5.

560 87 35
                                    

„Nezabudol si si nič?“ uisťoval sa Jakub, keď v pondelok ráno zaparkoval pred školou. Musel Miška odviezť autom, lebo sa im podarilo zaspať. Dlho do noci sa učil na test na zápočet a ráno nepočul zvoniť budík. V tom chaose, ktorý nastal, keď ho Miško prišiel zobudiť, že asi zaspali, bol rád, že sa vôbec stihli obliecť a popritom zvládol narýchlo urobiť bratovi desiatu.

„Nezabudol,“ usmial sa Miško zo zadného sedadla a odopol si pás. „Mama mi, našťastie, večer skontrolovala celú tašku. Ako keby som bol malý chlapec.“ Pri posledných slovách sa zatváril tak dôležito dotknuto, až to Jakubovi, pozorujúceho ho v spätnom zrkadle, prišlo vtipné.

„A vari nie si, krpec?“ úprimne sa rozosmial, otočil sa dozadu a rozstrapatil mu vlasy. „Nie je to tak dávno, čo si si doma zabudol celú vlastivedu, aj žiacku knižku.“

„No dobre, ale to bolo iba raz,“ zašomral chlapec, vystupujúc z auta. „Normálne nezabúdam. A nie som krpec. Mám už deväť,“ vyčítavo pozrel na brata a prekrížil si ruky na hrudi.

„Ja viem, myšiak, len ťa provokujem,“ usmial sa a nasadil mu na chrbát aktovku. „Tak čau, drž sa a poslúchaj pani učiteľku. A hlavne utekaj, lebo o desať minút zvoní.“

„Čau, Kubo. A vďaka za odvoz,“ poďakoval Miško, nasadil si čiapku a už ho nebolo. Keď zmizol v budove školy, Jakub nasadol do auta, naštartoval a vydal sa na fakultu, modliac sa, aby ten zápočet urobil.

***

Akurát prechádzal cez cestu, nahnevaný, že opäť mešká, keď pri škole zastavila čierna škodovka. Nevedno prečo, pritiahla jeho pozornosť.

Chvíľu tam len tak stála, no potom z auta vystúpil malý kučeravý chlapec, niečo hovoril a živo pri tom gestikuloval. Po chvíli ho nasledoval šofér auta, starší chlapec, ktorý toho mladšieho, zrejme brata, vyprevádzal.

Pri pohľade na vysokého mladíka sa mu rozbúchalo srdce. To je on... Ten chalan z piatku. Ten, čo ho zaujal už v sále. Bol si istý, že to bol on. Jeho zvláštny zjav ho robil výnimočným. Ledabolo upravené havranie vlasy s tmavo červeným melírom priam žiarili a čierna bunda s logom Sex pistols sa nedala prehliadnuť.

Netušil, čím ho vtedy zaujal. Možno to bol jeho prejav, ktorým dával najavo, že sa tam nudil a bolo len otázkou času, kedy odtiaľ odíde. A možno len svojím ležérnym vzhľadom. V každom prípade, nemohol poprieť, že to bol veľmi príťažlivý mladý muž.

Už vtedy si zaumienil, že ho získa. A urobí pre to všetko. A presne vedel, ako začne.

Nečakaný dar // adventný kalendár ✔️Where stories live. Discover now