Mítoszok - Ragnarök

168 9 0
                                    

  A vikingek hittek abban, hogy az általunk ismert világ egy napon elenyészik. Ezt a napot nevezték Ragnaröknek. A Ragnarök, ("az istenek végzete" vagy "az istenek alkonya") a végső csata az Ászok és az óriások között, amelynek színhelye Vígrid mezeje.

Az istenek tudták, hogy előbb vagy utóbb el fog jönni ez a nap. Hosszú életük alatt, több esemény is utalt a vég közeledtére. Az egyik ilyen Odin és Frigg fiának, Baldurnak a halála volt. Mielőtt az istenek alkonya bekövetkezne, azt megelőzi egy 3 éven keresztül tartó tél is, amelyet Filmbulvetrnek hívnak. Ebben az időben testvér testvér ellen vonul és a világot megfertőzik a háborúk.
 

„Fivér fivérrel vív,

vért ont s öl,

romlik rokonok

békés barátsága.

Világ vad kora jön,

házasságtörőké,

bárd-kor, kard-kor,

pattanó pajzsoké,

orkánok s ordasok kora,

felőrlődik a föld,

iszony-emberekkel

elvész e világ."

(A völva jövendölése, 45.)  


  A Ragnarök kezdetét három kakas kukorékolása fogja jelezni: Gullinkambi (aranyszínű) a Valhallában, Fjalar (tűzpiros kakas) az óriások földjén (Jotunheim) és egy sötétpiros (nem megnevezett) kakas az alvilágban (Niflheim). Heimdall megfújja majd legendás Gjallarkürtjét, jelezve a Valhallában lévő einherjaroknak, hogy a csata ideje amelyre eddig készültek, elérkezett. Az óriások, Hel és halottjaik a Naglfar nevezetű körömhajóra szállva indulnak meg Vigrid mezejére. A Yggdrasil gyökerén lévő Nidhogg is elindul, hogy végtelen éhségével felfalja az elhullott harcosokat.A Ragnarök során Surtr tűzóriás lángjaitól Ászgárd falai, maga Ászgárd és az óriási Bifrostszivárványhíd is lángra kap. A gigantikus méretű Világkígyó (Jörmungandr) kiemelkedik Midgard tengeréből és miközben farkával csapkodva Vígrid mezejére indul, mindenhol megáradnak a folyók.  Fenrir, az óriásfarkas is elszabadul a Gleipnir-lánc fogságából, halált és pusztítást hagyva maga után. A Napot és a Holdat felfalja az őket kergető két farkas, Sköll és Hati, sötétségbe borítva a világokat. Még maga az Yggdrasil is megremeg az események következtében. 


„Megremeg Yggdraszill,

a magas kőris,

jajdul agg törzs s ág,

szabadul az óriás.

Hél útjára rettegve

hágnak a hősök,

míg Szurt lángja

mindent elnyel, felemészt."

(A völva jövendölése, 47.)  


  Az igazi pusztítás viszont csak akkor kezdődik, amikor mindnyájan Vígrid mezejére érnek. Odin Fenrirrel kerül szembe. De nem számít, hogy Mindenek Atyja milyen hatalmas, nem lesz képes legyőzni az óriásfarkast. Fia, Vidar lesz az,  aki majd bosszút áll - puszta kézzel tépve szét az óriásfarkast. Thor sem marad tétlen és esküdt ellenségével, Jörmungandral  kerül szembe. A kettejük közti harcban végül Thornak sikerül győzedelmeskednie, de hiába, mivel a Világkígyó eleste után csupán kilenc lépést tud megtenni, aztán a kígyó mérgétől ő is meghal. 

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now