37. Hladni dani i topla srca

60 6 0
                                    

ŽUTO LIŠĆE NA podovima ulica uskoro se pretvorilo u snježne pahulje i led. Posjetile su ju hladne noći provedene u sobi, a Gavrani su izlaske preselili u toplinu njihova doma. Bazen je već davno bio ispražnjen, a većina poslova kao da je bila stavljena na pauzu i Gavrani u stanju pripravnosti.

Svijet oko njih je utihnuo.

Tri mjeseca nije bilo ni riječi o Coltonu. Tri je mjeseca June proživljavala svoj maleni raj, gotovo potpuno savršen. Svako malo bi joj u misli došao neki podsjetnik na Coltona i tada bi se svi oni strahovi vratili u obliku mučnine. Samuel bi joj, kao da je u tim trenutcima točno znao kako se osjeća, uvijek pomogao da otjera takve misli.

Zima ju je do tada uvijek podsjećala na Liama; hladna i toliko predivna da ti vrlo lako zaledi srce. Tada se vratiš unutra, ali jednom ponovo izađeš na snijeg iako znaš da ćeš se vjerojatno prehladiti. Ne i ovoga puta.

Nekoliko je puta čula glasinu da Liam ima novu djevojku, ali za nešto što bi ju možda nedavno uništilo više uopće nije marila.

Ona i Samuel davno su si priznali da je obećanje koje su si dali prekršeno, a ona je shvatila da je umorna od borbe protiv toga. Samuel ju je naučio da ponekad vrijedi riskirati jer će inače propustiti cijeli svoj život i dati ga strahu.

I bio je u pravu, jer što god da se dogodilo, imala je svoja tri mjeseca provedena u raju zvanom razbacane plahte, filmske noći i topli kakao. Tri je mjeseca proučavala njegove boje kroz poljupce, razgovore i dodire i tri mu je mjeseca dopuštala da zauzvrat prouči svaki dio nje.

Provodila je sve više vremena i u društvu Antoana i njegovih prijatelja. Među njima se, baš kao i sa Samom, naučila osjećati prihvaćenom. Trenirala je, družila se, čitala, vodila ljubav. June Aldred napokon je imala osjećaj da dovodi svoj život u red i napokon se počela osjećati normalnom.

Pitala se jesu li se tako ostali Gavrani osjećali od početka.

Našla se kako često razmišlja o pojmu srodnih duša. Kako bi drugačije objasnila to da vidi Samuela šarenog? Koliko god patetično, klišej i prijevremeno zvučalo, njezina je duša možda pronašla njegovu.

Razmišljala je i o ljubavi. Jednoga zimskoga dana, kada se probudila sama u svome krevetu, razmišljala je o tome koliko je ljubav dvolična i kako može biti naš najbolji prijatelj i najveći neprijatelj. Prevrtala se na madracu dok je mislila o tome kako ljubav može donijeti radost i nove živote, a u isto vrijeme i najveću smrt i razor.

June Aldred možda se nikada nije bojala smrti, pištolja, a ni Nicka, ali shvatila je da se bojala ljubavi. Ona joj je još uvijek bila nešto novo i jedva isprobano. Pamtila je ljubav koju su joj roditelji davali, ali tada je bila druga osoba, a to drugi oblik ljubavi.

Zbog toga nije mogla prekinuti uspoređivati ovo što je imala sa Samom s onime što je imala s Liamom A opet, bilo je teško usporediti dvije stvari istog imena, a u naravi potpuno drugačije. Osjećaj toliko različit da je jedva mogla povući paralele između

njih. I kako se onda i jedno i drugo zove ljubav, ako je ona toliko različita?

Nije znala ni kada je počela razlikovati ono početno „sviđa mi se" od ljubavi, pa i zaljubljenosti. Za nju su to bile ključne točke, a svaka prijeđena bila je jedan korak bliže prema sreći ili katastrofi. Često se pitala postoji li neki presudni trenutak u kojemu jednostavno pogledaš osobu i shvatiš – da, on mi se sviđa. Da, zaljubljena sam. Da, volim ga.

I znala je da stvari nisu bile crno bijele i da takvi osjećaji nisu došli preko noći, ali uvijek je mislila da postoji trenutak u kojemu shvatiš. Ona je, nekako, preskočila prva dva koraka dok se pokušavala udaljiti od njih te ju je stvarnost udarila tek kada se već našla na onoj trećoj ključnoj točci.

Okidač boje pepelaWhere stories live. Discover now