13,Vinerea Neagra

8.4K 314 130
                                    

Vineri 13 e o superstitie atat de dezvoltata, incat s-a gasit inclusiv un termen pentru cei care se tem de aceasta data. Unul impronuntabil ce-i drept, pentru ca fobia se numeste paraskevidekatriaphobia.

LEGENDE: Daca 13 persoane stau la masa impreuna, una dintre ele va muri in mai putin de un an. Turcii urasc atat de mult numarul 13 incat l-au scos aproape din vocabular. Multe orase nu au o strada cu numarul 13 sau un bulevard cu numarul 13. Sunt si cladiri ce au sarit cu numerotarea peste etajul al 13-lea.

Se spune ca daca ai 13 litere in nume, vei avea norocul Diavolului - Jack The Ripper, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy sau Albert de Salvo, toti criminali in serie si toti cu 13 litere in nume.

Originea superstitiei fata de numarul 13 este incerta, ba mai mult, egiptenii si chinezii considerau numarul ca unul norocos. In schimb, hindusii si vikingii se fereau mereu sa stea 13 oameni in aceeasi incapere, cu atat mai putin la aceeasi masa.

Atat in mitologia nordica, cat si in cea crestina apare o scena a unei mese cu 13 invitati. In varianta nordica, Loki, zeul inselaciunii si Hod, zeul orb al iernii l-au ucis la o asemenea reuniune pe Balder cel Bun, intruchiparea frumusetii si a bunatatii. Tot 13 au fost si la Cina cea de Taina, cu Iuda pe post de tradator.

LEGENDE: Niciodata sa nu-ti schimbi patul intr-o zi de vineri 13, vei avea cosmaruri. Daca iti tai unghiile intr-o vineri, o faci din tristete si suparare. Navele care pleaca din port vinerea au ghinion.

Legende de GROAZAUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum