Óriások

2.4K 139 21
                                    

(Először egy alapos leírást hozok nektek az Óriásokról, majd elhozom nektek a legismertebb Óriások neveit és a hozzá tartozó leírást is hozzájuk. Ezek után pedig minden olyat, ami a Skandináv Mitológiába tartozik)


Az Óriások (ó-norvégül Jötün) a Mitológia szerves részét képző Lényei, akik már a világ megteremtésében is fontos szerepet játszottak. Az Óriások ősatyja a Niflheimban  olvadó jégből megszületett Ymir (vagy más néven Aurgelmir/Brimir/Bláinn) a Fagyóriás. Ő tőle származik az Óriások nemzettsége. 

Mikor a teremtő Istenek Odin, Vili és Vé az univerzum megalkotása érdekében megölték az Ősóriást, a vére (amelyekből később a tengerek és az óceánok keletkeztek) elárasztotta a Niflheimot. Az áradásba minden addig élt Óriás belefulladt, Belgermir és az ő felesége kivételével, akiknek sikerült egy kivájt fatörzsben átvészelni a katasztrófát. A két túlélő később letelepedett Jötünheimben ahol aztán benépesítettek a világot.

 A két túlélő később letelepedett Jötünheimben ahol aztán benépesítettek a világot

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

,,A jósnők egy szálig Vidólftól születtek,

Vimeidtől származik megannyi Boszorkány,

ám a jósok sorra Feketefejűtől,

az Óriások egytől-egyik Ymir ivadékai."

(Hyndla-ének, 32.)


,,Temérdek téllel e formált föld előtt,

eljött bömbölő Bergelmir: 

tomboló Trúdgelmir volt az Óriások atyja,

ajzott Aurgelmir az őse."

(Vaftrúdnir-ének, 29.)


Az Óriások között vannak akik félelmetesek, erőszakosak és förtelmes kinézetűek (mint Thrívaldi, akinek kilenc feje volt). De vannak olyanok is, akik nagyon is emberi formájúak. A legismertebbek (akiket az Istenek közé sorolnak) Loki és Skadi. Nem ritka, hogy az Óriások és az Istenek valamilyen szorosabb kapcsolatba kerülnek egymással. Ilyen Freyr szerelmének története (Esetükben a szerelem nem volt kölcsönös és Freyr erőszakkal kelt nászra az Óriásnővel. Azon kevés alkalmak egyike, ahol végső soron az Óriásnő volt az áldozat, és nem az Istenek vagy az emberek). Rajtuk kívül még számtalan hasonló esetet ismerünk. Thor és az Óriásnő Járnsaxa (akiknek gyermeke Magni) vagy Odin és Jörd (Thor szülei).

Az Óriások többsége általában ostoba, viszont vannak köztük igazán bölcsek (Vaftrúdnir) és ravaszak (Loki) is. Az utóbbihoz tartozik Utgard-Loki, akihez egyszer Thor, két szolgálója és Loki ellátogatott. gyeseknek különleges állataik voltak, mint az Asgard falait építő Óriásmester lova, amely hatalmas terhet tudott cipelni magával. Mások képesek voltak alakot változtatni (mint Thjazi, aki alkalomadtán sas képében járta a világot). 

Jötünheimben a kő- és  a fagyóriások, Muspellheimben pedig a tűzóriások éltek. A tűzóriások nemzettsége ugyancsak visszanyúlik az univerzum teremtéséhez, viszont a Ragnarökön kívül nem maradt fent róluk egyéb történetbeli említés.



(Utgard - Jötünheim második megnevezése)



Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now