Yggdrasil, a Világfa

287 19 0
                                    

,,A mongolok szerint, a Világfa csak egy karó, és az Istenek arra használják, hogy hozzá köthessék lovaikat. A jakutok szerint a fa a Föld aranyköldökén emelkedik, és tövében születtek meg az első emberek. A tanguzok azt mondják, hogy a még meg nem született gyerekek lelkei időznek az ágai között kismadár formabájában. A törökök úgy vélik,  hogy a Világfa egymillió levele egy-egy ember életét szimbolizálják, és ha a levél lehull, az ember maghal."

Yggdrasil az északi univerzum kőris Világfája. Ez a kőris a legszebb és legnagyobb  a világon. Ágai az egész világra szétterülnek és fölérnek az égen túlra is. Három forrás táplálja gyökerénél:

Az egyik Hvergelmir (,,Fortyogó üst"). Itt lakozik Niddhog sárkány, aki az Yggdrasil gyökereit rágja. A másik Urdarbrunn (Urd kútja). Az Istenek minden nap itt gyűltek össze tanácskozásra és törvényhozásra. Itt él a három Sorsistennő (Nornák) Urd, Verdandi és Skuld, akik a sors fonalait szövik valamint az Yggdrasilt öntözik, hogy az ki ne száradjon. A harmadik Mimirbrunn (Mimir kútja), a bölcsesség forrása. A kutat Mimir, a legbölcsebb Ász Isten őrzi. Mindenek Atyja egyszer odament hozzá és kért belőle egy kortyot, de addig nem kapott, míg a fél szemét ott nem hagyta zálogba nála.

A világok közt a Bifrost nevezetű szivárványhíd található. Ezen lovagolnak végig az Istenek mikor gyűlésre mennek Urd kútjához. Csupán Thor jár gyalog a híd melletti folyón keresztül. 

Az Yggdrasil ágai között ül egy névtelen sas, amely igen sokat tud. Két szeme közt egy héja van, a neve Vedurfolnir. Törzsén a Ratatoskr (Fentfogú) nevű mókus szaladgál fel s alá és viszi a híreket a sas és Nidhogg sárkány között.

Az Yggdrasil folyamatos támadásoknak van kitéve: gyökereit a Nidhogg sárkány és más férgek rágják. Négy szarvas  Durathror, Duneyr, Dvalin, és Dainn, valamint egy Heidrun nevű kecske a lombját és hajtásait legelik. Az Eddák szerint Heidruntól származik az einherjarok által fogyasztott mézsör.

Kilenc világ helyezkedik el a fán: Asgardr, Vanaheimr, Alfheimr, Midgardr, Jötünheim/Utgardr, Svartalfaheimr/Nidavellir, Helheim, Niflheimr, Muspelheimr.

   

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Donde viven las historias. Descúbrelo ahora