Mitikus Állatok - Fenrir, a farkas

485 31 0
                                    

Nevének eredete a 'fen-hrís-úlfur' szóban keresendő, ami mocsári farkast jelent. Ebből eredendően nevezik Fenrisnek is, mindkét névváltozat elfogadott, és használt.

Fenrir igazán illusztris családfával rendelkező mitikus farkas; Loki és Angrboda egyik gyermeke. Kölyökkorában Odinhoz kerül, növekedésével egyre veszedelmesebb lesz, láncra verik, de folyton kiszabadul. Végül varázsbéklyóval, a Gleipnirrel fékezik meg, amelyet a kovácsmesterségükről híres Törpék készítenek halak leheletéből, hegyek gyökeréből, asszonyok szakállából, medveínból, madárköpetből és macska léptének zajából. Vékony kötélnek tűnik, de sejtette hogy valami trükk van mögötte. Végül beleegyezik és Fenrir rájön, hogy becsapták, és nem tud kiszabadulni. Ekkor harapja le Tyr Isten jobb kezét, aki azért helyezte a farkas szájába a kezét, hogy Fenrirre rárakhassák a béklyót. 

Igazán fontos szerephez, a Ragnarök idején, az Istenek Végzetekor jut, amikor kiszabadul mágikus bilincséből, és megteszi azt, amit megjósoltak: megöli Odint. Végül Fenrirrel Odin fia, Vidar fog végezni.

Testvérei a Világkígyó (Jörmungadr) és Helheim, a holtak világának űrnője Hel. 

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now