Prin focurile iadului

59 4 0
                                    

Autor: Tinna2
Critic: maryxis

Titlu

Pentru o carte de dragoste, titlul este destul de cliseic, deoarece de-a lungul timpului am mai întâlnit pe Wattpad povestiri cu titluri care conțineau, ori cuvântul "foc" , sau "iad" (plus cuvintele din familiile lor lexicale). Un alt lucru ce oferă un minus cărții, este faptul că titlul nu are vreo legătură cu conținutul.

Coperta

În primul rând, țin să precizez faptul că se vede că ai apelat la un profesionist pentru copertă, doar că s-a făcut o greșeală  destul de importantă.
Mai exact, coperta este mult prea întunecată. Sinceră să fiu, ți-aș recomanda să modifici coperta, pentru că, din cauza acestei erori, capitolul acesta al cărții nu prea atrage cititorii. Și da, știu că o carte nu trebuie judecată după copertă, dar asta nu înseamnă că această parte trebuie tratată cu indiferență.
În final, mai am de precizat doar că apreciez foarte mult că protagoniștii se regăsesc pe copertă, iar acest lucru îl pot spune și despre numele autorului.

Descriere

Apreciez faptul că ai alineate și diacritice, însă și spații între fragmente. Aceste lucruri înseamnă mult pentru esteticul descrierii.
Un lucru ce oferă un plus cărții sunt paragrafele doi și trei în care le-ai descris pe cele două personaje principale din ambele perspective. Însă, aici este și o greșeală: nu știm numele protagoniștilor. În acest caz, ți-aș recomanda ca în descrierea ta să le inserezi numele lor, dar și câteva informații (legate de persoanlitate) despre cei doi.
Un alt lucru pe care nu-l pricep este relevanța ultimului fragment cu restul descrierii. Aici părerea mea este că ar trebui să adaugi ceva la începutul alineatului, care să lege și acest paragraf de restul.
În rest, nu mai am nimic de spus, decât că descrierea are mărimea potrivită și este destul de captivantă pentru a atrage cititorii.

Conținut

În primul rând, posterele sunt mult prea întunecate, mai ales în partea de jos. Un alt lucru ce oferă un mare minus este faptul că, în partea de sus a posterelor, luminozitatea este diferită. Deci, din puncul meu de vedere, ți-aș recomanda să le schimbi, sau să rezolvi într-un fel această problemă.
Tot la acest capitol, am observat că ai pus și numele actorilor ce interpretează fiecare personaj, iar acest lucru se cam pune ca un fel de distribuție. Pe scurt, vreau să zic că ai făcut două capitole într-unul singur. Acest lucru este interpretabil, însă părerea mea ar fi că trebuie să faci mai întâi distribuția și după posterele în două capitole diferite. Continuăm cu prologul !
Aici nu am foarte multe lucruri de zis, decât faptul că acesta nu prea mi se pare un prolog. Pentru un cititor, această parte a povestirii înseamnă baza, întâmplarea care stă la baza întregii acțiuni din carte. În concluzie, în loc de prologul pe care l-ai scris, ți-aș recomanda să pui (dezvoltat) motivul pentru care Massimo trebuie să o găsească pe fata cu "privire de căprioară".
Îmi place foarte mult că pui timpul povestirii și locul unde se petrece acțiunea. Acest lucru oferă poveștii un strop de originalism, pentru că n-am mai întâlnit acest lucru în cele cinci luni de cânnd folosesc această platformă.
Un lucru ce oferă un minus pe partea de estetic sunt separatoarele (sper că așa se numesc) pe care le folosești, deoarece au aceeași problemă ca și coperta, chiar și pentru tematica ușor sumbră indicată de carte.

În rest, nu am ce să spun, deci putem să trecem pe partea de gramatică, ortografie și așezarea în pagină.
În primul rând, apreciez că ai alineate, puține greșeli gramaticale și nici măcar vreo repetiție. Aceste lucruri sunt foarte importante pentru estetic.
Cu așezare în pagină nu ai probleme ! Toate fragmentele încep din același loc ca celelalte.
Pe partea de ortografie stai destul de bine ! Pe parcursul capitelor am întâlnit puține greșeli.
"- Sunt treaz ! Gata pregătit și pe cale să ies. Ați găsit-o ? Întreb agitat, deși mint cu nerușinare." este un exemplu preluat din povestirea ta. Greșeala sesizată este la cuvântul "întreb" , pentru că, în că textul tău, acest cuvânt marchează începutul vorbirii indirecte (în exemplul acesta și nu numai) se scrie cu literă mică. De-a lungul cărții, această eroare se repetă de mai multe ori, doar că cu o simplă editare, aceste greșeli se pot corecta.
O altă greșeală se află aici: "aeroportul de pe otopeni". În acest context cuvântul "otopeni" se scrie cu literă mare.
Un alt lucru pe care nu-l înțeleg, este motivul pentru care în anumite locuri pui această liniuță: ------ (legată în totalitate). Aceasta nu dă bine la estetic, deci îți recomand să o înlocuiești cu o virgulă. Ah, da, la liniuța de genul acesta care se află înainea cuvântului "și" nu pune virgulă ! Doar șterge linia.
În rest, totul este bine ! Nu am ce să comentez !

Concluzie

Cartea are potențial ! Se vede că nu este scrisă în bătaie de joc, doar că mai ai de lucrat la ea.

Nota criticului

Aceasta a fost strict opinia mea ! Nimic nu a fost spus cu răutate. Critica o poți folosi cum vrei tu.

Plată

Follow permanent grupului și voturi (câte vrei) cărții mele Elisabeth Potter: Aripile Întunericului. Opțional, o părerede 10 rânduri (telefon) și 5 rânduri (laptop) în comentariile ultimului capitol postat care să dovedească că ai citit cartea. Părerea este opțională.

Critici și sfaturiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum