Istenek - Ászok: Thor

210 17 1
                                    

A mennydörgés és a villámlás nem megyek. Odin és az Óriás Jörd fia. Felesége az aranyhajú Sif, míg szeretője az Óriásnő Járnsaxa. Járnsaxától született Magni és Módi, akik a Ragnarok után megöröklik apja hatalmas erejű fegyverét. Thor, az Istenek egyik legnagyobb csarnokában lakik, a Bilskirnirben.

,,A terme ötszáz,

s még négyszer tíz, úgy tetszik,

ez a Villámló vára;

magam úgy érzem,

nincs magas épület, mely

felülmúlná a fiamét."

(Grímnir-ének, 24.)

A végletekig  becsületes Istent legtöbbször vörös hajáról és szakálláról, nagy termetéről és legendás pörölyéről ismerhetjük fel. Ha elfogja őt a düh, akkor az óriási erejét semmi sem állíthatja meg.

Két szolgája is volt, Thialfi és Röskva. Annak az Egil nevű földművesnek fia és lánya, aki egyszer vendégül látta Thort és Lokit, miközben az Óriások Földjére utaztak.

Szekerét két kecske húzta, Tanngniostr és Tanngrisnir. A Mennydörgő, útjai során levágta a kecskéit, hogy élelemül szolgáljon neki és a társainak. Amint jóllaktak, a varázslatos Mjölnir segítségével feltámasztotta az állatokat.

A már említett mágikus pörölyét Mjölnirnek hívták, amely nem csak villámokat tudott szórni, hanem ha eldobta, akkor úgy tért vissza a kezébe mint egy bumeráng. A fegyvert a Törpék kovácsolták, amelynek az egyetlen hibája az volt, hogy a nyele egy kicsit rövidre sikerült.

Thor látszólag legyőzhetetlen. Erőöve a Megingjörd, hatalmas erőt kölcsönzött neki. Nem csak az öve, de a vaskesztyűje (Járngreipr) és a törhetetlen botja (Grídalvör) is Grídtől, egy Óriásnőtől van. Ezeket akkor kapta, amikor az Óriás Geirröd ellopta a Mjölnirt.

Mint az emberek és Istenek védelmezője, gyakran járta a világot, hogy az Óriások számát ritkítsa. A legtöbb kalandja ezeket a történeteket örökítette meg.

A legfőbb ellensége Jörmungadr a hatalmas Világkígyó. Első találkozásukkor nem tudta megölni, viszont a végső csatában, Ragnarokkor hosszas küzdelem után sikerült végeznie vele. Azonban a kígyó mérge olyan erős volt, hogy a Mennydörgő kilencet lépve, holtan rogyott össze a csatamezőn.

A csütörtöki nap róla lett elnevezve (Thursday = Thor's  day).      

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now