Книга № 19

384 27 56
                                    


Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


  Тя отнема живот. И сега трябва да го заплати със сърцето си.  

  Когато деветнайсетгодишната Фейрa убива вълк в гората, се появява звяр, който изисква възмездие. Тя е отвлечена в магическа земя, за която е чувала единствено от легендите. Фейрa открива, че нейният похитител не е животно, а Тамлин – един от безсмъртните и смъртоносни елфи, някога управлявали света. 

Докато обитава имението му, всички лъжи и предупреждения, които е чувала за прекрасният и опасен свят на елфите, се изпаряват. 

Но над тези земи се надига древна и зловеща сянка и Фейрa трябва да намери начин да я спре...  


Сигурно точно сега си мислите - "Най-накрая я включи и тази поредица".
Да... най-накрая.

Още една от поредиците на Сара Маас, влиза в първите 20 фентъзи книги. А и има защо.
Макар да не ми хареса толкова много, колкото "Стъкления трон", "Дворовете" също имат своите предимства и чарове. 

Още един свят, изграден от Сара, ни се поднася на тепсия, заедно с нови, вълнуващи и недотам вълнуващи герои, които са го обсебили. 
Още в първите страници, виждаме карта на света. Големия остров "Притиан" и неговия съсед... (мисля че беше така...) "Хиберн". Светът ми хареса. Дори много. Така че без хейтове, когато прочетете следващото изречение. Не ми хареса формата му. Прилича на... Англия. И то не малко... а много. Но дотук с приликите на скучни земни острови.
"Притиан" е разделен на две главни части. Разделен... от "Великата стена". Хората, намиращите се в южния край на континента, а елфите - в северния. И въпреки това... като всяка една стена и тази си има пролуки...
Както казах, Сара знае как се създават светове и изглежда придобива все по-голям опит в това. Детайлите на нормалните човешки земи, мръсните и малки градове и селца... Страхотно описание Сара! 
Но още по-хубаво е отвъд стената. Вълшебни земи, ароматен въздух и магията бушува на воля. Сами ще се убедите, че да си отвъд стената не е най-безопасното място. Там също има доста опасни... зверове. Същества... Елфи. 
Като цяло, Сара се е справила добре с граденето на героите, но не се свързах толкова много с тях. (Повечето от вас, чели поредицата може би мислят същото за първата книга...)
Фейра... Какво може да се каже за един човек, попаднал в свят на елфи? Че не му е мястото там? Е, тя си мисли същото. И въпреки това, работи усилено за... какво? Да се впише? Да май е точно това. А елфическия господар, Тамлин, не и помага много в това. 
През повечето време, героите ми бяха... безразлични? Смисъл, ако им се случеше нещо си казвах - Какво толкова? 
Героите имаха най-голямо развитие в самия край на книгата. А не би трябвало да е така... Но те не правят поредицата по-малко вълнуваща. Защото както сами ще се убедите, втората книга пристига със цял комплект невероятни герои! 
Сюжета ми е малко объркан и не съм сигурен дали само при мен е така или е и при вас. Виждаме че има враг, който трябва да се спре... (Ама какъв Враг само! Та той/тя ми беше любимецът/любимката.) И въпреки това не се разказва много за миналото... А в повечето книги, миналото определя бъдещето. (Като свръхестествен закон е!) 
Крайното мнение е, че тази поредица е на Сара Маас и това е 50% от причината да я прочетете! Другите 50% са втората книга на тази поредица! :D 
Сара, справила си се отлично. Отново. Респект!

Който е чел (90% от уатпад), може да изкаже мнението си, без... да спойлвате.

Другите, стига си губите времето в уатпад и я почвайте! 

100 Fantasy BooksWhere stories live. Discover now