13. Rob

88 23 0
                                    


"DRIIIIIIIIING!" -alarm.
Novi dan! Nova avantura!
...osim što neće biti avanture nego ćeš raditi deset sati svaki dan. Deset sati! Toliko priči o slobodi, o putovanjima, o sreći i ljubavi koju srećemo svaki dan, život je avantura.

Ali takvi momenti su rijetki. Sloboda je izuzetno rijetka. Jer moramo da radimo po čitav dan jednu te istu stvar, i tako godinama, decenijama... kako bi sa 60-70 godina mogli da ne radimo ama baš ništa, jer u tim godinama nećemo ni biti sposobni da radimo išta...

Radimo 6 dana kao robovi da bi imali jedan dan slobodno? Zapitam se, da li je to ta sloboda ili ja samo preuveličavam značenje te riječi.

Za mene sloboda je nesputano kretanje, dragocijeno vrijeme okruženo ljudima koji nam nešto znače...ne znam... nekad imam osjećaj kao da ta riječ gubi značenje, jednostavno se zbunim kad pomislim šta je sloboda, pokušavam da stvorim neku sliku u glavi, ali ne mogu. Ne više.

I tako prođe čitav život, drugi nas ograničavaju, uzimaju našu slobodu, naše vrijeme, prave nas svojim robovima. Najžalosnije je to što većini ljudi životi prođu na taj način, bez da su ikada osjetili slobodu. Ja vam ne mogu reći šta je sloboda, nemam riječi za to. Ali vam mogu reći šta je rob.

Ti i ja. Mi. Svi mi. Zamršeni u sistemu koji guta godine naših života i tjera nas da radimo kako bi smo jednostavno živjeli. Drži naše umove fokusirane na to kako ćemo sutra platiti račune, jer sloboda je luksuz. Nešto što svako od nas ima, nešto što je besplatno i nema cijenu, postalo je luksuz, a ti i ja? Ti i ja smo postali robovi.

Zbirka BizarnostiWhere stories live. Discover now