbi căutând lumina?", etc. Plus că nici estetic, descrierea ta nu arată prea bine. Lași la final de ghilimele un spațiu aiurea, care nu are niciun sens. Spre exemplu: "prietenul ", "invalide ", " diagnosticat ", " întemnițat ". În altă ordine de idei, ghilimelele românești sunt acestea „ ", nu " ".

       Încearcă să renunți la utilizarea excesivă a ironiei. Am înțeles că ai folosit termenul de „prieten" în sens peiorativ, la fel ca și „întemnițat", însă deja patru mi se pare nepotrivit. Întreaga ta descriere devine o sintagmă care subliniază o manieră neconvențională de a reda sinopsisul lucrării.

Conținut

       Nu îți înțeleg punctuația. După cum ți-am menționat și anterior, lași niște spații complet aiurea după punct și virgulă. Spre exemplu: „Și cu toate astea , pe Venus un astfel de fenomen era destul de normal . " Corect ar fi: „Și cu toate astea , pe Venus un astfel de fenomen era destul de normal." Nu mai folosi cratima în loc de linie de dialog. „—" aceasta este cea corectă.

       Acțiunea ta se derulează prea repede. Într-o secundă personajul tău dezactivează sistemul de securitate (ai fi putut să te documentezi puțin și să explici procesul tehnic ca să pară cât mai realist), după e deja la etaj, răscolind documente, în alte câteva secunde e deja la calculator. În condițiile în care pe acel calculator erau informații și dovezi ale unui fapt penal, inculpatul lăsase parola undeva unde putea fi descoperită ușor. Nu ți se pare că forțezi puțin lucrurile? Mai mult decât atât, din monolog descoperim că „doar nu e atât de deșteaptă încât să o rețină". Ba chiar asta ar fi făcut oricine destul de inteligent încât să înfăptuiască asemenea acte sinistre ca cele descrise de tine. 

       Renunță la scrierea numerelor cu cifre. Le folosești doar în cazul în care este vorba de o adresă sau de o dată calendaristică. În rest, ele se scriu în cuvinte.

       Menționezi din prima foarte multe personaje a căror poveste nu o știm. Desigur, nu trebuie să te apuci să le dezbați viața, însă dai foarte puține informații despre ele, atât fizice, cât și morale, iar lectura devine derutantă. O grămadă de nume a căror rezonanță nu spune nimic. Încearcă, pe cât posibil, ca atunci când le introduci în scenă să zici și câte ceva despre ele, despre caracterul lor, ba chiar ai mai putea insista pe alocuri și cu descrierea fizică/ a gesturilor. Mai ales că narațiunea la persoana a III-a îți dă ocazia de a trata pe larg acest aspect.

       Reacțiile lui Monat sunt uneori deplasate și nu par deloc autentice. De fapt, ale tuturor personajelor. Te grăbești cu ele, nu dai deloc timp narațiunii să respire prin descriere. Ideea ta poate fi noua revelație a literaturii, degeaba însă, dacă nu o transpui coerent în pagină, toată munca ta e în van. 

Concluzii

      Ideea ta are potențial. Cumva e un thriller, combinat cu mister și totodată ai și un caz polițist acolo. În afară de cele menționate mai sus, lucrarea ta poate fi foarte interesantă. Ai grijă la regulile de redactare + încearcă să îți redresezi stilul de a nara. Tinzi să forțezi lucrurile și să grăbești acțiunea.

 Tinzi să forțezi lucrurile și să grăbești acțiunea

Oops! Această imagine nu respectă Ghidul de Conținut. Pentru a continua publicarea, te rugăm să înlături imaginea sau să încarci o altă imagine.
Critici și sfaturiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum