Mítoszok - Mindenek Atyjának Balsejtelmei

59 4 0
                                    

Odinnak,  a Mindenek Atyjának volt két hollója, akiket úgy hívtak, hogy Huginn és Muninn. Minden nap berepülték a kilenc világot, és Asgardba  visszatérve, vállára szállva, elmondták neki hogy mit láttak és hallottak aznap. Egy nap azonban, a hollók nem jöttek vissza. Ekkor Odin, Hildskjalf tornyában állva ezt gondolta magában:

"Félek attól, hogy Huginn nem jön vissza, de még inkább attól, hogy Muninn se."

A következő nap a hollók visszarepültek hozzá. Mint mindig, leültek Odin vállára, majd Odin elindult az Istenek Tanácstermébe Glasirrel, az aranylevelű fával az oldalán, miközben bőszen hallgatta, hogy mi mondanivalója van a két hollónak számára. Huginn és Muninn csak árnyakat és balsejtelmeket súgtak neki, és Odin nkább úgy döntött, hogy nem beszél ezekről Asgard lakóinak. Ám Frigg, a Királynője látta a szemében ezeket a balsejtelmeket, amik egyre közeledtek feléjük. Amikor pedig ezekről kezdett neki Odin beszélni, Freyja így válaszolt:

„Ne küzdj az ellen, aminek meg kell történnie. Menjünk el a szent Nornákhoz, akik Urd Kútjánál vannak, és derítsük ki, hogy amit hallottál, azok megmaradnak-e, mikor a szemükbe nézel."

Így történt hát, hogy Odin és az istenek elhagyták Asgardot, hogy Urd Kútjához menjenek, ahol a három norna ült két gyönyörű hattyújával Yggdrasil gyökereinél. Odinon kívül Tyr, az erőteljes kardforgató, Baldur az Istenek legszebbike és legkedveltebbje és Thor is elkísérte őket a kalapácsával. Asgardból, az Istenek városából Midgardba, az Emberek Világába egy Szivárványhídon keresztül jutottak el, majd egy másik, hasonló, de sokkal szebb Szivárványhídon keresztül lejutottak Yggdrasil gyökereihez is, ahol Urd Kútja rejlett. Az utóbbi híd ritkán volt látható az emberek számára. És ahol a két híd összeért, ott állt az aranyfogú Heimdall, Urd Kútjához vezető út őrzője.

– Nyisd ki a kaput, Heimdall - mondta a Mindenek Atyja. – Nyisd ki, mivel ma az istenek meglátogatják a szent Nornákat.

Heimdall  szó nélkül kinyitotta a kaput, amely egy olyan hídhoz vezetett, amely sokkal színesebb és hatalmasabb volt, mint bármi más szivárvány, amelyet a földről látni lehetett. Odin, Tyr és Baldur ráléptek a hídra, de mikor Thor  is követni próbálta őket, Heimdall a karjával megállította őt.

 Odin, Tyr és Baldur ráléptek a hídra, de mikor Thor  is követni próbálta őket, Heimdall a karjával megállította őt

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

– A többiek mehetnek, de te nem mehetsz tovább ezen az úton, Thor - mondta Heimdall.

– Micsoda? Te, Heimdall képes lennél visszatartani?

 – Igen, mivel én vagyok a Nornákhoz vezető út őrzője. Te, aki a hatalmas kalapácsodat is magaddal hoztad az útra, nem hozhatod, mert túl súlyos lenne. A híd, amit őrzök, összeomlana alattad.

– Így vagy úgy, meglátogatom akkor is a Nornákat, Odinnal és a bajtársaimmal az oldalamon – felelte Thor.

– De nem ezen az úton, Thor. Nem engedem, hogy a híd összetörjön a te és a kalapácsod súlya alatt. Hagyd itt a fegyvered, ha itt akarsz átmenni.

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now