Istenek - Vánok: Freyr

125 14 0
                                    

A fény, az eső, a termékenység és a jólét Istene. A jó házasságok előmozdítója, a foglyok kiszabadítója. Njörd fia, Freyja ikertestvére. A kezdetekben a Vánokhoz majd később az Ászok csoportjába tartozott.


,,Frey a legjobb lovas

az Ázok udvarában,

mindenben merész,

lányt, férjes asszonyt

fölségesen vígasztal,

kötelékekből kioldoz"

(Loki csúfolkodása, 37.)


Felesége az Óriásnő Gerdr, gyermekük Fjölnir. Freyr udvarlásának története egyedi  mitológia világában. A legendák szerint, elküldte a szolgáját Skírnirt az Óriáslányhoz, hogy megkérje a kezét Freyr számára. Skírnir cserébe elkérte a sebes lovát, valamint a mágikus kardját, amely képes volt magától kaszabolni. A leánykérés több nehézségbe is ütközött, ám Freyr végül megnyerte magának az Óriáslány kezét. Azonban mikor eljön a Ragnarok, a kardja hiányában a vesztét leli, mikor a tűzóriás Surtral kerül szemben. 


,,Adok sebes lovat,

átvisz a sötéten

lobogó lángon;

kardot is kapsz, mely

magától lendül,

ha merész a markoló kéz."

(Szkirnir-ének, 9.)


,,Kincsen vetted meg

Gímir leányát,

eladtad érte a kardod;

majd Muszpell fiai

jönnek a sötét erdőn,

meglátod, mire végzed."

(Loki csúfolkodása, 42.)


Hátasa a vaddisznó Gullinbursti (,,aranysörétű"), amelyet a Törpe páros Brokkr és Eitri alkotott meg. A lovát Blodughofit már korábban a szolgájának Skírnirnek ajándékozta.


A Törpék alkották még a mágikus hajóját, a Skidbladnirt is. A legendák szerint Freyr olyan kicsire is összehajtogathatta, hogy az a zsebében is elfért. 


,,Ívaldi ivadékai

idők ölén indultak,

ők alkották Evezőst,

ácsolták a legjobb hajót,

fényes Frey hasznára,

Njörd fia hadd örvendjen."

(Grímnir-ének, 43.)


A legtöbb Istennel ellentétben, Freyrnek nem volt konkrét csarnoka amiben élt. Helyette az Istenek Alfheimet, az Álfok világát ajándékozták neki:


,,Ébenvölgy, ékes neve

a helynek, hol Ull

házát építette;

Freynek Álf-hon

adatott hajdan

isteni ajándékul."

(Grímnir-ének, 5.)


Freyr és Thor ereje közel hasonló volt. Mikor az Óriás Belivel került szembe, képes volt egy szarvasagancsot használva leteríteni az ellenfelét. A Prózai Eddában arról is említést tesznek, hogy a harcot puszta kézzel is könnyedén megnyerte volna.


A Ragnarokkor a tűzóriások vezérével, Surtral találja szembe magát. A harc gyorsan az Óriás javára dőlt el, hiszen a kard amellyel esélye lehetett volna legyőzni Surturt, at korábban a szolgájának ajándékozta.   

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now