Книга № 27

194 15 15
                                    


  Преди хиляда години ангелът Разиел смесил своята кръв с човешка и създал Нефилимите

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

  Преди хиляда години ангелът Разиел смесил своята кръв с човешка и създал Нефилимите. Полухора, полуангели, те бродят в нашия свят невидими, но винаги край нас - те са нашите защитници. Наричат себе си Ловци на сенки. Ловците на сенки следват законите, записани в Сивата книга, дадена им от ангела. Тяхната мисия е да защитават нашия свят, от нашествениците идващи от други измерения и наречени демони - същества които бродят между световете и унищожават всичко по пътя си. Ловците на сенки имат за задача и да пазят мира сред Долноземците: полухора, полудемони, познати ни като магьосници, вампири, върколаци и феи. В своята мисия те са подкрепяни от тайнствените Мълчаливи братя, чиито устни и очи са зашити. Мълчаливите братя властват над Града от кости, гробищен град, разположен под улиците на Манхатън, в който се пазят телата на мъртвите Ловци на сенки. Мълчаливите братя съхраняват информация за всеки ловец на сенки от самото му раждане. У тях се намират и реликвите на смъртните, трите свещени предмета, които ангелът Разиел дал на своите деца: Меч, Огледало и Бокал.


Хиляда години нефилимите са пазили Реликвите на смъртните. Ала това е било преди Въстанието, което за малко не унищожило тайния свят на ловците на сенки. Макар Валънтайн, ловецът на сенки, предизвикал Въстанието, отдавна е мъртъв, пораженията които оставил след себе си, така и не се изличили. Изминали са петнайсет години от Въстанието. Август е. Улиците на Ню Йорк се пукат от палеща жега. Сред долноземците се носи слух, че Валънтайн се е завърнал и води след себе си армия от Бездушни. А Бокалът на смъртните е изчезнал...  

Време е да се завърнем в света на Ловците на Сенки, който доста се е променил след поредицата на Касандра Клеър "Адските устройства", въпреки че и доста неща са си същите. С носталгия си спомням за любимото ми трио от "Адските" и гледам доста критично към новите герои. 

Историята на Клеъри е наистина интересна, въпреки любовните драми с мъжкия главен герой - Джейс. Няма да излъжа, първата книга я пропуснах, тъй като ми казаха, че филма по "Град от Кости" си струва поне едно гледане. Честно казано ми хареса. Затова и започнах поредицата от втората книга, която беше една от най-слабите в поредицата, но за начало я биваше. 

Хареса ми това, че Касандра Клеър не е фокусирала историята си само върху Ловците, но получаваме и доста герои от другите раси - Долноземците, като нямаше как Магнус Бейн да не ме зарадва със присъствието си! Невероятният магьосник отново се забърква с Ловците по доста неописуем начин, създавайки връзка с един от тях. Нямаше начин да не си спомня с усмивка за приятелството между Магнус и Уил и щях да съм още по-щастлив ако видех същото и тук, но уви не е било писано. (Макар че силно се надявах с Клеъри да се получи такова приятелство)

Касандра е изградила добре героите си, като най-любимите ми бяха Изабел и Магнус. Клеъри така и не можа да ми направи впечатление, заедно със Джейс. 

Описанията на Касандра обаче отново остават на ниво, а стилът и на писане е достатъчно лек, за да може да навлезеш лесно в света на Сенчест Ню Йорк, откъдето виждаме подобренията в Институтите след близо 100 години от този във Викториански Лондон. Ставаме свидетели на повече места с Долноземци - барове и клубове, където се събират магьосниците, заедно със свърталища на върколаци, до подземните скрити бърлоги на вампирите. Разбира се не бива да забравяме и феите! Научаваме доста за честния народ, което ми се понрави. 

За съжаление обаче, главният злодей тук - Валънтайн, така и не можа да се развие особено. Освен да нападаше тук-там, не виждах причина някой да се страхува от него, дотолкова, че дори да шепнат името му. Поредицата има и други слаби страни,("покашляне" Клеъри "покашляне") но поне ще разсее скуката ви от еднообразния живот. 

Всеки, който е чел поредицата, може да изкаже своето мнение, като предупреждава за спойлери (ако има).

Тези, които не са я чели, но мислят да го направят, (и правилно, ако сте чели "Адските устройства") вземайте си стилито и започнете лова за Рекливите на Смъртните!

И последно - посвещавам тази книга на VDyakowa  ! Наистина трябва да отделиш време да я прочетеш! (без извинения! ;d) 

100 Fantasy BooksWhere stories live. Discover now