Bilgiler III

76 5 4
                                    

Yeni bir bilgiler bölümüyle merhaba!

Bu bölümde konuşacağımız konu sihrin, yani büyülerin işleyişi hakkında çünkü başlangıçtan itibaren bunun nasıl bir şey olduğundan bahsetmeye pek vaktimin olacağını düşünmedim. Öncelikle büyünün ortaya çıkış tarihi gibi şeyler kitapta asla işlenmeyeceği için ve bunun milyar yılları aşan bir konu olmasından dolayı kitapta işlenen tarihin genel olarak on milyon yılı kapsadığını bilseniz yeter. Bizi asıl ilgilendiren noktaya gelirsek...

Büyü, sihir nedir?

Öncelikle bu soruya cevap vermeliyim sanırım... Büyü, sihir... Buna bir ad verme şeklim diyebiliriz. Soyut ya da somut olarak şekil alabilen bir içsel, dışsal güç birleşimi sihirdir. Sihrin uygulamalı olarak yapılmasına da büyü denir. Dünya, Boyut, Evren adı altında geçen her şeyde sihir vardır. Her gezegen, uzayın her bir parçası sihri barındırır; bu yüzden sihrin güçlü olduğu noktalarda yapılan büyüler daha etkilidir. Örnek vermek gerekiyorsa Seçilmişler'in yaratıldığı gezegenin yüksek bir sihir değeri vardı ve bilgeler bunu bilerek o gezegende büyüyü yaptı, böylece de gerçekten büyünün etkisi arttı.

Gezegenler gibi her canlı da kendi sihir gücünü taşır, her canlı soyut bir taşa sahiptir ve bu taşlar gezegenlerin yapısında da bulunur. Taş sihir gücünü barındırır, işler, dengeler, kullanılmasında büyük rol oynar. Bir depo alanı gibi düşünebileceğiniz taşlar eğer içindeki sihirli güçle uyumluysa dışsal sihri kendisine çekerek harcadığınız gücü doldurabilir. Elbette bunu yapmak yazdığım kadar kolay olmadığından seride böyle sınırsız güç depolayabilen birisini görmeniz imkânsız olacaktır.

Peki, taşların dışında sihri kullanabilmelerini, onların asıl güçlerini bulmalarını ne sağlar?

Doğrusu Urin'in buz gücü gibi sihrin şekil almasını sağlayan şey öz büyüdür. Bir büyü yapıldığında kişinin öz büyüsü etrafa yayılır ve bu öz büyü, taşın kendi içinde bulundurduğu sihirli gücü şekillendirip dışarıya yansıtır. Herkesin öz büyüsü farklıdır. Örnek vermek gerekirse doğa gücüne yatkın birisinin öz büyüsü elementlerden herhangi birisi olabilir. Öz büyü değişkenlik gösterdiğinden, ayrıca rengarenk bir yapısı da olduğundan bir büyü yapıldığında yapan kişiyi ele verebilecek yegâne şeydir. Öz büyü, taşın içindeki sihri de şekillendirebildiğinden önemlidir.

Şimdi bu kısmın ana bölümüne gelelim... Özel güçlere...

Pekâlâ, bu çok kolay olmayacak çünkü özel güçler önemli bir konu...

O zaman... Özel güçler nedir? Öncelikle bu soruya bir cevap bulalım.

Özel güçler öz büyü ya da taşla ilgili değil. Gücünüz ateşse eğer bunu ufak bir kıvılcımın kocaman bir yangına dönüşmesi gibi düşünebilirsiniz çünkü özel güçler sizin küçücük kıvılcımınızı kocaman bir yangına dönüştüren şeydir. Özel güçler de kendi içlerinde ayrılır:

Saf Güçler
Karanlık Güçler
Aydınlık Güçler
Ruhani Güçler
Özel Güçler

Başlangıç olarak Saf Güçler'i ele alırsak, bir büyü gücünün en saf halini göz önünde bulundurabilirsiniz. Saf Ateş yavaş ama etkili bir şekilde bir bedeni tüketebilecek kadar güçlüdür. Saf Işık en ufak bir gölge dahi bırakmaksızın her yere sızabilecek kadar keskindir. Saf Güçler diğerlerinin aksine tehlikeli ve kullanılması yasaklanmış güçlerdir.

İkinci olarak Karanlık Güçler'i ele alırsak, bir büyü gücünün en karanlık halini göz önünde bulundurabilirsiniz. Saf Güçler'in aksine Karanlık Güçler yasaklı değildir fakat öğrenmesi fazla zor olduğundan kullanan kişi sayısı azdır. Normal büyülerin aksine güçlü olmaları onları kullanışlı yapar.

Üçüncü olarak Aydınlık Güçler'i ele alırsak, bir büyü gücünün en aydınlık halini göz önünde bulundurabilirsiniz. Kurguda neredeyse hiç geçmeyeceğinden, bu güçlerin Karanlık Güçler'in aksine güçten fazlası olduğunu düşünebilirsiniz. Bir büyü gücünün en aydınlık noktasını ele aldığından çoğunlukla öğrenmesi daha zordur ve Aydınlık Güçler'in ustası olmak gerçekten imkânsıza yakındır.

Dördüncü olarak Ruhani Güçler'i ele alırsak, orada biraz durmamız gerekir çünkü Ruhani Güçler, bir büyü gücünün sınır noktasına ulaşıp genişlemeye başlamasıdır. Yani Ruhani Güçler sınırı aşmaktır. Bu yüzden hem yasaklı bir büyü türüdür, hem de antik büyülerin arasında isimleri vardır. Ruhani Güçler büyü özünü, taşı... Yani içsel büyüyü tamamen dışa aktardığı için öğrenmesi imkânsız sayılan bir büyü türüdür.

Beşinci olarak Özel Güçler'i ele alırsak, bunlar ırkların ya da belirli kişilerin kendi büyülerini yaratmasıyla ortaya çıkan güçlerdir. Örneğin Yanan Ateş onlardan birisidir. Diğerlerinden farklı olarak ırkların özel güçleri, en iyi önrek Miyum ailesine ait Altın Ateş olmakla beraber, bir kişinin yarattığı ve onun soyundan gelenlerin kullanabildiği güçlerdir. Özel Güçler yaratıcısı ya da bilenlerin öncülüğünde öğrenilebilecek güçlerdir ancak ustalaşması gerçekten zordur.

Son olarak büyü tülerine gelirsek, sırasıyla:

Basit Büyüler
Zor Büyüler
Alan Büyüleri
Kısa Mesafe Büyüleri
Yasaklı Büyüler
Tehlikeli Büyüler
Nadir Büyüler
Kaybolan Büyüler
Tükenmiş Büyüler
Hedef Büyüleri
Seviyeli Büyüler
Sözlü Büyüler
Sözsüz Büyüler
Lanetli Büyüler
Lanet Büyüleri
Lanet Bozma Büyüleri
Yıkım Büyüleri
Yapım Büyüleri
İyileştirme Büyüleri
Dönüşüm Büyüleri
Özel Büyüler
Antik Büyüler

Bunların hepsi büyülerin sıralanışından çok türleridir, örnek vermek gerekirse yasaklı antik büyüler de vardır. Ya da sözlü lanet büyüleri, nadir hedef büyüleri gibi değişik büyü türleri de bunlara eklenebilir. Liste tamamen onların bütünüdür. Yeelas'ın yaptığı da Darken ırkına özel bir yıkım büyüsüydü, bunun gibi şeylerle kurgu içinde daha fazla karşılaşabilirsiniz.

Aklıma yenileri geldikçe listeyi sürekli yenileyebilirim çünkü kurguda geçecek büyü türleri saymakla bitmiyor... En iyisi detaylı açıklamaları kurgu içinde yapacağım, sadece bilgilendirmek amacıyla yazılan bu bölüm işlevlidir.

Hepinize iyi uykular! İyi geceler!

Sevgilerimle, Aşka Son Darbe...

SeçilmişlerWhere stories live. Discover now