Hoofdstuk 7

94 24 12
                                    

Een week heb ik school overleefd. Ben ik al halverwege met mijn bedrijfsopdracht en ben ik zo druk bezig met mijn werk dat ik alle andere dingen om mij heen vergeet. Ik vergeet te eten, te drinken. Ik vergeet Harry en Jordy. De enigste twee personen waar ik de afgelopen week nog mee heb gepraat zijn Stacey en Charlie. Al het werk wat ik de afgelopen twee maanden heb gemist, probeer ik zo snel mogelijk in te halen.

Met een diepe zucht plof ik neer op de roze IKEA bank. Ik friemel aan de uiteinden van de foto en behendig vouw ik hem open. De foto is iets vervaagd doordat hij altijd in mijn broekzak zit. De letters op de achterkant van de foto zijn iets uitgelopen en de inkt is niet meer donker zwart maar meer grijs.

"Mam, wat vind je eigenlijk zo leuk aan fotografe zijn?" Ik plof naast mijn moeder neer op de grond en kijk haar verwachtingsvol aan. Ze zit aan haar bureau en is aan het schrijven. Met de punt van haar tong likt ze over haar lippen heen.

"Alles! Het is een geweldig vak! Je mag alles live meemaken en je komt van alles te weten over allerlei dingen, het is gewoon zo mooi." Ik rol met mijn ogen om de enthousiaste van mijn moeder.

"Mam, ik snap het nog steeds niet. Wat schrijf je dan allemaal op?" Ik pak de rugleuning vast van de bureaustoel om erop te leunen. Ik leg mijn hoofd op de rechterschouder van mijn moeder. "Paulien, wie is dat?"

Mama haalt haar schouders op. "Een hele mooie vrouw," lacht ze. "Kijk naar haar figuur! Ze sport drie keer per week. Ze is gisteren getrouwd en ik was op hun bruiloft om foto's te maken."

Met mijn hoofd in mijn handen geborgen zit op de rand van mijn bed. Paulien. Ongelovig schud ik mijn hoofd.

Ik vouw het briefje weer dubbel en stop het terug in mijn broekzak.

*-*

"Na 1945 raakten de Europese landen vrijwel al hun kolonies kwijt. De twee grote overwinnaars van de oorlog waren?" Mijn leraar kijkt de klas rond bij het stellen van zijn vraag. Zijn blik blijft op mij hangen en ik zie dat er een glimlach op zijn gezicht komt.

"April!"

"De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, meneer." Ik schenk hem een glimlach toe bij het geven van mijn antwoord. Geschiedenis is mijn lievelingsvak, ik kan er uren over doorpraten.

"Dat klopt. En hoe noemen wij de oorlog tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie?" Zijn blik blijft nog steeds op mij hangen en ik bijt aan de binnenkant van mijn wang.

"De koude oorlog."

"Goed. Ik wil dat jullie nou allemaal jullie werkboeken erbij pakken en paragraaf zes en zeven gaan maken, vragen stellen mag altijd."

Mijn leraar gaat weer achter zijn bureau zitten en friemelt aan de knoopjes van zijn blouse. Hij doet zijn vak altijd met veel plezier. Ik heb er zelfs nog even over nagedacht met mijn studiekeuze om geschiedenis gaan te studeren, maar later heb ik toch gekozen voor HBO Rechten. Geschiedenis is een van mijn favoriete vakken, het is belangrijk om wat te weten over de achtergrond van je eigen land. En het kan handig zijn in de rechtszaak, vertelt mijn leraar altijd.

Ik voel dat iemand tegen mijn bovenarm aanport. "Heb je die Jordy nog gesproken?" Stacey is naast mij komen zitten en wiebelt met haar wenkbrauwen. Geïrriteerd rol ik met mijn ogen en richt mij op mijn geschiedenis.

"Charlie kan echt niks voor zich houden," mompel ik.

"Flirten is niet strafbaar," fluistert ze in mijn oor en ik geef haar een boze blik.

"Niet iedereen is zoals jij," mompel ik. Het liefst heeft ze zes vriendjes en twintig jongens die voor haar buigen.

"Ik ben met Harry, dat weet je."

All BLACKWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu