Capitolul 2

1.7K 55 7
                                    

Cu totii stim ca razboiul a inceput in iunie 1914 , cand Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Austro-Ungariei, a fost ucis brutal de catre un student sârb . Austro-Ungaria a declansat razboiul, atacand Serbia.

Timp de 2 ani, Romania a ramas neutra, desi Antanta si Puterile Centrale faceau presiuni asupra Romaniei, pentru a li se alatura. Aceste presiuni erau insotite de asemenea de promisiuni. Pana la urma, romanii isi doreau Marea Unire, visul lor de atatea veacuri.

In august 1916, Romania a primit un ultimatum din partea Antantei, sa decida daca doreste sa se alature acesteia "acum ori niciodata". Sub presiunea acestui ultimatum, Romania a intrat in razboi de partea Antantei, chiar daca situatia de pe fronturi nu era una favorabila pentru noi.

Au inceput lupte sangeroase impotriva Alianței Puterilor Centrale. Cand in sat au venit oameni din armata pentru a face noi recrutari, m-am inrolat fara a sta pe ganduri. Desi imi era putin teama, dragostea fata de patrie imi risipea toate ingrijorarile. Stiam ca era posibil sa nu ma mai intorc niciodata de pe front, insa nu puteam sa nu-mi apar tara alaturi de camarazii mei de oricine dorea sa o umileasca sau sa o fure. Toti aveam un vis comun: Unirea.

Din nefericire, Romania intrase in lupta destul de tarziu, datorita liderilor poiltici si militari care nu aveau incredere in Rusia.

Ultima zi petrecuta in sat a fost alaturi de familia mea. In zori, mi-am imbratisat puternic copilul si mi-am sarutat pentru ultima data sotia, dulce ca intodeauna.

Jurnal de razboiWhere stories live. Discover now