Istenek - Vánok: Freyja

192 14 0
                                    

A termékenység, a szerelem és a szépség Istennője. Njörd lánya, Freyr ikertestvére. Kezdetben a Vánokhoz, majd később az Ászok csoportjába tartozott. Férje Odr (feltehetőleg Odin egyik névváltozata), akitől két lánya született, Hnoss és Gersemi. A lányai megszületése után Odr vándorútra kelt, és sosem tért vissza az Istennőhöz. A legendák szerint Freyja, férje keresése közben arany könnycseppeket hullajtott utána.


Miután férje elhagyta őt, ő lett a legbujább Istennő. Sok szerelmi kapcsolata volt többek közt Istenekkel, emberekkel, Álfokkal és Törpékkel egyaránt:


,,Féktelen Freyja,

ismerlek, nyughass;

gyöngeség gyöngéje,

mind itt, Ázok és Álfok,

megszeretgethették

tehetős testedet."

(Loki csúfolkodása, 30.)


Freyja nem csak a szerelemmel, de a háborúval és a harcokkal is kapcsolatban állt. Az ütközetek végén kilovagolt a Valkűreivel a csatamezőre, hogy az elesett harcosok (einherjarok) felét a saját csarnokába vigye. 

(Az einherjarok másik fele Odinhoz, a Vallhalába került)

Csarnoka a Folkvangban (,,Népek mezeje") állt, amelyet Sessrumnirnak neveztek.


Legendás nyakéke a Brisingamen, amelyhez akkor jutott, mikor négy Törpével (a nevük feltehetőleg Alfrigg, Berling, Dvalin és Grer) egy-egy éjszakát eltöltött. Egy alkalommal (Odin kérésére) Loki ellopja a nyakéket, ám Heimdall visszaszerzi azt az ármányostól. A nyakéken kívül birtokában volt még egy madártollból készült köpeny is, amely lehetővé tette , hogy viselője sólyommá változzon.


(Szekerét két macska húzta, Trégull és Býgull)

¡Ay! Esta imagen no sigue nuestras pautas de contenido. Para continuar la publicación, intente quitarla o subir otra.

(Szekerét két macska húzta, Trégull és Býgull)


Freyja a szépségéből fakadóan többször is az Óriások célpontjává válik. Amikor az Óriás Thyrm ellopja Thor legendás pörölyét a Mjölnirt, Freyját kéri érte váltságul. Az Istenek nem akarták a szépséges Istennőt az Óriás kezeire adni, így - Loki javaslatára - Thor beöltözött Freyja ruháiba, és átverve az Óriást, visszaszerezte a mágikus fegyvert. 


,,Hosszú úton jártomnak

hasznát, íme, jelentem:

Óriások királyánál,

kalapácsod Trymnél ott van,

emberfia onnét

vissza nem hozza,

hacsak Freyját

nem adják hozzá nőül."

(Trym-ének, 11.)


Az Istennő jártas volt a mágia használatában, ezen belül is a Seidrben, amelyet később az Ászoknak is megtanított. 

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Donde viven las historias. Descúbrelo ahora