1

895 26 4
                                    

"Din jävla fitta, skaffa dig ett jobb förfan" sluddrar mammas alkoholpåverkade röst otydligt fram. Jag drar in ett hackigt andetag och sätter hastigt på mig mina skor. Utan att bry mig om jackan rusar jag ut ur huset och ut i friheten. Mamma har länge vart såhär. Jag minns inte ens när hon var nykter.

Med snabba steg går jag till busshållplatsen. Jag kan inte låta bli att ångra valet av kläder när en kraftig sommarbris slår emot mig. Ett par slitna jeans sitter tajt om mina alldeles för tunna ben och ett kort svart linne sitter om min mage. Mitt midje långa, ovanligt turkosa hår ligger platt på mina axlar och ett par slitna Nike skor sitter på mina fötter. Jag har länge vart såhär. Jag minns inte ens när jag var lycklig senast.

Bussen rullar som vanligt in fem minuter senare än beräkningstid och busschauffören verkar vara sur. Jag går in och slår mig ner på ett Säter ganska nära utgången. Så att jag snabbt kan fly om det händer nåt. Suckandes fiskar jag upp min mobil ifrån fickan. Klockan var bara elva, en lördag förmiddag.

När bussen stannar vid Slussen stiger jag av och påbörjar min vandringsfärd mot anslagstavlan. Där har de alla möjliga jobbförfrågningar. Men ganska många jobb var redan fyllda. Pågrund av mig. Det är inte så vanligt att sjuttonåriga Tjejer har sju jobb. Hur det går ihop med skolan vet jag inte. Med det gör det i alla fall.
Det är på mina inkomster som hyran blir betald. Det är på mina inkomster som bunken köpa mat. Det är på mina inkomster som mamma köper alkohol.

Fumlandes med blicken letar jag efter ett någorlunda intressant jobb som inte kräver allt för mycket utbildning. Lättare sagt än gjort. Jag jobbar redan på Ica, espresso house, Mc Donalds, Sushibaren, HM, frozen yoghurt factory och Kappahl. I stort sätt alla någorlunda intressanta jobb. Jag ska precis ge upp när en någorlunda unik annons möter mig.

Hej! Vi söker läxhjälp till våran skjuttonåriga son, främst i No, kemi och i svenska. Men om du även skulle ha kunskaper i andra ämnen skulle det hjälpa mycket.
Jobbet kräver att du är närvarande från 18-19 varje dag.
Om du är intresserad så tveka inte på att ringa och höra med oss!

Det är precis vad jag behöver. Chockat höjer jag på ögonbrynen. Mitt Mc Donalds skift börjar 19:30 varje dag och alla andra jobb slutar senast 17:45. Ivrigt tar jag fram min silvriga Iphone 5s ur bakfickan och slår snabbt in numret som står uppskrivet. Nervöst sätter jag telefonen mot örat. Ton efter ton går fram. Mitt hopp svalnar lite då jag förstår att inte någon kommer svara och sakta för jag bort telefonen från örat. Men en andfådd röst avbryter mig och exalterat sätter jag den mot örat igen. "Hallå" säger jag och går runt lite på stället. "Åh hej, vem är detta?" Flåsar en lätt ansträngd kvinnoröst. "Eh förlåt om jag stör, men jag såg eran jobbannons angående läxhjälp till eran son" mumlar jag och drar handen genom håret. "Men Gud vad bra! Är du intresserad?" Frågar hon på riktigt grov Stockholmska. "Ja det är jag" svarar jag nervöst.

"Har du tid idag för en jobb intervju?" Yttrar hon nyfiket och jag hör klickande steg i bakgrunden. "Ja det har jag, vart ska vi träffas?" Frågar jag tillbaka. "Klockan 12 på Waynes coffee?" Fortsätter hon lite stressar. "Bra då säger vi så" ler jag och styr stegen mot Waynes. Vi avslutar samtalet med ett snabbt hejdå. Nervositeten bubblar upp i mig och jag gräver fram min mejl på mobilen. Jag förbereder alla mina referenser och mitt betyg som hon troligen kommer att vilja titta på medan Jag sjunger på någon gammal sommarplåga.

Klockan slog prick tolv och en medelålderskvinna med stram knut i nacken och kostym går självsäkert in genom dörrarna. Min tanke om att det måste vara hon får mig att ställa mig upp och le inbjudande. Ett skeptiskt leende uppkommer mot hennes läppar. Hon kommer mot mig och sträcker upp handen. "Hej! Det var dig jag pratade med angående annonsen va?" Ler hon stort. Jag nickar och skakar hennes hand. Vi slår oss ner i ett avskilt hörn och hon beställer en kaffe. Själv beställer jag en smoothie innan vi börjar samtalet.

"Eh, vilken... Unik hårfärg du har" säger hon med blicken mot mitt hår. Jag ser att hon egentligen inte gillar det och en röd nyans lägger sig på mina kinder. "Tack?" Mumlar jag och skrattar nervöst. "Men du kan väll börja att berätta lite om dig själv och sedan skulle jag vilja se lite papper" börjar hon och viftar lite med handen. "Jag heter Alaska Dahlström och är skjutton är gammal. Jag går på Kulturama gymnasium och bor här i området. Jag har sju jobb och kombinerar det bra med skolan. Personligen är jag en lättsam tjej som oftast är glad och som gillar att lyssna på musik. Jag läser och skriver även mycket. På den lilla fritiden som jag har så tycker jag också om att hålla på med blackout poetry. Mitt hår är turkost efter som att jag gillar att vara annorlunda. Man måste våga vara sig själv. Jag är inte allergisk mot något och jag har sedan länge tillbaka inte gillat aprikos" säger jag och rycker lätt på axlarna.

Kvinnan som jag fortfarande inte vet namnet på nickar tafatt och skriver ner lite saker på ett papper. "Går du i kommunal skola?" Frågar hon förvånar. Jag nickar osäkert tillsvar och skruvar på mig i stolen. Hon tittar chockat på mig men klämmer fram ett leende. "Och du har redan sju jobb?" Fortsätter hon. Jag nickar igen. "Bra, då skulle jag gärna vilja titta på referenser tack" ler hon mot mig. Jag ler tillbaka och tar fram min mobil. Jag gör snabbt in på mejlen och räcker sedan över den till henne.

Nöjt scrollar hon igenom min mejl och tittar ibland förundrat upp på mig. Tillsvar för hon sneda leenden. Belåtet räcker hon över telefonen till mig. "Då så Alaska, du är anställd!" Ler hon. Jag ställer mig upp och Kramar henne lätt. "Tack så mycket! Det ska bli ett nöje att jobba med er!" Svarar jag glatt. "Vad heter du? Och var bor ni?" Frågar jag försiktigt. "Jag heter Mia Enestad, och jag kan sms:a dig adressen sen"

*****
NY BOOK FELLAAAAAS
Få ej hopp på att det alltid blir såhär långa kapitel, var bara i väldigt mycket flow då jag skrev det
Och vill bara tillägga att den kommer bli bättre ju mer man läser

Euphoria // O.EWhere stories live. Discover now