Mitikus Állatok - Jörmungadr, a Világkígyó

783 22 0
                                    

Loki és az Óriásnő Angrboda gyermeke. Testvérei Hel és Fenrir farkas, féltestvérei Vali és Narfi, valamint Sleipnir. 

Amikor megszületett, akkor még nem volt ilyen hatalmas. Akkor vált ilyen naggyá amikor Odin Loki három szörnyszülött gyermekét magához hívatta. Fenrirt leláncolta, Helt lehajította Niflheimba, Jörmungadrot pedig az emberek világának mély tengerébe vetette. Itt olyan óriási méretűvé nőtt, hogy az egész világot körbeérve a szájával ég a saját farkába is harapott. Ekkor kapta a Világkígyó és a Midgard-kígyó elnevezéseket.

A Világkígyó Thor ellensége, és a Mennydörgő többször is találkozik az óriási lénnyel

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

A Világkígyó Thor ellensége, és a Mennydörgő többször is találkozik az óriási lénnyel. Először akkor, amikor Lokival és Thjailfival ellátogat Jötünheimbe, Utgard várába. Ekkor az egyik kihívás az volt, hogy emelje fel az Óriások macskáját (ami mint később kiderült, nem más volt mint Jörmungadr). Bár Thor csak addig tudta megemelni, hogy a macska egyik lába nem ért a talajhoz, ez is olyan teljesítmény volt, amelytől még az Óriások is meglepődtek.

A következő találkozásnál Thor és az Óriás Hymir halászatakor történt. Az Óriás csak akkor engedte meg, hogy Thor vele menjen, ha a csalit saját maga szerzi be. Így is tett, ami nem volt más mint Hymir egyik marhájának a feje. Végül olyan messzire mentek a parttól, hogy elértek arra a helyre, ahol Jörmungadr volt. Thornak a horgára akadt a kígyó és már majdnem ki is húzta, hogy aztán a Mjölnirrel leüsse, de akkor Hymir elvágta a zsineget és a kígyó visszaesett a tengerbe. 

Az utolsó találkozások Ragnarökkor volt, ahol végül Thor került ki győzedelmesen. Jörmungadr mérge viszont olyan erős volt, hogy a Mennydörgő kilenc lépes után holtan rogyott össze.

,,Jön sarja akkor

a hős Hlódünnek,

Odin fia ordas

farkasra halált hoz.

Ölni őrjöngve

Midgard őrzőjét,

- minden hős elhagyja 

lakhelyét majdan; - 

lép kilenc lépést,

Fjörgun fia, sebben,

vissza a szörnytől,

mely állja az átkot."  

(A völva jövendölése, 56.)

Érdekesség, hogy az Ouroboros (saját farkába harapó kígyó), sok más mitológia mellett itt is előfordul

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Érdekesség, hogy az Ouroboros (saját farkába harapó kígyó), sok más mitológia mellett itt is előfordul. A skandináv mitológiában Jörmungadr ábrázolására gyakran használják ezt a jelképet.

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now