Urd, Verdandi & Skuld

142 7 0
                                    

,,Onnét e lányok, titkok tudói, hárman a tóból, a fa tövéből. Egyik neve Urd, másiké Verdandi - rúnákat róttak -, Szkuld a harmadik, tettek törvényt, életre, halálra: emberfiának sorsot mondtak."



Urd (sors, múlt, a fonónő) a sorsistennők egyike, ő jelképezi a múltat, és ő a legidősebb is közülük.


A világot tartó kőrisfa, az Yggdrasil a sors kútjából, az Urd kútból  nyeri az erejét. Itt gyűlnek össze minden nap az Ászok tanácskozásra.


Kezdetben a Nornák névtelenek voltak.


A legelső Nornának a neve Urd volt, aki Urd kútjánál élt. Nem tudni, hogy vajon a kút a Nornáról, vagy a Norna a kútról kapta-e a nevét. 


Vernandi (leendő) képviseli a jelent.


Skuld, a jövőért felelős germán sorsistennő. Ő a legfiatalabb a Nornák közül. 


Időnként a Valkűrökhöz is sorolják. Erről a Verses Eddában a völva jövendölésében, valamint a Prózai Eddában is említést tesznek.



,,Látott Valkűröket, messziről lovagoltak, készen akár a gótok földjéig; Szkuld pajzzsal jött, követte Szkögul... Gun, Hild, Göndül és Geirszkögül..."  




A Prózai Edda (Gylfi káprázata, 15.) szerint, egyes Nornák az Ászoktól, mások a Törpéktől és némelyikük az Álfoktól származik. Erről a Fafnirölő Szigurd éneke is ír:


,,Származásuk szerint

nem egyeznek e Nornák,

más-más nem szülöttei;

némelyikük az Ázoké,

más az Álfoké,

Dvalin lányi is lehetnek."

(Fafnirölő Szigurd éneke, 13.) 



A Nornák az univerzum keletkezése előtt nem léteztek. Ezért feltételezhető, hogy a Nornák nem állnak az Istenek felett, viszont az Istenek sem állhatnak a Nornák útjába, hogy azok akadálytalanul végezhessék a dolgukat, ami többek között az idő megteremtése. Idő nélkül képtelenség megállapítani a sorsot, mivel nem lehet tudni, hogy az események mikor, milyen sorrendben fognak bekövetkezni. 


Még azok az Istenek is akiknek megadatott a jövő ismerete (Odin vagy Frigg) sem képesek megváltoztatni azt, aminek meg kell történnie.


Az északi hiedelem szerint, a sors mindenki számára elkerülhetetlen. Részlet a Hamdir-énekből:


,,Keményen küzdöttünk,

állunk gót hullák halmán,

mint sas, ha ágon gubbaszt;

megtettük a magunkét,

hírnevünk nem halványul,

akár ma, akár más

napon halunk meg.

A Nornák határozatát

túl nem éli halandó."

(Hamdir-ének, 30.) 

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now