Istenek - Ászok: Heimdall

173 14 0
                                    

A Fehér Ásznak nevezett Istent kilenc anya (kilenc nővér) nemzette. Az aranyból lévő fogai miatt Gullintanninak (,,Aranyfogú") is nevezték. Lovát Gulltoppnak (,,Aranysörény") hívták.

,,Szülte őt Gjálp,

szülte Greip,

szülte Eisztla

és Eirgiava;

életét adta

Úlfrún, Angeia,

Imd és Atli,

Jarnszaksza szintén."

(Hyndla-ének, 34.)

Csarnoka a Himinbjörg, a legendás Bifröst szivárványhíd lábánál található. Itt tölti ideje legnagyobb részét, őrizve a hidat az illetéktelen behatolóktól, legfőképpen az Óriásoktól.

,,Nyugalom-hona a nyolcadik,

Heimdall mennyei vára.

Őt mondják a hely urának;

tanyáján béke honol,

istenek serény őre ott

örvendve issza sörét."

(Grimnir-ének, 13.)

Kevesebbet alszik, mint bármely madárfaj, és a szemével éjjel és nappal is száz mérföldnyire ellát. Hallása oly éles, hogy egyetlen nesz sem kerüli el a figyelmét: még a fű száll vagy a birkagyapjúnak a növekedését is meghallja.

Heimdallhoz kapcsolják többek között a társadalmi osztályok kialakulását is. Ezek a következők voltak : Tharl (szolgák), Karl (parasztok) és Jarl (nemesek). Megalakulások történetét a Rig-ének meséli el.

Odinhoz hasonlóan ő is ivott Mimir kútjából (így téve szert a rendkívüli hallásra és látásra). Amíg Odin a fél szemével, Heimdall az egyik fülével fizetett.

A Ragnarok eljövetelét a Gjallar kürt megfújásával fogja jelezni. Ennek a hangja mind a kilenc világban hallható lesz. A harcban ő is kiveszi részét, és Lokival vívja meg utolsó csatáját, amely mindkettejük halálával végződik. 

A kilenc anya: Gjálp, Greip, Eistla, Angeyja, Ufrún, Eyrgjafa, Imdhr, Atla, Járnsaxa 

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now