Книга № 23

335 19 21
                                    


Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Казват, че Трънът на Камор е непобедим фехтовач, изкусен крадец, призрак, който минава през стените. Половината град вярва, че той е легендарен защитник на слабите. Другата половина - че е глупава легенда. И никой не е съвсем прав.

Слабичък младеж, който почти не знае как да борави с меча, Локи Ламора е прочутият Трън - за негова голяма досада. Той никак не е доволен от мълвата, която се носи около подвизите му - а те всъщност са най-сложни и завързани измами. Да, той наистина краде от богатите (че от кого другиго си струва да се краде?), но бедните не виждат и грош от откраднатото. Всички печалби са само за него и за дружната му банда крадци - Джентълмените Копелета.Своенравният и колоритен подземен свят на древния град Камор е единственият дом, който те някога са имали. Но сега смъртоносна мистерия витае из града и тайна война заплашва да разруши този подземен свят. Локи и приятелите му са забърканив убийствена игра. И верността, и изобретателността им ще бъдат подложени на тежки изпитания, докато те се борят за живота си...  


Корицата не е ли страхотна?

А може би аз просто имам фетиш към хора стоящи на покривите...

Лал, аз буквално бях издухан от тази изумително написана книга. Това е първата книга на Скот Линч, която чета, но той убезателно ме направи свой фен. 
Като всички хора, аз също се наслаждавам на изненадите и обратите. А тук те присъстват непрекъснато. И какво друго, освен това, можем да очакваме от находчива банда крадци, управлявана от един много умел главатар? Едно нещо със сигурност ще видите в Локи - и то е неговата хитрина. Той достойно си е заслужил да носи име като това на един бог.
И точно както един бог не може без поклонниците си, така и Локи не може без своите верни другари крадци - Джентълмените копелета. 
От книгата на Скот научих едно - Камор е един невероятен град. 
Светът който Линч ни представя е удивителен. Докато първата книга се развива единствено в този град (всъщност - град-държава), има герои от много и различни краища на света. Или по-точно - от други градове-държави. 
Не искам да ви описвам какво следва във втората книга, затова само ще вметна, че там виждаме повече от света, който автора ни предоставя. 
Героите... Как да не ги обичаш тези крадци? Всеки миг с тях е чисто удоволствие и забавление. Едно от нещата които са различни тук е, че те се държат като семейство. Локи като най-умен, държи юздите, а другите нямат против. Странна беше липсата на амбиция за власт, но пък е успокояващо разнообразие да видиш, че не всички крадливи хора са маниаци на тема власт. 
Имаше едно объркващо нещо в книгата. Четох я отдавна, но мисля че имаше нещо... във времето. Като при "Принцът на тръните", има преди години, и сега, но без да е споменато. Това не бива да ви притеснява, ако сте чели "Принцът на тръните", дори ще ви е по... удобно. Предполагам. Както и да е, свиква се с тези времеви парадокси. А и мисля че е много добре, че виждаме миналото на героите. Един поглед към тяхното израстване. Като банда. И дори като семейство. Защото тези "копелета", нямат другиго освен себе си. 
Това, както казах, е една невероятна история, разказана по най-добрия начин. Скот Линч се е справил отлично със героите и тяхното развитие, светът му е изумително съграден (макар да виждаме само един град...), сюжета проследява израстването на бандата, и въпреки това се вижда, че тя не е основа на сюжета. Скот има по-велики замисли!
Дори ме засърбя да прочета третата книга... 
Мога още надълго и нашироко да ви убеждавам да дадете шанс на книгата, но вероятно ще ви писне от мен, затова спирам дотук. (Пък и е почти 1 часа, а трябва да ставам рано. Или не трябва? Предстои да разбера...)

Всеки който е чел книгата, може да изрази мнение. Хайде хора, помогнете на съмняващите се да грабнат тази книга.

Тези, които съм убедил, бройте си парите, да не ви ги краднат. 


~~~ ~~~ ~~~ ~~~ ~~~

И посвещавам тази книга на:

star_stone

~~~ ~~~ ~~~ ~~~ ~~~

Малка бележчица за да приключа точно в 1 часа:

Може в коментарите да предлагате книги, които не сте виждали тук до сега, за да ги прочета. (Надявам се да са фентъзи)


Също:
Ако искате да посветя някоя от следващите публикувани книги на вас, последвайте ме, гласувайте и коментирайте. Така има повече шанс да ви избера.

~~~ ~~~ ~~~ ~~~ ~~~

Гласувай & Коментирай


100 Fantasy BooksWhere stories live. Discover now