Chapter 16: A 24-es számú oktatásügyi rendelet

1.6K 106 21
                                    

Harrynek és Lucynak év eleje óta nem volt ilyen vidám hétvégéje. Jóllehet a vasárnap nagy része arra ment rá, hogy Harryvel és Ronnal házi feladatokat körmöltek - ami nem volt túl szívderítő elfoglaltság - de mivel a napos idő kitartott, ahelyett, hogy a klubhelyiségben gubbasztottak volna, kiköltöztek a tó partjára egy árnyas bükkfa alá. Hermione, akinek természetesen nem volt lemaradása a házi feladatokkal, egy gombolyag gyapjúfonalat vitt ki magával, s megbűvölt kötőtűi egész idő alatt ott csattogtak mellette, újabb és újabb sapkákat meg sálakat gyártva.

Lucyt most már határozottan elégtétellel töltötte el a tudat, hogy kulcsszerepet játszik egy olyan akcióban, amivel borsot törnek Umbridge és a minisztérium orra alá. Újra meg újra felidézte magában a szombati megbeszélés képeit: a kocsmába besereglő diákokat, akik mind tanáruknak akarták őt és Harryt; a bámulatot, ami kiült az arcokra, mikor szóba kerültek a kalandjaik... hát vannak emberek, nem is kevesen, akik nem nagyotmondó félnótásnak, hanem igazi hősnek tartják őket! Ez a gondolat annyira fellelkesítette Lucyt, hogy még a rémesnek ígérkező hétfői nap reggelén is virágos hangulatban ébredt.

Most az egyszer egyszerre készült el Hermionéval, és már épp elindultak volna az ajtó felé, mikor vijjogó szirénaszó harsant fel. A két lány összenézett és gyorsan kisiettek, aztán meglátták az okot: a lépcső, amin le lehetett menni a klubhelyiségbe, meredek csúszdává változott. Ez azt jelentette, hogy valamelyik fiú megpróbált feljönni a lányok hálószobáiba.

- Ez felháborító! - hallatszódott fel a csúszda tetejére Ron méltatlankodó hangja. Hermione eközben már elindult lefelé, Lucy pedig szorosan a nyomában haladt.

Közben Ron tovább folytatta mérges kifakadását.

- Ha Hermione és Lucy feljöhetnek a mi hálótermünkbe, akkor mi miért nem...

- Hát igen, kissé idejétmúlt szabály - szólt Hermione, aki épp akkor érkezett meg Harryék mellé. - A Roxfort története szerint az alapítók a lányokat megbízhatóbbnak tartották, mint a fiúkat.

- Egyébként miért akartatok feljönni? - kérdezte Lucy, mikor ő is leért.

- Hogy szóljunk nektek... Ezt nézzétek meg! - Ron a hirdetőtáblához vonszolta Lucyt és Hermionét.

A táblán egy új pergamenlap függött, de akkora, hogy eltakart minden korábban kitűzött hirdetményt: az eladó használt tankönyvek címeit, Árgus Frics intelmeit, a kviddicsedzések rendjét, a cserére felkínált csokibékás kártyák listáját, a Weasley-ikrek legújabb ajánlatát a pénzhiányban szenvedőknek, a roxmortsi hétvégék dátumait és az elveszett, illetve talált tárgyak listáját. Az új hirdetményt nagy fekete betűkkel nyomtatták, s az alján a cikornyás írás mellett hivatalosnak tűnő pecsét díszelgett.

A ROXFORTI FŐINSPEKTOR RENDELKEZÉSE

A Roxfort tanulóinak körében működő minden szervezet, egyesület, egylet, társaság, csapat és kör ezennel feloszlatásra kerül. Szervezet, egyesület, egylet, társaság, csapat és kör alatt jelen rendelkezés szempontjából három vagy több diák rendszeres találkozása értendő.

A fenti egyesülések újbóli megszervezésére a főinspektor (Umbridge professzor) adhat engedélyt.

Az iskolában nem működhet semmiféle szervezet, egyesület, egylet, társaság, csapat vagy kör a főinspektor tudta és beleegyezése nélkül.

Az a tanuló, aki a főinspektor engedélye nélkül szervezetet, egyesületet, egyletet, társaságot, csapatot vagy kört alakít, illetve ilyenbe tagként belép, eltanácsoltatik az iskolából.

Harry Potter: Vörös és Zöld volume 2Where stories live. Discover now