LXXI.

9.4K 949 231
                                    

Jayson (Pondělí, 20.5., 12:31)

◼▪◼

Jakmile Jayovi skončila polední přestávka, vracel se do své kanceláře. Očekával před dveřmi Ryana a Vanessu, ale nikde nebyli. Jayson si zmateně zkontroloval telefon, protože Ryan mu včera řekl, že před půl jednou budou na místě, ale zpráva od něj žádná nepřišla. 

   Jay zmateně vešel do své pracovny připraven Ryanovi volat. Ovšem Ryan už tam byl a nebyl sám.

   Seděl na sedačce vedle Vanessy jako obvykle. Ale v Jayově křesle seděl ředitel společnosti, kterého ovšem Jayson za své působení tady viděl osobně tak třikrát.

   Hned jak Jay vešel, ucítil, že je něco špatně. Ryan se na něj podíval jako na naprosto jiného člověka. 

   "Polley?" otočil se ředitel ke dveřím, kde Jay stál. Ten nakrčil jen zmateně obočí.

   "Děje se něco, pane řediteli?" zeptal se Jayson. Snažil se navázat oční kontakt s Ryanem, ale ten byl momentálně zaujatý svými prsty. Jayovi přestalo na chvíli být srdce, protože cítil, že má problém. Jen nevěděl jaký.

   Ředitel se postavil, aby na Jaysona viděl. Ruce si zastrčil do kapes od kalhot. "Ano, děje. A nedělejte, že nevíte, o co jde."

   Jay se nikdy necítil zmateněji. Těkal pohledem kolem všech v místnosti, ale pohled mu opětoval jen jeho šéf. A nebyl zrovna příjemný. Nic ale raději neříkal a čekal, až mu to někdo vysvětlí.

   "Sourozenci Barberovi přišli se stížností. Na vás. A já to nenechám plavat, protože obvinění jsou vážná, Jaysone, a důkazy potvrzující."

   Jayson se pořád nechytal, ale jeho pohled se konečně setkal s Ryanovým. Ovšem jeho oči byly naprosto prázdné a výraz vážný. Po smíchu ze včerejšího dne nebylo ani stopy. "Já to nechápu," vysoukal ze sebe Jayson, oči na Ryanovi.

   V tu chvíli se Ryan postavil. A vypadalo to, že by mohl zabíjet pohledem. "Takže ty ještě budeš dělat, že jsi nevinný? Zneužíváš moji sestru a myslíš si, že ti to projde? Máme důkazy, Polley, takže z tohoto se jen tak nevyvlečeš. Dotáhnu to k soudu, jestli bude třeba," vyprskl Ryan.

   Jayson naprázdno otevřel pusu. Chvíli se ujišťoval, jestli opravdu slyšel dobře a nejraději by se v tu chvíli štípl. Tohle se nemohlo dít.

   Ředitel se natočil k Ryanovi. "Uklidněte se, prosím. Můžeme to vyřešit v klidu. Můžeme přistoupit určitě na naši dohodu."

   Jayson se v tu chvíli vzpamatoval. "Jaká dohoda? O čem to mluvíte? Jaké zneužívání, Ryane?"

   Podíval se přímo na něj. Ryan ale mlčel a opět uhnul pohledem. Vanessa seděla na sedačce a tiše vzlykala.

   "Ryan Barber proti vám vznesl obvinění za zneužívání jeho sestry. Má písemné i fotografické důkazy, kde to jde vidět." Ředitel se odmlčel a natáhl ruku. Ryan mu do ruky dal svůj telefon, kde byla rozkliklá nějaká fotografie. Ukázal ji Jaysonovi.

   Jay to okamžitě poznal. Fotografie musela být stará teprve dva dny. Byl na ni Jayson, to ano, a s ním Vanessa. Jayson si i pamatoval, co se dělo, když tu fotku někdo pořídil. Ryan byl zrovna někde pryč, když Vanessa přišla do obýváku jejich domu s tím, že ji něco bolí vzadu na krku a že si myslí, že ji něco bodlo. 

   Osvětlení bylo nevýrazné, jelikož se Jay a Ryan dívali na film, takže kvalita fotografie nebyla nejlepší, každopádně to opravdu vypadalo, jako by Jay Vanesse sundával tílko a dělal jí něco proti její vůli. Vanessa se tvářila nešťastně.

   Jayson začal vrtět hlavou. "Tohle není pravda. Vanessa za mnou přišla s tím, že si myslela, že jí něco bodlo. Já to jen kontroloval."

   "Tuhle fotku pořídila naše služka, která přísahá, že to viděla. Vanessa při tom byla. A všichni víme, co se stalo pak, když služka začala křičet a ty jsi utekl." Ryanovi lezla z úst jedna lež za druhou. "Mám více fotek. Její zprávy s tebou. Můžu pokračovat. Jenže když Vanessa za mnou včera přišla a řekla mi všechnu pravdu, rozhodl jsem se jednat. Myslel sis, že to přede mnou ututláš?"

   Jay se cítil, jako by se měl každou chvíli propadnout do země. Takhle zmatený ještě nikdy nebyl. "Jaký zprávy? Ryane, o čem to sakra mluvíš?"

   Ředitel zastavil Ryana, který se chystal promluvit, rukou. "Nesnažte se, Polley. Mají toho na vás opravdu hodně."

   "Jak mají?! Já s Vanessou nemám co dělat a Ryan je můj přítel, sakra!" zvýšil hlas Jayson. Cítil, jak se v něm vaří voda, ještě když uviděl Ryanův pohled.

   Hystericky se zasmál. "Přítel? Jak se opovažuješ mě nazývat takhle?"

   Jayson se chvíli vzpamatovával. Pak ho ale napadlo, že on má také důkaz. Beze slova vytáhl mobil. Najel do galerie, kde věděl, že má fotky s Ryanem. Ovšem najednou tam nebyla ani jedna. Najel na zprávy, e-maily, ale všechno bylo pryč. Jayson si vzpomněl, když včera nemohl najít u Ryana telefon. 

   "Ty hajzle," zamumlal si pro sebe, i když věděl, že ho ostatní slyšeli. Bylo mu to ovšem jedno.

   "Naše společnost je prestižní, Jaysone. A takové jednání tady neakceptujeme. Ovšem pro naše štěstí jsou sourozenci Barberovi ochotni přistoupit na určitou dohodu. Buď tento případ poputuje k soudu, což nezkazí život jen vám, ale naše společnost bude pošpiněna. Pan Barber je ale ochoten vše ututlat, pokud se ujistíme, že vy opustíte svoje pracovní místo a my sourozencům zaplatíme odškodné. Nemalé odškodné, ale jméno společnosti bude čisté. A myslím, že i kdybyste chtěl pokrčovat k soudu, nemáte šanci," ukončil svou řeč ředitel. Jayson viděl, jak jím opovrhuje. 

   Jaysonovi začalo vše docházet. Že nejspíš byl Ryanem s Jaysonem jen proto, aby mohl nasbírat dostatek důkazů, i z jejich domu a soukromých prostor, aby pak ze společnosti mohli vytáhnout nemalé peníze. Jaysonovi se chtělo zvracet.

   "Vanessa má na těle modřiny, které lékař posoudil, že jsou od mužských rukou. Fotek je hodně, i vyhrožující zprávy," vyjmenovával ředitel. "Zklamal jste mě, Polley. Nechápu to."

   Další půl hodinu Jayson skoro nevnímal. Věděl, jen to, že od dalšího týdne končí v práci, že bude muset zaplatit maximální částku, která ovšem nebyla ani zdaleka tolik, co Ryan požadoval, ale to měla doplatit společnost. Bude muset vrátit byt, který mu společnost zčásti proplácela.

   Všechno se sesypalo za jediné poledne. A to kvůli člověku, kterému Jay věřil.

   Jayson se ještě hádal, bránil, ale neměl šanci. Ryan s Vanessou byli skvěle připraveni zničit Jayovi život, aby získali nekřesťanské peníze, které vyžadovali.

   Za další týden, kdy se vše teprve dořešilo, se začal Jayson balit, aby mohl z Toronta, které se mu znechutilo nehorázným způsobem, vypadnout. A vrátit se domů.

  ◼▪◼  

Cody (Středa, 22.5., 21:28)  

"Cody? Tady Jade. Kde zase vězíš? Potřebuju s tebou mluvit. Něco se stalo a... Jayson přišel o práci. Nerada bych ti to říkala po telefonu, není to tak lehké, Ryan Jayovi pěkně podkopl nohy. Můžeme se někde sejít? Vím, že s Jayem už nemluvíš a možná bys to ani slyšet nechtěl, ale tohle bude výjimka. Jayson se vrací zpátky, Cody."

    ◼▪◼    

Já se jdu zahrabat, bye bye.
(Proč jsem na Jaye tak zlá?)

Million ReasonsWhere stories live. Discover now