《19》

656 46 4
                                    

,,Mahni za Boga miloga." Mama kaže Matijasu koji je poput udarenog kučenceta gledao u odlazeći auto, posmatrajući Sofi koja nam je brzo mahala iznutra. Pogledam u Axela i on mrdne obrvama gore dole na šta se nasmejem.

Polako Matijas mahne, mali osmeh na licu kako auto nestane iza ugla. Svi spustimo ruke i uputimo se unutra, pospani jer smo morali ustajati rano ujutro da otpratimo Sofi. Matijas ode u sobu, mama u kuhinju a Axel i ja u podrum, zavaljujući se u razvučen od prošle noći. Uzmem svog lava, a Axelu dodam orla, pokrivajući nas dekom dok on nađe neki film. Samo pre sat vremena smo svo četvoro izvukli se odavde, pomažući Sofi oko pakovanja a onda i ispraćaj. Praktično smo imali samo dva sata sna jer smo celu noć proveli budni, da li gledajući filmove ili igrajući biliara, ping ponga, pikada,... Nekako, Axel i ja smo završili spavati na podu i vrećama dok se golupčići zauzeli celi kauč.

Uzdahnem, nameštajući se na mekanom ležaju kao i Axel, oboje umorni.

,,Mislim da nam plan nije uspeo." Zevne i ja ga pogledam čudno, jedva ga videvši kroz polu otvorene oči.

,,O čemu ti..?" Zevnem i on se nasmeje, unradući pogled.

,,Da se smuvaju? Mat i Sofi? Mislim da smo poprilično smotane provodadžije."

,,A to." Zevnem ponovo kao i on, smeštajući se na jastuke a on ugasi tv. ,,Ne brini za to. Biće oni zajedno." On legne i okrene se na stranu tako da se pospano gledamo

,,Sigurna?"

,,Mmhmm." Promumlam, zatvarajući oči i osetim kako povlači naviše deku. Stegnem lava u rukama, mali osmeh na licu

,,Laku noć sirenice." Prošapta i ja se osmehnem, savijajući glavu prema grudima, osećajući kako e san obuhvata.

,,Laku noć sunašce."

Nisam se mogla opredeliti da li mrzim ovaj dan ili ga obožavam.

Božić je.

A moji rođaci samo što nisu stigli.

Mama je zaluđena kuhinjom i ručkom, ne dozvoljavajući ikome da priđe ili čak da uđe. Matijas i Axel su u podrumu, igraju bilijara, a ja sam se sakrila napolju kod bazena, noge u vodi. S tim da su prošle dve sedmice, napokon sam mogla dotaći vodu bez preobražaja i bila sam zahvalna. Zaboravila sam kakav je osećaj prolaziti prstima kroz vodu i osećati hladnoću. Nežno uhvatim rubin, prevrćući ga među prstima i posmatrajući prazno nebo. Sneg je prestao padati jutros, i dalje je bilo hladno ali mi je prijalo ovaj put.

Mogla sam da čujem zvono kako se oglasi, ali nisam uopšte imala snage da ustanem niti volje. Čula sam kako je neko istrčo iz podruma, verovatno Matijas, a zatim kako otvara vrata.

,,Mati!" Glas samog đavola odjekne kućom i ja složim osmeh na licu, koji ima isti uticaj na mene kao da hodam na svojim perajima. Ustanem, obuvajući se i odvučem u dnevni, troje gostiju već zaseli na kauč kao da su ga oni kupili.

,,Eh! Eto naše Arijel!" Lukas se naceri i ja mu se nasmejem slatko, treptajući poput kučeta dok smišljam kako ih isterati iz kuće pre kraja dana.

,,Momci. Kiara." Troje plavušana se širom osmehne, svi me gledajući svojim zelenim očima.

,,Pa zar ne izgleda, naša rođaka, čisto osvežavajuće?" Kiara skoči na noge i prebaci ruku oko mojih ramena.

U iskušenju sam da ih zalijem vodom iz bazena.

,,Upravo sam hteo to da komentarišem. Preobražaj ti sigurno nije naškodio, mala." Stefan izvije obrve kako Matijas i mama uđu u dnevni, ispraćeni Axelom koji izvije obrvu na moju bolnu grimasu.

Vortex [ UREĐUJE SE ]Where stories live. Discover now