Istenek- Ászok: Mimir

118 9 0
                                    

Feltehetőleg az Óriás Bölthorn gyermeke. Az egyik legbölcsebb Ász és és egyike azon két túsznak, akiket a Vánokhoz küldtek a békekötés során. Miután a Vánok rájöttek, hogy átverték őket (mivel a másik túsz, Vili/Hoenir nem volt olyan bölcs, mint ahogy azt az Ászok állították), levágták Mimir fejét és visszaküldték az Ászokhoz. 

Odin ekkor a fejét gyógynövények különleges keverékébe mártotta, oly módon, hogy az sohasem induljon bomlásnak. Ezen kívül erős varázslatokat használva életben tartotta őt, hogy később hozzáfordulhasson tanácsaiért. A Mindenek Atyja (részben) tőle ismerte meg a rúnák bölcsességeit is.

,,Mímir fiai futnak,

kimért sors közelít

a viadalos-sereges

Visszhang Kürtjéhez.

Fújja harsányan Heimdall,

fennen a kürt leng,

Ódin akkor

Mímir fejével szól."

(A Völva jövendölése, 46.)

Mikor vissza került a fej az Ászokhoz, Odin egy forrásnál helyezte el őt, amelyet Mimirbrunnak avagy Mimir forrásának neveznek. Egy másik történet szerint a fejét sosem vágták le, hanem ő alapból a Mimirbrunn ura volt. Itt őrizte a bölcsesség forrását, amelynek kortyáért Odin az egyik szemével fizetett. A Verses Edda szerint Mimir minden nap iszik ebből a forrásból, ami megmagyarázza azt is, hogy miért olyan bölcs.

,,(...) Mindent tudok, ó, Ódin,

szemed hol rejted:

Mímir fenséges

forrásának mélyén!

Mímir minden reggel

így merít mézsört

Öldöklés Atyjának

zálogából - Mit tudtok még?"

(A völva jövendölése, 28.)


Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now