pet

893 36 0
                                    

Prvih par nedelja u školi su preletjeli brzo. Vremenom kada je septembar prošao, osjećala sam kao da nikad nisam ni otišla. Uprkos tome, značajno dosta stvari su se desile ovog mjeseca, uključujući i predstavljanje Dolores Umbridge, Harry je ušao u dosta problema, i takodje mi je propao plan za pravljenje žurke za početak nove školske godine. Bilo je sve mirno, naša prva noć u Hogwartsu, ali samo prvih trideset minuta je bilo zabavno, ko drugi je mogao da upadne u našu zajedničku sobu nego Draco Malfoy? Smijao se cijelo vrijeme, on je to tvrdio kao savršen, da je njegova "dužnost" da nadgleda druge studente da ne rade " gluposti" bez dozvole. Računala sam da mu se nije svidjela ideja da se neki ljudi zabavljaju više od njega. Posle toga, dolazio je dosta prilika, samo da " provjeri"- kao Gryffindor oni nemaju svoj dio savršenstva.

Ponedeljak ujutro, ušetala sam se umorno u dupli čas Napitaka. Sruših se na svoje mjesto, osjećajući se snuždeno zbog nedostatka zabave, zahvaljujući Malfoyu, kao i zbog ogromne količine posla koji nam je već dodjeljen.

Sjedim pored dvije Slytherin djevojke, Millicent Bullstrode i Daphne Greengrass. Kao da nismo u ranim satima, ponedeljkom ujutro, oni se fokusiraju pažljivo na napitke, oboje ružičasti u lice. Možda bih i ja izgledala isto da sam osjetila neku motivaciju danas, ali ne, i odmah stavljam sav svoj trud u pokušaju da sjedim dok pravim svoj napitak.

Moje oči zatreptale su na mjesto gdje Draco sjedi. Sjedi lenjo spušteno na stolici, polako beležeći šta Snape govori. Podlaktica mu nestaju u rukavu ogrtača koji su navučeni da bi mu oslobodili ruke. Zastade, umočavajući njegovo pero u mastilo, i bez upozorenja, pogleda gore i srete moje oči. Podigne obrve, vidjevši da ga gledam. Nisam htjela da mu dam zadovoljstvo zbog odsjaja, stisnem usnu i ravnodušno skrenuh pogled.

Pogled mi odluta na Millicent i Daphne, i shvatim da medjusobno šapuću. Uprkos sebi, ja sam znatiželjna pa sam okrenula moju glavu da čujem.

" Počinje u pola devet," Daphne govori. " Pretpostavljam da bi većina prvaka trebala otići do tada."

Millicent klimnu. " Uvijek upropaste zabavu."

" Pa, neće uništiti ovu. Nećemo im dozvoliti."

Millicent se zaustavi da pročita instrukcije u njenoj knjizi napitaka, i uzimam šansu da očistim svoje grlo. " Ko organizuje ovu zabavu onda?"

Daphne me pogleda dole preko njenog velikog nosa. " Šta se tebe tiče?"

" Samo me interesuje, ako je neka četvorogodišnja zabava, ne može biti odlična, zar ne?"

" Vjerovatno je Draco," rekla je Millicent, ne gledajući u mene.

" Uvijek je Draco," reče Daphne iskreno. Ona mu stidljivo uzvraća pogled, kao da je priredjivanje zabave herojski postupak, kao da je to vrijedna osobina koja će ga otkupiti od ostalih postupaka. Njegove oči pogleda ju nezaintresivano, onda opet pogleda u njegovu knjigu.

Brujim, pokušavajući da zvučim normalno. " Znaš li da je zaustavio zabavu u Gryffindoru prošle noći?" Podigoh moj glas samo malo. " Prilično licemerno, zar ne misliš?"

Dracove oči ostaju oborene, ali ugao usana mu se trza.

Daphne prevrnu očima. " Pa, to je razlika izmedju nas i tebe, onda. Slytherenove zabave se ne raspadaju."

" Vidjećemo," promrljah, udarajući pero od perom od nokat.

" Šta je to?" rekla je Daphne glasno. Dracove oči skočile su na mene, i znala sam da sam ga uhvatila.

Dala sam Daphne bolesno sladak osmijeh. " Rekla sam, nadam se da ćete imati lijepu zabavu."

-

Te noći, spustila sam se da nadgledam kako im uništavam zabavu. Sama sam; iako sam molila Harry-ja, Rona i Hermione da podju sa mnom. Ali oni su prezauzeti organizirajući svoj DA upoznavanje. Ali šta god.

Hodnik je mračan, ali težak bit muzike čuje se kroz zidove sa moje desne strane. Odšetala sam bliže, povlačući tiho noge po podu, pokušavajući da podsjetim sebe da je glupo što sam uzbudjena oko ovoga. Nisam se baš obukla za ovu priliku, moja plišasta pidžama i kratke hlače, omogućavaju da se jesenji povetarac spušta prema mojim golim nogama. Opuštajući je, jedva sam i primjetila. Mračno je takodje; dani su sve kraći kako napredujemo zimi. Hodnik je previše mračan da bi bilo prejednostavno da se sakrije bilo ko ovdje. Bilo ko bi mogao biti iza ćoškova, čekajući-,

Jaka ruka me uhvati preko ramena. " Ne tako brzo."

Okrenula sam se prema Dracovom licu. Njegov pobednosni izraz lica popustaje kada vidi kako se smeškam. " Šta radiš?"

Draco namignu. " Nećeš sabotirati nijednu zabavu noćas, Young."

" Ne znam o čemu pričaš," rekoh. " Samo sam malo šetala u mraku."

" Hajmo da se ne igramo unaokolo, Young. Došla si ovdje da sabotiraš moju zabavu, jer sam ja tvoju sabotirao, pa hoćeš da se osvetiš. Pa srećno, onda-"

" Ili možda-" počeh- " Možda sam htjela da te ostavim u stresnom stanju cijele noći, da ne bi mogao da se zabavljaš." Senka neizvesnosti zatreperi preko Dracovog lica, a ja opet izbijem u slatki osmijeh. " Nah, samo se šalim." Rekoh. " Ne moraš da brineš da ti ja uništim zabavu. Ustvari, Profesorka Umbridge bi trebala sići ovdje dole svaki sekund." Dracova vilica se spustila, a moj osmijeh se raširi. " Pa to je ipak samo glasina, svejedno. Možda sam ipak ovdje da ti uništim planove večeras. Jer pretpostavljam da bi se muzika trebala isključiti svaki tren, oh- eto ga!"

Gubitak muzike izaziva trenutnu tišinu i odjednom se osjećam neprijatno. Draco gleda u mene neprijatno. " Kako se usudjuješ-"

" Oko za oko, Malfoy," rekla sam mirno. " Udariš me, ja udarim jače."

Draco stisnu svoju vilicu. " Bolje se nadaj da ne zažališ, zbog ovoga."

~

dear draco, (dragi draco,)Where stories live. Discover now