Книга № 30

216 12 6
                                    


Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Изключително книга за магия, мистерия и божества!

История за две сестри и бога, за когото са обречени да се омъжат. 

История за Вашер, чиято особена връзка с неговия разумен меч е едновременно сардонична и зловеща.

История, която ще изтръгне дъха ви. Буквално.


Доста се почудих откъде да започна с тази книга. Сандерсън е един от любимите ми фентъзи автори и нямаше как да пропусна "Спиращият войната". Всъщност си мисля, че всеки читател на фентъзи би харесал тази книга. (Пояснение: трябва да прочетете книгата!) 

Отдавна съм запознат със стила на Брандън Сандерсън и прелиствах страниците с лекота. Автора определено знае как да ни пренесе в чудните си светове. Отмервайки и оплитайки внимателно детайли и информация, която да ни напътства. В тази си книга той се е постарал доста да опише този нов свят пълен с цветове и подправки, магия, чудна култура и нова религия. Нов свят в който случайни хора, умирайки, се връщат като... богове. Богове, които могат да предричат бъдещето или да спасят невинен живот, в замяна на своя. Интересно, дали е възможно да си бог, без да вярваш в собствената си божественост? Вие как мислите?

Автора не разочарова и с новия набор от герои. Двете сестри - Сири и Вивена, водени от желанието си да спасят собствената си родина, предлагат себе си, за да спрат една упостошителна война, докато същевременно се опитват да намерят собственото си място. Всяка от тях вижда света по различен начин от другата. Всяка една има свой собствен глас.
Двама от другите герои също се отличават. Вашер и неговият меч - Найтблъд. Диалозите между тях са едни от най-свежите и интересни неща в книгата. Че на кой няма да му е интересно да слуша лишения от морал и чувства меч, който иска единствено да унищожава злото? А кое е зло, за него няма значение. А Вашер всячески се опитва да го насочва в правилната посока. 

Има още толкова интересни герои, които се крият между страниците, но ще ви оставя да ги откриете сами.

Едно от най-интересните неща беше изцяло новата магическа система. Всеки човек притежава БиоХроматичен Дъх. С използването на този дъх, човека може да съживява неодушевени предмети и да ги подчинява на волята си. Разбира се, иска се повече от един дъх... Затова хората могат доброволно да предават дъха си, но не всеки е готов да се раздели с дъха си. Всъщност всеки го пази почти ревностно. 

Ако съм насочил вниманието ви към прочитането на книгата, или вече сте я чели - моля оставете мнението си в коментарите (без спойлери).

Не изпускайте това приятно лятно четиво, която ще ви осигури няколко часа забавление. 

Посвещавам книгата на YaNeRusskaya ! Ако книгата ти се струва интересна и решиш да я прочетеш - остави мнението си :)

100 Fantasy BooksWhere stories live. Discover now