Istenek - Ászok: Tyr

147 14 0
                                    

A háború és az igazság félkezű égi Istene. Leginkább a becsületességéről és az önfeláldozásáról híres. Legtöbbször karddal vagy lándzsával ábrázolták, amely egyben az igazság jelképe is. Odint megelőzve az egyik legtiszteltebb Istenek közé tartozott, de miután elvesztette jobb kezét (amely többek között esküknél, ítélethirdetéseknél volt elengedhetetlen), a szerepe háttérbe szorult.

Apjának Odint vagy az Óriás Himyrt mondják, míg anyja ismeretlen (bár elmondások szerint, inkább az Istenekhez, mint sem az Óriásokhoz tartozott). A Himyr-ének viszont említést tesz az öreganyjáról, akit egy rejtélyes 900 fejű szörnyként írnak le:

,,Ott is találták Tyr

Óriás öreganyját,

ott a kilencszer

százfejű szörnyet;

de jött az anya,

aranyosruhájú,

fehérszemöldökű,

fiát sörrel kínálta."

(Himyr-ének, 8.)

Tyr volt a legbátrabb az összes Isten közül. Feláldozta a jobb kezét, hogy megbéklyózza Loki és Angrboda szörnyeteg gyermekét, az óriásfarkas Fenrirt. De már azelőtt is bátorságáról tanúskodott, amikor Fenrirt etetni kellett, hiszen rajta kívül más nem merészkedett a farkas közelébe.

Szerepének nagyságát az is szemlélteti, hogy egy rúnát is köthetünk hozzá. Tiwaz, nagyszerűen megszemélyesíti az Isten jellemét: a bátorságot, a győzelmet, a rendet, és a harciasságot. Előszeretettel használták a harcosok a nevét és a rúnáját; mielőtt csatába fordultak volna.

,,Győzelem rúnáját ismerd,

ha győzni indulsz,

kardod markolatán legyenek,

kardod lapján, élén,

és kétszer kiáltsd el

Tyr nagy nevét."

(Szigdríva-ének, 6.)

A Ragnarokkor, az alvilág kutyájával Garmal való küzdelem során szerzett sebesüléseibe halt bele.

A keddi napot (Tuesday = Tyr's day) róla nevezték el. 

Skandináv Mitológia! (BEFEJEZETT)Where stories live. Discover now