Noaptea Walpurgis

5.5K 133 9
                                    

Dupa cum stim se apropie cu pasi repezi 30 aprilie, asadar vom vorbi despre un obicei mai vechi ce inca se practica in toata Europa.

Noaptea Walpurgis sau celalalt Halloween

Daca va imaginati ca doar noaptea de 31 octombrie este cea mai ciudata si infricosatoare noapte din an, va inselati. Noaptea Walpurgis prezinta aceleasi caracteristici, prezentand o luna puternica ce rasare dintre copaci, o adiere rece de vant printre crengile uscate si o atmosfera terifianta si sinistra. In aceasta noapte, vrajitoarele calatoresc pe maturile lor in noapte, iar fortele naturale ale pamantului trebuie sa lupte cu fortele supranaturale. Nu este 31 octombrie, ci 30 aprilie, cunoscuta in cercurile restranse ale neo-paganilor drept noaptea walpurgis.

Ca si sarbatoarea de Halloween, Walpurgis isi are originile in credintele si traditiile antice pagane, care dispuneau si de festivaluri si supersitii legate de lumea spiritelor si a supranaturalului. In aceasta perioada a anului, vikingii participau la un ritual despre care considerau ca va aduce mai repede primavara si vremea buna si care ar fi asigurat fertilitatea recoltelor lor si a animalelor. Una din cele mai interesante traditii este aprinderea de focuri mari pe campuri pentru a inlatura si speria spiritele rele.

Ce inseamna noaptea Walpurgis?

Numele sarbatorii insa vine dintr-un cu totul alt loc. In jurul secolului al optulea, o femeie numita Valborg, sau Walpurgis ori Wealdburg, a creeat un ordin catolic in Wurtenburg, Germania. Mai tarziu a devenit si ea calugarita a acestui ordin si devenise deja faimoasa in regiune pentru ca se declara impotriva vrajitoriei si a magiei. Aceasta a fost canonizata si martirizata la 1 mai 779. Avand in vedere ca sarbatoarea straveche vikinga si comemorarea vietii sfintei aveau loc in aceeasi perioada, in timp acestea au devenit una. Traditia pagana si cea catolica s-au unit si s-au transformat in noaptea Walpurgis.

Aceasta zi de sarbatoare nu este la fel de populara precum Halloween-ul insa impartaseste multe insusiri cu acesta, fiind o replica opusa a Halloween-ului in calendar (are loc la exact sase luni distanta).

Potrivit vechilor legende, in aceasta noapte vrajitoarele si cohortele de vietati rele puteau iesi in lume pentru a imprastia haosul pentru ultima oara in decursul anului pagan, caci incepand cu 1 mai primavara isi intra in drepturi si retrezea pamantul. Se spune ca vrajitoarele se intalneau in varful muntelui Harz din Germania - o traditie nascuta din opera Faust a lui Goethe. In povestea scriitorului, Mefistofeles il aduce pe Faust in Brocken pentru a se impreuna cu un intreg clan de vrajitoare.

Pentru a inlatura raul vrajitoarelor, se spune ca cetatenii orasului ardeau focuri mari de tabara, isi stropeau casele cu apa sfintita si isi impodobeau casele cu ornamente din frunze de palmier. Unul din cele mai bune moduri de a tine raul la distanta era prin intermediul sunetelor - traditie care se tine si la noi. In consecinta, in noaptea Walpurgis, oamenii trageau clopotele, bateau la tobe, fluierau, pocneau din bice si in lemn. Pe masura ce tehnologia s-a dezvoltat, un mod de a face zgomot a devenit si tragerea de salve in aer.

Aceasta sarbatoare se tine in general in tarile nordice ale Europei, avand o oarecare asemanare cu noaptea Halloween-ului in SUA, in special in Germania. In Bavaria sarbatoarea poarta si numele de Noaptea Vrajitoarelor, iar tinerii umbla prin vecini jucand farse acestora ( infasurarea hartiei igienice in jurul masinilor, a copacilor sau tufisurilor ori murdarirea clantei de la usa cu pasta de dinti sau crema de ghete). In alte zone ale Germaniei fetitele se imbraca in vrajitoare, purtand pe cap palarii si avand toiage in mana.

Si in Finlanda noaptea Walpurgis are o insemnatate speciala, aceasta purtand denumirea de Vappu. In aceasta noapte finlandezii poarta masti si au bauturi in mana si ies pe strazi tipand cat ii tin rarunchii.

Si sperietorile de ciori isi fac aparitia in aceasta seara. Oameni de paie mai mici sau mai mari sunt creeati de mana omului si li se dau toate ghinioanele care s-ar putea abate asupra casei, asa cum si ghinionul din anul precedent este trimis asupra lor, pentru ca in noul an norocul sa le ia locul in gospodarii. Aceste mici sperietori sunt mai apoi aruncate in focurile de tabara impreuna cu un obiect din gospodarie care poate arde si care nu mai este de trebuinta.

Magia noptii de 30 aprilie

Multi cred ca noaptea Walpurgis este mult mai mult decat o perioada propice vrajilor si comuniunii cu fortele naturii, fiind considerata o vreme in care valul dintre lumea mortilor si cea a viilor se rarefiaza, permitand comunicarea dintre cele doua. Avand in vedere ca este o vreme a regenerarii, in care pamantul si natura nu sunt nici vii nici moarte inca, devine o perioada propice divinatiei oculte si a vrajilor. Mintea umana este concentrata asupra schimbarilor primaverii si a revigorarii naturii, fortele proaspete ale acesteia lucrand mult mai puternic acum. Este o vreme potrivita pentru tragerea cu ochiul in viitor, in ce ne rezerva soarta, in cunoasterea misterelor si a intelegerii vietii, in magia iubirii si a cresterii si schimbarii, a conceptiei si a nasterii deopotriva. Noaptea walpurgisului devine o perioada foarte buna pentru exercitarea magiei feminine, caci toate elementele zamislitoare de viata se afla la apogeu.

Specialistii in ezoteric considera ca, inca din vremuri indepartate, paganii considerau ca noaptea Walpurgis este una din cele mai puternice perioade pentru fantome, strigoi,, demoni si alte bestii, care pot iesi si strabate pamantul dupa cum doresc. In aceasta noapte limitele dintre cele vazute si nevazute devin practic inexistente, lasand loc liber pentru comunicarea cu cei care au plecat demult dintre noi.

Legende de GROAZADonde viven las historias. Descúbrelo ahora