2

2.5K 116 13
                                    

I'm A Mess

Izađem iz zgrade i nastavim hodati ulicom ne brinući o tomu što kisnem. Par suza mi je kliznulo niz obraze. Ne bih se trebala obazirati na njihov komentar o tomu kako imam par kila viška, no nije tako jednostavno. Prođem pored slastičarnice u koju sam svaki dan navraćala kako bih pojela jedan komad njihova najfinijeg kolača. Danas samo nastavim hodati. Dobila sam začuđeni pogled žene koja ondje radi. Svi oko mene imaju kišobran ili bježe u taxi. Ovaj svijet je užasan. Svi samo gledaju na ljepotu. Laganim korakom prijeđem još par ulica te dođem do Airleninog salona. Uđem unutra i skinem mokar kaput sa sebe. Dvije žene čekale su svoj red sjedeći na velikoj kožnoj sofi.  Airlena je metala lak za kosu jednoj gospođi koja je bila naša redovna mušterija. Odloži lak na radnu plohu te dohvati okruglo ogledalce i stavi ga na poleđinu gospođine frizure. Ona se promotri pa se nasmije i zahvali Airleni na frizuri. Nasmiješi mi se na izlazu iz salona te otiđe. 

''Hej Becka, ipak si došla?'' Airlena mi se obrati dok jedna od žena sjeda u njenu stolicu. Lagano klimnem glavom i uputim joj pogled kojim joj poručim kako ću joj kasnije sve ispričati. Ona samo potvrdno klimne glavom. 

''Gospođo možete na Beckinu stolicu, ako želite naravno.'' Gospođa se nasmiješi, ustane i sjedne na moju stolicu. Ta stolica od ponedjeljka više neće biti moja, neka druga djevojka će je prozvati svojom. Pogledam se u veliko zrcalo ispred sebe i stanem ogledavati svoj trbuh i noge. Stvarno imam par kila viška. U mom me promatranju prekine glas gospođe koja čeka da ja krenem sa poslom.

''Samo bih htjela da mi izravnate kosu i napravite lagane valove. Ne mogu to sama, pokušala sam kod kuće, no ne mogu ukrotiti ovoliku kosu. Muž me večeras vodi na večeru, želim izgledati lijepo za njega.'' Nasmiješim se, pa krenem na posao. 

*****************************************************************

''Airlena morati ćeš pronaći novu djevojku koja će raditi sa tobom. Tako mi je žao.'' Progovorim nakon što sam bezbroj puta u glavi osmišljavala kako joj to reći. Danas mi je zadnji dan ovdje. Sve bih dala da radimo i nedjeljom. Samo da budem još neko vrijeme u ovom salonu. Malenom salonu velikog srca. Koliki su samo ljudi ovdje sjedili, Airlena mi je ispričala, još prije tri godine kada sam počela raditi ovdje, da je jednom čak radila frizuru i kraljici Elizabeth II. Na prvu joj nisam povjerovala no onda mi je pokazala fotografije. 

''Oh dušo, sve je u redu, to nije toliki problem, no nitko neće moći zamijeniti moju malenu Becku.'' Dođem do nje pa me zagrli. Grad je sada u mraku, ulice osvjetljavaju samo ulične svjetiljke. Salon smo zatvorile prije jednog sata. Sada smo završile i sa čišćenjem. Airlena je žena u pedesetima. Nikada nije imala djece pa me zato valjda toliko i zavoljela. ''Ali ako se ikada poželiš vratiti, tvoja stolica će te uvijek čekati, uredu?'' 

''Naravno.'' Nasmiješim se i odmaknem se od nje. Sjednem u svoju stolicu i opet krenem promatrati odraz svog tijela u zrcalu. Trebala bih na dijetu. Airlena mi se približi pa stane iza mojih leđa.

''Što te još mući? Nisi dobre volje kao i inače.'' 

''Danas, na razgovoru, čula sam od osoba koje su me interviuirale da imam par kila viška, i sada to ne mogu izbiti sa misli. Airlena, jesam li stvarno debela?'' Ona me šokirano pogleda kada to kažem. Lagano me udari dlanom po glavi.

''Becka kako na to možeš uopće pomisliti? Ti si prekrasna, nije te briga što oni kažu. A i tko uopće voli djevojke koje su samo kost i koža. Tvoje tijelo je za tvoje godine savršeno. Nikomu ne trebaš ugađati.'' 

''Oni vole takve djevojke. Djevojke koje nisu kao ja. Zato sam i dobila ovaj posao. Samo zato što se oni nikada ne bi mogli zaljubiti u mene.'' 

''Oni su onaj band, zar ne? Za njih ćeš raditi?'' Sve je znala o meni, pa tako da i volim One Direction. Ponekd sam joj satima znala pričati o njima, što trenutno rade, gdje su, u kojem gradu, kojoj državi. Uživale smo u tim razgovorima. Ona bi se tada prisjećala dana kada je ona ludjela za grupom Queen.

''Da, to su oni. I da za njih ću raditi. Kako su me uopće pronašli? Zašto su baš mene izabrali?'' 

''Izgleda da je netko vidio kako si dobra u svom poslu. Sada ćeš imati bolju plaću i putovati ćeš svijetom Becka. Prihvati ovo kao veliko putovanje. Nemoj se mučiti ne važnim stvarima. Onaj tko želi, voljeti će te zbog tebe same. A što kažeš sada na jednu pletenicu?'' Nasmiješim se baš kao i ona. Uvijek zna što treba reći. Potvrdno klimnem i ona se počne boriti sa mojom kosom. Ja ipak ne prestanem razmišljati o mojih ''par kila viška''. Definitivno odlučim krenuti na dijetu. Pa možda čak i u teretanu. 

''Hvala ti Airlena, za sve. Zvati ću te i posjećivati kada stignem naravno. Laku noć.'' Zagrlim je i napustim salon. Prijeđem ulicu i nastavim hodati do svog stana koji je samo ulicu dalje od salona, mog bivšeg radnog mjesta. Otključam vrata stana i uđem unutra. Hladno je. Bacim ključeve na šank i zavalim se na sofu. Izvadim mobitel iz džepa i napišem novi tweet. ''Novi posao od ponedjeljka. Moram na dijetu.'' 

HairdresserOnde histórias criam vida. Descubra agora