35.

304 14 0
                                    

'Hoe heeft dit kunnen gebeuren?' Vraagt mijn vader, terwijl hij gehurkt langs de bank zit om het pootje er weer aan te draaien.

Ik haal mijn schouders op terwijl ik al de troep die door het huis ligt in een vuilniszak stop.

'Het was gewoon een feestje, en er is niets gebeurd.' Bromt Chris, die de flessen drank op- en verbergt.

'Helemaal niet, het liep uit de hand!' Beweer ik en ik kijk hem kwaad aan. Hoe kan hij dat niet door hebben gehad.

'Jezus, dat jij je zaterdagavond slapend wilt besteden betekent niet dat we allemaal zo zijn.' Chris stampt met zijn voet op de plank als hij deze heeft dichtgeschoven.

'Je zusje heeft anders een punt, Alaina lag te slapen voor een wankele vuurkorf en mensen waren zo dronken dat ze niet eens konden staan.' Mijn vader klimt overeind en schuift de bank recht.

'Natuurlijk sta je weer aan Odette's kant, zoals altijd.' Gaat Chris brommend verder. 'Feestjes gaan tegenwoordig zo, het is mensen hun eigen verantwoordelijkheid hoeveel ze drinken.'

'Je zit fout Chris.' Zucht mijn vader, een aantal chipszakken verzamelend.

'Nee jij zit fout.' Zegt hij terug. 'Ik snap ook niet wat je hier doet.'

'Ik heb hem gebeld.' Zeg ik.

'Dom wicht.' Bromt Chris en hij schuift alles wat op het aanrecht staat zo de prullenbak in.

'Chris.' Zegt mijn vader waarschuwend.

Daarom mag ik mijn vader eigenlijk best wel, al is hij echt een klootzak. Mijn moeder zou doen alsof ze het niet heeft gehoord.

'Jouw zusjes zijn jouw verantwoordelijkheid. In plaats van te lopen tongen in het schuurtje kon je ook letten op dat Alaina niet zoveel dronk.' Zijn vinger wijst trillend naar Chris die hem kwaad aankijkt.

'Ik heb jouw levenslessen niet nodig.' Bromt Chris weer, 'Je kan wel doen alsof je zo'n goede vader bent door ons hiermee te helpen, maar je hebt ons al zeven jaar laten stikken.'

'Je gaat te ver Chris.' Waarschuwt mijn vader hem.

Ik sluit de volle vuilniszak en leg deze bij de anderen, om vervolgens aandachtig naar het gesprek te luisteren terwijl ik op mijn knieën ga zitten om scherven van een kapot glas te verzamelen.

'Dat zei ik ook tegen jou toen je ons verliet voor een vrouw die twintig jaar jonger is dan jezelf, of toen je drie kinderen met haar produceerde en ons door hen verving.' Chris smijt een stoel naar de goede plek maar in plaats van te blijven staan, valt deze om.

'Kappen Christopher.' Mijn vader haalt diep adem.

'Kappen doe je in het bos, neuken doe je met een vos. Of Genesis in jouw geval.' Chris tilt de stoel overeind en kijkt mijn vader kwaad aan.

Ik kijk kwaad en verbaasd naar Chris. Wat is er mis in zijn hoofd?

'Godsamme Chris. Denk je dat het mijn keus was om zeven jaar geleden te vertrekken?' Mijn vader houdt zich ondanks zijn boze uitspraak nog aardig rustig terwijl hij de eettafel recht schuift.

'Ja. Van wie anders?' Chris balt zijn vuisten.

Auw fuck.

Ik heb mezelf gesneden met een scherf.

Gauw stop ik de scherven in de prullenbak en haal ik een pleister uit de la om deze rond mijn bloedende vinger te plakken.

'Wat dacht je van je moeder? Die er niet tegen kon dat ik beter met haar kinderen om kon gaan dan haar zelf.' Pap knijpt zijn ogen tot spleetjes en draait zich naar Chris toe.

'Lul niet, als je zo goed met kinderen om kon gaan had je ons niet verlaten. Ma heeft ons tenminste nooit in de steek gelaten.' Kwaad zet Chris een stap naar voren.

'Oh ja? Waarom denk je dan dat ze zich elke keer terug trok met haar kut meditaties? Toen ik met haar trouwde was ze een gelukkige vrouw, maar sinds ze drie kinderen heeft is ze zo.' Mijn vader zet de vaas met bloemen met een klap op de tafel.

Ik kijk aandachtig op.

'Je lult!' Schreeuwt Chris naar hem.

'Ze kan er niet mee omgaan dat ze geen grip op Odette heeft, daarom trekt ze jullie voor. Ik behandelde jullie gelijk omdat jullie voor mij wel gelijk zijn en ik me niet terug hoef te trekken in mijn eigen wereld omdat ik wel voor jullie kon zorgen!'

'Houd je bek over ma, jij bent hier de klootzak, zij niet.' Brult Chris.

'Dan weet je niet zoveel over je moeder als ik.' Zegt mijn vader kalm. Hij draait zich om en loopt weg. 'Ik ben klaar hier.'

'Loop maar weer weg, anders zijn we ook niet van je gewend! Doe ze de groeten, je nieuewe gezin!' Kwaad stormt Chris de trap op en hoor ik de voordeur dicht slaan. 'Dit is allemaal jouw schuld, Odette!'

Ik blijf zwijgend achter in de bende.

Wat bedoelde mijn vader? Hoezo is hij weg door mama?

Forgotten Feelings || REDNAVEIWhere stories live. Discover now