8. Tuplatreenipäivän ilot ja surut

76 2 1
                                    

Edeline

Raahaan viininpunaista treenikassiani tallille mutaista hiekkatietä pitkin. Tänään on luvassa tuplatreenipäivä, joka tarkoittanee sitä, että käytännössä asun tämän päivän tallilla. Sää on pilvinen sekä vettä tihkuttaa harvakseen taivaalta. Eilen satoi kaatamalla, josta on muistuttamassa lukuisat vesi- ja mutalammikot, joita pyrin parhaani mukaan vältellä.

Tiellä ei näy muita kulkijoita, onhan kello vasta kahdeksan aamulla. Yksi tuplatreenipäivän huonoista puolista, herätys on aikaisemmin kuin laki sallii. 

Tallin kiviset seinät tulevat näkökenttääni. Takana maneesi kohoaa suurena ja uljaana. Tietä reunustavat koivujen rivistöt, joiden takana tarhat sijaitsevat. Ulkona olevat hevoset toivottavat minut tervetulleeksi hirnahduksillaan. 

Tallin raskaat ovet ovat avoinna ja astun betoniselle lattialle tervehtien ratsastuksenopettajaani Alvaro Cardosoa. Alvaro on brasilialainen entinen olympiatason kenttäratsastaja, ihmettelemme aina ryhmäläisteni kanssa sitä kuinka niin taitava ratsastaja ja valmentaja on päätynyt IBSC:hen opettamaan ratsastusta. Vaikka Alvaro olikin todella vaativa opettaja, oli hän paras ratsastuksenopettaja mikä minulla oli ikinä ollut.

Menen tallin toisessa päässä sijaitsevaan ratsastajien suihku- ja pukeutumistiloihin. Laitan arkivaatteeni omaan kaappiini ja vaihdan päälle ratsastuskamppeet. Juttelen päivän ohjelmasta Line Erikssonin kanssa, joka saapui hetki minun jälkeeni. 

Menemme tarkastamaan listasta ratsumme tämänpäiväisiin treeneihimme ja Line tuulettaa villisti saadessaan Tropicanan. Itse saan Sapphiren ja olen oikein tyytyväinen, sillä Sapphire on yksi lempihevosistani. Valkoinen ja nopea kuin tuulenhenkäys. Uskomattoman kiltti ja erittäin lahjakas. Mutta ei se silti Marigoldia voita. Marigold on ensiponini, pieni valkea shettis. Marigoldin kanssa kasvoimme yhdessä, kunnes Marigoldilla todettiin kimosyöpä. Se taisteli urhoollisesti, mutta liisi vehreämmille laitumille kolme vuotta sitten. Marigoldin jälkeen en ole ostanut uutta hevosta vaan olen ratsastanut Isadoran Blue Velvetilla sekä läheisellä ratsastuskoululla tallitöitä vastaan.

Avaan Sapphiren karsinan lepertäen sille kuin pikkuvauvalle. Harjauksen ja kavioidenpuhdistamisen jälkeen alan varustamaan sitä. Pian olemmekin valmiita lähtemään kentälle. Tällä kertaa treenaamme maneesissa, onneksi. Ei tee mieli kastella itseään läpimäräksi syyssateessa.

Ensimmäinen tunti tuplatreenipäivästä on koulua. Olen itse enemmän esteihminen, mutta koulukin sujuu hyvin, olenhan identifioinut itseni kenttäratsastajaksi kautta aikojen. Ryhmässämme on vain kuusi ratsukkoa, joten Alvaro pystyy helposti auttamaan jokaista. Ryhmiähän on itseasiassa vain kolme ja ratsastajia yhteensä noin parikymmentä. Ryhmät menevät ikäluokittain, joten emme Isadoran kanssa ole samassa ryhmässä. Bambi, Minnie ja Alice eivät ratsasta ollenkaan, joten aluksi en tuntenut ryhmästäni ketään. Viimeisien parin vuoden aikana olen tutustunut samassa ryhmässä ratsastaviin ruotsalaiseen Line Erikssoniin ja saksalaiseen Heide Schinderiin. Ruotsi ja Saksa ovat todella kovia ratsastusmaita ja sen kyllä huomaa Linen ja Heiden tasosta. Kiritämme kisoissa ja tunneilla toisia, niin ei ainakaan ehdi tylsää tulla tunneilla.

Tunnin lopussa kaikkien pitää vuorotellen ratsastaa läpi Alvaron suunnittelema koulurata. Ihan yllättäen, ilman kummempaa harjoittelua. Tämä on Alvaron testi, jolla hän testaa kuinka perusasiat ovat hallussa. Line ja Heide suoriutuvat hurjan hyvin. Itselläni tulee pari virhettä laukannostossa, mutta en anna sen häiritä. Ensimmäiset kisat ovat kuitenkin vasta parin kuukauden päästä, kenttäkisat Plymouthissa. Matkaan lähtisi ensimmäistä kertaa koko ryhmämme, mutta kilpailuun osallistuivat vain Jen-Erik Vestergaard, Alena Strakova ja minä. Puolet ryhmästämme kilpailee, toinen puolisko hoitaa hevoset kuntoon ennen kisoja ja huolehtii, että kaikki sujuu mainiosti. Line on kouluratsastaja henkeen ja vereen, eikä häntä saa esteissä kilpailemaan edes kirveelläkään. Heide taas kilpailee esteissä, hän tulee kovasta esteratsastajasuvusta. Hänen äitinsä Monika on kilpaillut monissa MM -kisoissa menestyksekkäästi.

Rakkaus vuotaa verta 2.0Where stories live. Discover now