Книга № 18

406 36 26
                                    


Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


  Магията е опасна.... 

Шестнайсетгодишната Тереза Грей пристига от слънчев Ню Йорк в дъждовния, мрачен Лондон, за да види своя брат Нат, но вместо това попада в плен на Сестрите на мрака и се озовава в свят на тъмна магия и смъртоносни интриги. Над нея се надига зловещата сянка на загадъчен мъж, наричан Магистъра, а тя е неговият ключ към световно господство. Единствената й надежда за спасение е в Ловците на сенки - смъртоносните воини, закрилящи човечеството от силите на мрака. Те обаче също крият свои тайни, а срещу тях се надига армия, която не идва нито от Рая, нито от Ада.. 


Не съм писал от известно време и сигурно вече си блъскате главите от търсене на още книги за четене. Днес ще пусна три нови невероятни книги, които определено си струват. (Ако не може да ги намерите в интернет, пишете ми на лично. Ще ви правя линк за сваляне.)

Време е да започнем хвалбата на "Ангел с часовников механизъм". 

Още преди две години, когато се разшумя историята за ловците на сенки, поредицата на Касандра Клеър "Реликвите на смъртните", привлече вниманието ми. Много говориха за нея( а сега вече има и сериал). И реших да отделя няколко минути, за да видя за какво става въпрос. Оригиналната поредица се състои от 6 книги и тъкмо щях да ги започна, когато видях че има поредица, предшестваща оригиналната. Или по-скоро "предистория". Най-естествено ми се струваше да започна първо "предисторията". Така щеше да е по-хубаво, а и щях да имам някаква представа, за всички тези "ловци", феи, демони, ангели, вампири, върколаци и магьосници... 

Отлично си спомням как започнах поредицата няколко седмици преди края на лятото. И колко много ме впечатли...

Първата книга от "Адските устройства" ни запознава с героите, намиращи се в викторианска Англия. (Което според мен беше страхотно. Аз обичам миналите векове...)
Касандра Клеър се е справила страхотно с детайлите, сюжета и със самите герои. Тя описваше Лондон толкова добре, със неговата атмосфера, миризма на коне, теглещи каляските. Структурата на сградите, улиците и мостовете. И сред целия град, скрит от погледите на обикновените хора се намираше Института. Централната квартира на лондонските ловци беше описана невероятно. Приличаше на някой замък, или по-скоро на дома на някой богат аристократ. Авторката надминава себе си с описанията на... всичко.
Героите. Няма как да излъжа, че Теса не ми е симпатична. Още от първите страници, когато невежеството й беше в пълния си блясък, тя ме очарова. Естествено към нея се присъединяват(или по-скоро тя се присъединява?) двамата ловци на сенки, Уил и Джеймс. Тук отново не мога да излъжа, че Уил ми беше много по-близък отколкото Джеймс. Касандра е постигнала невероятното им развитие по време на тази трилогия. Те израстват пред очите ти, с всяка следваща страница и това е изумително.
Сюжета също е едно от най-яките неща в книгите й. Макар да има лека библейска връзка, Касандра е поставила твърда граница. 
В книгите се разказва как са създадени ловците на сенки, бранещи света от ордите демони, искащи да го обсебят. 
Тя е добавила другите раси плавно. Те доукрасяват историята й и й вдъхват повече реализъм. Естествено най-интересната раса ми бяха Феите. (Едва ли е само заради дългия им живот... нали?)
"Адските устройства" определено бяха по-добре написани, по-добре изградени и по-вълнуващи от "Реликвите на смъртните". Ако решите да прочетете тази поредица, няма да сгрешите...

+ Бонус мнение: Малко за сериала, създаден по книгите на Касандра. Вие какво мислите за сериала?
Лично аз не бях особено доволен. Много неща бяха променени, а това не ми хареса... Свикна ли с едно, не харесвам промените :D 
Приятелите ми казват че така било по-добре. Да е различно от книгата, но... как да го кажа? Твърде различно е. Не знам. Спрях го след края на 1-ви сезон и вероятно ще гледам епизодите, където ще покажат Аликанте. (За незнаещите, малък спойлер, но едва ли така фатален - Аликанте е градът на Ловците на сенки - разбира се, той е скрит...) 

Всеки може да изкаже мнението си за поредицата, без спойлери моля... 

Останалите, без страх към викторианска Англия...

100 Fantasy BooksWhere stories live. Discover now