Книга № 28

192 9 1
                                    

В Отвъдие – свят на магия, героични сражения и приказни същества – той е известен като Каин, Острието на Тишал, страховит убиец на владетели и благородници, злодеи и герои

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

В Отвъдие – свят на магия, героични сражения и приказни същества – той е известен като Каин, Острието на Тишал, страховит убиец на владетели и благородници, злодеи и герои. Той е безмилостен и неуловим, просто най-добрият в занаята.

В родния си свят – Земята от нашето бъдеще - Каин е Хари Майкълсън, суперзвезда, чиито приключения в Отвъдие съпреживяват милиони зрители, свързани с него чрез виртуален интерфейс.

Ала извън помещенията на Студията – корпорацията, която продава приключенията му по света – той е никой; намира се някъде по средата в йерархията на едно жестоко кастово общество и често му се налага да се опитва да забрави, че в един далечен свят избива хора за забавление на богатите лентяи от собствената си планета.

Но сега нещата са стигнали твърде далеч. Отчуждената му съпруга, Палас Рил, е изчезнала загадъчно сред копторите на престолния град Анхана. И за да я спаси, Каин трябва да се изправи срещу най-голямото предизвикателство в живота си: смъртоносна игра на котка и мишка с най-коварните властелини на двата свята.


Попаднах на тази книга съвсем случайно (корицата страшно ми хареса) и веднага си я взех. (така и не я намерих електронно). Но съм много доволен. Отдавна не бях чел книга - истинска книга, а не електронна. Чете се доста по-бавно от електронната и е неудобно, когато някой ти изгаси крушката докато четеш...

Нека обаче разгледаме по-детайлно. Това е първата ми книга от от Матю Стоувър, така че нямах очаквания (от анотацията дори не разбрах точно за какво става дума). И останах приятно изненадан от подходите на автора. 

Първите страници ни запознават с главния герой и с част от живота му. Историята постепенно ни потатя в света му - Земята, но в бъдещето... или поне в някое алтернативно бъдеще. Хората вече не са равностойни, както познаваме. Злочестата кастова система се е завърнала с пълна сила, разделяйки хората на Трудоваци - най-ниската стълбица, Професионалисти - онези със заможни кариери и Безликите - онези, които са най-горе и държат света в ръцете си. 

Главния герой - Хари Майкълсън, е актьор, работещ за Студиата - предлагащи развлечение, за всеки който може да си го позволи. Отначало си мислех, че тук просто създават филми, в които хората могат да влязат в телата на актьорите и един вид да бъдат във филма... Да, но не. Студиата изобщо не прави филми. Те буквално изпращат актьорите си в друг свят, където заплитат сложни сюжети и заснемат преживяванията, за да ги продават на хората... 

И всичко върви чудесно, поне до деня в който някой е решил да превърне живота на Хари в начин да спечели за себе си. Но да си играеш с най-опасния убиец в Отвъдие, който е и най-популярния актьор на Земята няма да свърши добре. 

Матю Стоувър описва световете по удивителен начин. Лесно можеш да си представиш такова бъдеше. Но и лесно можеш да влезеш в Отвъдие по улиците на Анхана, до Лабиринта от заплетени улички, който е разделен от враждуващи банди крадци. 

Това, което най ми хареса е развитието на Хари. Изобщо не е лесно да се освободиш от мисленето, което ти е било набивано през целия ти живот. Изобщо не е лесно да започнеш да се бориш с това мислене. Точно това е, което така издигна книгата в очите ми. ( Очаквам пристигането на втората книга с нетърпение ) 

Ако някой е чел книгата, може да сподели впечатленията си.

За другите, само мога да се надявам, че някой ден ще стъпят в Отвъдие.

Посвещавам книгата на beauty_in_shadows ! Ако решиш да я прочетеш, определено ще очаквам мнението ти за нея! :)

100 Fantasy BooksWhere stories live. Discover now