Mítoszok - Teremtés

142 10 0
                                    

  A kezdetben semmi sem létezett. Se a föld, se a hatalmas óriások és még az emberek vagy az állatok sem. Csupán egy nagy üresség volt, amelyet Ginnungagapnak  hívtak. A nagy ürességtől északra a sötétség és a köd birodalma, Niflheim  helyezkedett el. Itt volt a Hvergelmirnek  nevezett forrás, amelyből tizenkét fagyos folyó eredt az ürességbe. Délen a tűz birodalma, Muspellheim  rejlett. A hőség, a láva és a lángok miatt nem volt olyan élőlény amely képes lett itt volna megélni. Tüzes folyók eredtek innen, amelyek keserű mérget árasztottak magukból. Ahogy összegyűlt a rengeteg méreg, egy tömör masszát alkotva az üresség felé áramlott. Az ellentétes pólusú folyók találkoztak az ürességben, és így elkezdett olvadni a jég, amelyből megszületett Ymir, az első (fagy)óriás. 

 Amikor Ymir, az óriások atyja Muspellheim  közelében aludni tért, olyan melege lett, hogy fürdött az verejtékében

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

 Amikor Ymir, az óriások atyja Muspellheim  közelében aludni tért, olyan melege lett, hogy fürdött az verejtékében. Ebből az verejtékből a bal hónalja alól létrejött egy óriásférfi és egy óriásnő. Időközben az olvadó jégből egy tehén alakja kezdett formálódni. Ezt a tehenet Audhumlának  nevezték. Az óriástehén a sós jégből, pedig Audhumla  tőgyéből táplálkozott. Teltek, múltak a napok, egyszer csak a jégből, amelyet Audhumla evett, elkezdett kilátszani valakinek a haja. Később már a feje, majd az egész teste is láthatóvá vált a sűrű és kemény jégbe fagyott személynek, akit úgy hívtak hogy Buri. Neki született egy fia, Borr, aki összeházasodott Bestlával . Ők a három teremtő istennek Odinnak, Vilinek (Hoenir) és Vé-nek (Lodur) a szüleik. Egy napon Borr  három fia megelégelte Ymir tétlenségét, így megölték a fagyóriást. Annyi vér folyt ki a testéből az ürességbe, hogy szinte teljesen megtöltötte azt. Az összes óriás belefulladt a hatalmas vértengerbe, kivéve Beregelmirt  és feleségét, akik egy csónakkal el tudtak menekülni az áradat elől. Tőlük származik a későbbi óriások nemzetsége, akik Jötunheimben telepedtek le. Ymir halála után Borr fiai kiemelték az óriást a vértengerből, és megalkották a földet, amit Midgardnak avagy "Középföldének" neveztek el, mivel félúton volt Niflheim és Muspellheim között. Így jött létre Ymir  testéből a föld, amin most is állunk, a véréből pedig a hatalmas tengerek és óceánok, amelyek körülvesznek minket. A még ép csontjaiból az istenek megalkották a hegyeket, a hajából pedig a fákat. A fogaiból és a törött csontjaiból a sziklákat és a köveket hozták létre. koponyáját a föld fölé emelték, ezzel létrehozva az eget, amelynek négy sarkához négy törpét helyeztek: Nordi (Észak), Austri  (Kelet), Sudri  (Dél) és Vestri  (Nyugat). Muspellheim parazsából megalkották a Napot, a Holdat és a csillagokat. Az óriás agyát se hagyták veszni: ha felnézünk az égre, igen gyakran látjuk, hiszen belőle keletkeztek a felhők. 

„Majd Bur fiai
földet fakasztottak,
megformálták híven
a híres Midgardot;
délről nap verte
a külszín kövét,
zsendült mélyről
növények zöldje."

(A völva jövendölése, 4.)  

Hamarosan újabb istenek csatlakoztak Odinhoz, Vilihez  és Vé-hez

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Hamarosan újabb istenek csatlakoztak Odinhoz, Vilihez  és Vé-hez. Nem tudni honnan jöhettek, mivel nem volt se apjuk, se anyjuk. Együtt megalkották Asgardot, ahol mindenkinek megvolt a saját csarnoka. Birodalmukat Midgard fölé helyezték, hogy az általuk megteremtett világot szemmel tarthassák. Asgard és Midgard  között, megalkották a hatalmas Bifrost  szivárványhidat, ami átjáróként szolgált a világok között. Ennek a hídnak az őrzésével Heimdallt bízták meg. Egy nap az istenek összegyűltek és arra a következtetésre jutottak, hogy a föld akkor lenne igazán teljes, ha emberek is élnének rajta. Előszedték Ymir rothadó testét és a benne lévő férgekből létrehozták az első teremtményeket, amelyeket Törpéknek neveztek. Emberi formát adtak nekik, és gondolkodással is felruházták őket. Mivel a Törpék Ymir húsából születtek, az istenek úgy határoztak, hogy éljenek úgy, ahogy megteremtésük előtt is éltek: elrejtve és elzárva a nap fényétől és teremtőiktől. Így jött létre a törpék birodalma, Nidavellir. Ahogy a három teremtő isten Odin, Vili (Hoenir) és Vé (Lodur) a sivár földön sétáltak, találtak két kicsavart törzsű fát. Belőlük lettek az első emberek. Odin életet lehelt beléjük. Vili lelket, tudatot, észt és érzést adományozott nekik. Vé pedig a testük formájával és hallással meg látással ajándékozta meg őket. A férfit Askrnak (kőrisfa) a nőt pedig Emblának (szilfa) nevezték. Az emberek az ő leszármazottaik. 

„Lelkük nem lélegzett,
szavuk nem szólalt,
maguk nem moccantak,
ép színük elapadt.
Lett lélegzetük Ódintól,
szavuk szólalt Hőnirtől,
Lódurtól meglódultak
s ép színük éledt."

(A völva jövendölése, 18.) 

  A világok elkezdték elnyerni a végső formáikat

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

  A világok elkezdték elnyerni a végső formáikat. Niflheim a holtak birodalma lett, ahol Hel uralkodik. A holtakra Garm, Hel  vadászkutyája ügyel, hogy meggátolja a holtak távozását és az élők behatolását. Muspellheim a tűzóriás Surtr vezetése alá került és addig ott is lesz, amíg el nem jön az Istenek Alkonya, a Ragnarök.  A káoszból három Norna, a Sors istennői jöttek létre: Urd (múlt), Verdandi (jelen) és Skuld (jövő). Urd vénasszonyként, Verdandi középkorú nőként, míg Skuld  fiatal lányként nézett ki. Ők gondozták a Világfát, az Yggdrasilt.

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now