Книга № 20

377 24 30
                                    


Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.


Смъртни управляват пустинния народ на Мираджи, но из дивата, безплодна пустош все още скитат мистични зверове, а според мълвата някъде джинове продължават да практикуват магиите си...

Във враждебния и суров град Дъстуок обаче няма нищо магическо. Това не е място за човек, ако е беден, сирак или ако е жена. Амани Ал'Хиза е всичките три. Тя е отличен стрелец, но умението й не може да й помогне да се измъкне от Дъстуок, където е обречена на уреден брак или смърт. А така отчаяно копнее да види света, за който е слушала единствено от историите край огъня. Когато изневиделица й се предоставя шансът да избяга с мистериозен и смайващо красив чужденец, Амани не се поколебава. И въпреки че от години мечтае да напусне родния си град, никога не си е представяла, че ще го направи, яздейки митичен кон, бягайки от смъртоносната армия на султана с човек, издирван за измяна. Не си е представяла и че ще се влюби в него... Или пък че той би могъл да й помогне да разкрие могъща тайна за това коя е всъщност.


Много мислих, коя да поставя на 20 място. И накрая реших да е "Дете на пустинята".

Тази книга има много добри страни. Четох я отдавна, затова не мога да си спомня дали имаше карта... Действието се развиваше в пустиня... да. Ужасно трудно е да си спомниш книга, която не е поредица и си чел преди година-две. 
Но помня най-важното. Че много ми хареса.

Това е първата книга, която съм виждал на Олуин Хамилтън. Авторката определено има добър стил на писане. Хареса ми също, че е нещо по-различно от известните - вампири, върколаци, елфи, джуджета и тем подобни. Неее. Тук магията е много по... древна. 

Странно е как звучат източните имена, нали? Амани... Амани е хем странно, хем очарователно име. (Казвам го, макар че не можех да си го спомня, докато четях книгата...)
Никак не съм свикнал с подобни имена. Но пък виж, спътника на Амани... неговото име се помни лесно. 
Изобщо не знам, защо толкова много харесвам пустините и всичко, което се развива там. (Дали не е заради Малазана? Много вероятно.) 
Описанията и детайлите на авторката надминават повечето книги, които съм чел. Магията и съществата, които е добавила и описала толкова добре, са толкова различни от това с което съм свикнал, че веднага прави впечатление и се запомня...
Героите. Как да не ги обикнеш? Недоверчиви, потайни и още много подобни прилагателни ги описват перфектно. И въпреки това, са страхотни! 
От света, най-ярко виждаме пустинята. От малките селца, до големите градове, почти изглеждащи като от 21 век. Или може би 20... 
"Дете на пустинята" ще ви заинтригува, обърка и ще подмята емоциите ви, както си иска. Героите ще се вкопчат във вас, като малки деца и няма да ви пуснат. 
Ще прелиствате страниците и когато стигнете края, ще си кажете - "Защо по дяволите още няма 2-ра книга?"
Точно това си казах и аз.
Защо???

Надявам се в бъдеще да виждам още книги на Олуин Хамилтън. Тя е страхотна.

Всеки може да сподели мнението си, ако е чел книгата (дори ако не е...)

Не пропускайте това вълнуващо приключение в пустинята...

100 Fantasy BooksWhere stories live. Discover now