petnaest

637 35 2
                                    

Crabbe me dovuče do Umbridgove kancelarije, smijajući se mojim očajnim pokušajima da ga odbacim od sebe. Kada smo ušli, moje srce me je boljelo više nego prije. Harry stoji bez štapića ispred Umbridge, izgledjući izbezumljeno. Ron i Herimona su isto bili uhvaćeni, i pokušavali pobjeći ali neuspješno. I Draco na kraj kancelarije, leži pri zidu, obuzdavajući bijesnog Nevilla i mirno snimajući scenu, Njegov samozadovoljni izraz lica pade kada je ugledao mene, i zaključa svoje oči na moje.

Jednom kada je vidio Crabbe koji me uhvatio za ruke, uputi mu prljav pogled, da bi bio i smiješan da nismo u ovoj situaciji. Reče odjednom, " Crabbe zamjenimo se odmah." Dodade Nevilla naprijed ka Crabbu, koji ga je praktično uhvatio za grlo.

"Ne davi ga." rekoh ogorčeno, i Nevillovo lice postajalo je ljubičasto.

Draco se nagnu na zid, stavljajući ruku moju iza njega, i igra se sa mojim prstima, umjesto da me obuzda. Pogledala sam oko mojih prijatelja, koji su se borili sa njihovim otimačima, i osjetih divlju potrebu da se uopšte smijem ovoj gluposti i neprivlačnosti. Dok je Millicent Bullstrode čvrsto držala Hermionina ledja, dok su Dracovi prsti opleteni oko mojih.

"Šta radiš?" zamumlja mi na uvo, ne odgovorih. " Ne budi glupa, Belly."

Ja sam gledala u Umbridge, koja je ispitivala Harry-ja. Izgledala je ružičasto i raščarupano od njenih napora. Moj stomak se prepuni mržnjom. Draco pokuša opet. "Mogu te izbaviti odavde, Belly." protresoh glavom. Ginny pogleda sumnjivo na nas, i htjela sam da pokažem da me ne obuzdava i ne drži jako. Draco mi prstima prati dlan i polako se neprimjetno naginje ka mom uvu. "Možemo odmah izaći, samo ako suradjuješ."

Na to, okrenuh se i pogledah ga. "Ne idem." promrmljah. On nezadovoljno sleže ramenima.

Nikada nisam vidjela Umbridge ovako uzburkanu. " Šta si mogao da radiš?" pogleda ga zlobno, " to je tako posebno, da ne smiješ mi reći." Harry joj ne odgovori. I ona mu dodje do vrata i stavi mu štapić. " S kim si pričao u vatri? Reci mi!"

" To nisu tvoja posla." zareža Harry.

Umbridge zaviri u njega, gladan izraz je na njenom licu. Strašan trzaj je u mom tijelu. " Pa, bez Veritaseruma," ona uzdahnu, a Harry se izmiče malo od nje. "Nema drugog izbora... Da... Iskoristiću malu kletvu Cruciatus možda ti od nje ispadne jezik-"

" Ali to je ilegalno!" pukla sam, spuštajući par suza protesta. Draco me gurne nepristojno.

Umbridge je jedva primjetila da ostali su nešto rekli. " Sigurna sam da će Cornelius razumjeti, jer nemam drugog izbora.", reče uzdihano, stavljajući štapić na Harry-ja.

" Šališ se!" rekla sam, glasno da je Draco uzdahnuo spuštajući njegovo čelo na mene.

" To je stvar Ministarstva." Umbridge nastavlja, ignorisajući me. Ona se uzdihala, i riječi iz njenih usta su se razdjelile. " Ne želim da radim ovo, ali nemam nikakvog drugog izbora. Cruc-"

"NE!" uzviknu Hermiona, njen glas je pukao sa bolom da je Umbridge zastala i odaljila se u šoku. " Ne, Harry, moraš joj reći!"

Svi su zastali gledajući u Hermionu. Drugi plaču; koji su u strahu da kažu Umbridge istinu, ali u predahu jer nije iskoristila Crucio na Harry-ja. Harry, Ron, Ginny, Neville pa čak i Luna zaokretali su se, gledajući u Hermionu kao da je nikada nisu vidjeli prije.

Ali znam. Prije nego što sam poljubila ikada Draca, Hermiona i ja bile smo najbolje prijateljice. Znam je, i znam njenu odanost Harry-ju. Ako iko može da dodje do brilijantne ideje u najgoroj situaciji, to je ona.

"Da?" promrmlja Umbridge, približavajući se Hermioni naprijed "Šta je, djevojko? Reci mi?"

Hermiona uzdahnu jako, "Pokušavali smo da kontaktiramo Dumbledora."

Prekrih rukom usta da se ne bi vidio moj osmijeh koji je bio iznenadjen zbog brilijantne ideje od Hermione. Umbridge, koja nije shvatila da je to laž, dodade. " Znate gdje je?"

"Ne," reče Hermiona, i Harry je zagleda. "Pokušavali smo da ga nadjemo- da mu damo njegov- njegovo tajno oružje."

"Tajno oružje?" uzdahnu Umbridge, i stvarno sam pokušavala da prestanem da se smijem laži Hermioninoj i Umbridgevoj reakciji na to. " Odnesi me. Odnesi me da vidim to oružje." Hermiona pogleda Harry-ja klimajući glavom. " Vas dvoje." Umbridge reče, pokazivajući na njih dvoje štapićem. " ćete krenuti za mnom i pokazati mi put." Okrenula se i nagla ka vratima. " Vodi."

Tišina koja je krenula za njima troje je bila uznemiravajuća.

Ginny me pogleda otvorenim očima, i tada sam shvatila- Harry i Hermiona će se uspjeti sami osloboditi, sada je na nama da se oslobodimo. Ja se mogu lagano izvući od Draca, ali šta onda? Pogledala sam da vidim da li iko ima njihov štapić, ali svima su bili oduzeti - moj štapić je bio kod Crabba.

Tada sam primjetila kako Nevillova ruka šuška u njegovom džepu. Crabbe, koji je stajao ka vratima, očigledno, gledajući u vrata, trznu se i Nevill ga slučajno udari u stomak. "Šta je to?"

"Ništa." reče Neville. Crabbe ga stegnuo, i Nevillove oči skoro ispadoše. "Oh, odlično. To su slatkiši. Ja sam bio gladan svakako."

Svi članovi Inkvizitorskog društva, osim Draca, počeli su da uzimaju te slatkiše. " Dajte ih ovdje."

Trepćem dok Nevill vadi iz džepa punu ruku slatkiša. Prepoznala sam ih istog trenutka- Fred i Georgovi slatkiši povraćke. Ovo je bilo savršeno spasenje; ako ih pojedu, neće moći da nas drže.

Svako je uzeo bombone- i opet osim Draca. Okrenula sam se i primjetila da me gleda. Zna da nešto nje uredu. Podiže oči na mene, čekajući neki odgovor- ali ne mogu mu reći da ne uzme slatkiše, zato jer bi to uništilo Nevillov plan. Ali opet, ako su svi već imali jednu...

Pogledala sam u Dracove oči, najsitniji, najneprihvatljiviji pokret sam napravila, i prodrmala glavom. I sve odjednom, Draco uzviknu, dok su otmičari već pukli u grozan kašalj i već Ron, Nevill, Luna i Ginny su se oslobodili i krenuli prema vratima. Pogledah Draca davajući mu izvinjujuć dosadan pogled, i krenuh za njima.

" To je bilo odlično, Neville!" Ron reče, dok sam ih stigla. Ginny se smijala pobjednički. " Brilijantna ideja!"

Nevill se nasmiješi osramoćeno. " Trebam da nosim stalno pastile sa sobom ako bih baš na njih sreo da bi se oslobodio od njih. Očigledno ih već nisu uhvatili."

"Gdje će biti?" rekla sam, "Hermiona i Harry, gdje ih možemo naći?"

"Šuma, ja mislim." reče Ron. Večernji glasovi i lupanje od tanjira, začulo se iz Velike Dvorane dok smo prolazili ali jedva sam primjetila. " Ako pažljivo razmislim, mislim da su je odveli do Grawpa."

"To zvuči dobro." reče Ginny. Tada se zaustavila i okrenula se prema meni. "Isobel mislim da ne bi trebala da kreneš sa nama."

"Zaš-"

"Vidjela sam te sa Malfoyem," rekla je. Njen glas je bio miran, ali oči povrijedjene. "Protresla si glavu, dala si mu znak da su slatkiši bili opasni."

"Gin, ne razumiješ," rekla sam ljutito. " Specifično sam čekala da svi uzmu svoje pastile, hvalilo mi je malo i da njemu dadnem pastilu-"

Protresla je glavu i okrenula se prema meni. " Izvini. Ali očigledno ne možemo da ti vjerujemo."

Okrenula sam se očajno ka Nevillu. "Neville, reci joj da nikada ne bih!"

Dodao mi je tužan osmijeh. Ron i Luna su gledali u pod. "Izvini, Iz." reče Neville. "Nisam siguran da bi Harry htio da mi dodjemo. Najbolje je za tebe da ostaneš."

Ginny je već krenula da ide. Sa glupim osmijehom, ostali su se polako okrenuli i počeli je pratiti. Vikala sam iz frustracije i okrenula sam se, hodajući stepenicama ka zajedničkoj sobi. Evo šta se desilo zbog toga što sam u vezi sa Dracom. Jedan od mojih najboljih prijatelja je mogao da umre noćas, a ja nemam mogućnost da uopšte pokušam da mu pomognem.

-

-

-

-

-

-

-

spremite se za ostatak. ako imate ikakva pitanja postavite ih na ig anastasijaa.0

dear draco, (dragi draco,)Where stories live. Discover now