Helheim

239 18 0
                                    

Helheimet (,,Hél otthona") sokszor Niflheim alternatívájaként említik. A Prózai Edda azt írja, hogy Odin ,,Helt lehajította Niflheimbe, és kilenc világ urává tette...", viszont ha ez így van és a két világ azonos, akkor csupán nyolc világ lenne a kilenc helyett ( ami ugye nem lehetséges, főleg mivel a kilences szent szám volt az északiak számára). A Vaftrúdnir-ének még egy harmadik névvel is szolgál, ami csak még jobban bonyolítja az értelmezést:

,,Tudom Óriások és Istenek

tudós titkait,

ezért szólok színigazat.

Megjártam mindegyik világot,

mind a kilencet is

Niflhel mélyében,

ahová a holtak haladnak."

Ahogy a nevében is benne van, Helheim, a holtak úrnőjének, Helnek a birodalma. Hel, Loki lánya volt, akit Odin száműzött ide, hagy a azoknak, akiket hozzá küldenek (betegségben és öregségben elhunytakat) szállást tudjon nyújtani.

Hel kapuját Garm, az Istennő "pokoli" kutyája őrzi. Helheimet a Hvergelmir forrásból eredő Gjöll folyó veszi körbe, amelyet a Gjallarbrú (Gjöll-híd) keresztez. A hidat az óriás Modgurd őrzi.

Helheim mélyén található Náströnd (Prózai Eddában: Nástrandir), ahol Nidhogg a hullaevő sárkány él

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Helheim mélyén található Náströnd (Prózai Eddában: Nástrandir), ahol Nidhogg a hullaevő sárkány él. Egyes állítások szerint ide kerülnek azok akik gyilkosságok, esküszegést vagy  házasságtörést követtek el.

,,Látott termet

naptól távol,

Tetemek Partján

északi-ajtóst.

Méreg hullt ott

a tető hasadékán,

teli a fal körben

kígyógerinc-fonadékkal."

(A völva jövendölése, 38.)


,,Vergődni látott,

sebes sodrásban, 

hamis esküvőket,

elvetemült ölőket,

mások asszonyát

megrontókat.

Ott szívta a holtak

tagjait Nídhögg,

farkas-szaggatta

férfiakét - Mit tudtok még?"

(A völva jövendölése, 39.)

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now