Valkűrök

293 14 0
                                    

,,Őket nevezik Valkyrjáknak. Odin minden csatában kiküldi őket. Ők választják ki, ki fog elesni, és hogy kié lesz a győzelem." 

(Gylfi káprázata, 36. fejezet)


A Valkűrök Odin lányai és egyben akaratának végrehajtói. Odin parancsára ők döntik el, hogy egy csatában ki haljon meg. Ahogy a Nornák  sors felett rendelkeznek, úgy a Valkűröknek is ezzel hasonlatos hatalmuk van. A különbség, hogy ők csupán a hadi-sorsét felelnek, és kizárólag Mindenek Atyjának a parancsára tudják ezt befolyásolni. Általában kilences csoportokban járják a világot. A harcban elesettek fele (legyen szó bármilyen párbajról vagy ütközésről) Odinhoz a Valhallába, míg a másik fele Freyja csarnokába kerül.


A hadakozás után a csatában elesett bátor vitézek (einherjárokat) a Valkűrök felviszik a Valhallába és ott kiszolgálják őket étellel és itallal. Az ételt az Istenek főszakácsa Andhrimnir, a legfinomabb vadkan (Saehrimnir) húsából készíti. Ez az állat olyan különleges, hogy minden este levághatták, mivel másnap újjászületett. Italul a mágikus Heidrun kecske tőgyéből származó mézsört itták.


Az elesett hősök a lakomázáson kívül a napjaikat az egymással való küzdelemmel töltik, ahol nem ritka, hogy sokan életüket is vesztik, de mire leszáll az est, újból feltámadnak. Ez egészen addig tart, amíg el nem jön a végső ütközet napja, a Ragnarok. Ekkor az Ászok mellet vonulnak ki a Valhalla kapuin keresztül Vígrid mezejére, hogy megvívják a végső harcukat.


Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


,,Folkvang a kilencedik,

itt Freyja kegye határozz,

ki hol ül, ő mondja meg,

a hősi halottak felét

maga választja nap mint nap,

másik felét Ódin."

(Grímnir-ének, 14.)


,,A terme ötszáz,

s még négyszer tíz, úgy tetszik,

Valhallának, a várnak.

Nyolcszáz hős harcos

árad ki minden ajtaján,

Fenrir farkas ellen."

(Grímnir-ének, 23.)


,,Heidrún, a kecske

a Had Atyjának kapujánál

Legeli Lérad lombját,

megtölti a kancsót

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now