Ένα Απλό Δείπνο

1.9K 180 14
                                    

Ήξερε πως αυτό το τραπέζι δε θα ήταν εύκολο. Ήδη όταν χτύπησε τη πόρτα του σπιτιού της Ελένης και του Δημήτρη, το γνώριζε καλά πως θα ήταν ένα δύσκολο βράδυ.
Όταν έκλεισε τη μητέρα της εκείνο το πρωί, είχε τηλεφωνήσει στον Πιέρο. Ακουγόταν βιαστικός και ελαφρώς απόμακρος και καταβάθος σιχαινόταν που χρειαζόταν να επικοινωνήσει και πάλι μαζί του.
  Εκείνος ήταν τυπικός, τη ρώτησε για την απουσία της και αν τελικά είχε μείνει στην Αθήνα και η Νόρα του εξήγησε πως είχε χρειαστεί να λείψει αλλά πως είχε επιστρέψει μόλις το ίδιο πρωί. Ο Πιέρος έμοιαζε αδιάφορος, καμία σχέση με εκείνον τον άντρα που είχε γνωρίσει στην αρχή της παραμονής της στο νησί. Όμως όταν τον ρώτησε αν ήθελε να τη συνοδέψει στο δείπνο στο σπίτι των Σπατούληδων, δέχτηκε σχεδόν αμέσως αφού πρώτα ρώτησε δήθεν αδιάφορα ποιοι άλλοι θα ήταν στο τραπέζι. Η Νόρα μπορούσε να καταλάβει πως έψαχνε μια ευκαιρία να βρεθεί κοντά στην Ευρυδίκη και να δει από πρώτο χέρι την κατάσταση μεταξύ του Μάνου και εκείνης. Αφού συννενοήθηκαν περίπου για την ώρα, αποχαιρετήθηκαν χωρίς πολλά πολλά και έκλεισαν το τηλέφωνο. Η Νόρα ήταν ευχαριστημένη, ένα ακόμη βήμα προς την αποκάλυψη της αλήθειας είχε γίνει.
Το απόγευμα είχε βρεθεί για λίγο με τον Μάνο. Συννενοήθηκαν για λίγο για όσα θα έλεγαν στο δείπνο και αποφάσισαν τι έπρεπε να κρατήσουν μυστικό προς το παρόν. Έπειτα δε μπόρεσαν να κρατηθούν, τα κορμιά τους ήταν ήδη ανυπόμονα να αγγιχτούν και πάλι. Τον είχε στην αγκαλιά της σαν να είχε βρει και πάλι κάτι πολύτιμο που πίστευε πως είχε χάσει για πάντα.
  Όμως εδώ απόψε, υπήρχαν άλλες εκκρεμότητες, μυστικά και ψέματα. Ο Δημήτρης ήταν ο μόνος για τον οποίο δε τόλμησε να μιλήσει η Νόρα γιατί ήξερε πόσο έτρεμε ο Μάνος στη σκέψη πως ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να ανακαλύψουν πως είχε κάποια εμπλοκή και ο πατέρας του. Κατά βάθος ευχόταν να ήταν καθαρός και να μην ήταν όλοι μολυσμένοι σε αυτή την ιστορια.
   Η Ελένη τους άνοιξε πιο χαρούμενη από ποτέ. Τα μαλλιά της έλαμπαν σαν χρυσάφι και το πράσινο φόρεμα της τόνιζε ακόμη περισσότερο τη λευκή της επιδερμίδα. Θα ήθελε η Νόρα να την είχε αγαπησει, να της είχε προσφέρει όσα χρειαζόταν όταν πάτησε στο νησί. Μα όσο και να τη πόναγε δεν ήταν πια εκείνο το δεκάχρονο κοριτσάκι που έψαχνε τη μαμά του.
  Η Ελένη την αγκάλιασε και η Νόρα μαγκωμένα δέχτηκε το άγγιγμα της. Ήταν πολύ καλή ηθοποιός η Ελένη , δε φαινόταν ποτέ να χάνει τον έλεγχο, να βγαίνει εκτός ρόλου.
"Τι κάνει το όμορφο ζευγάρι μου; Ελάτε μέσα " κελάηδησε με  νόημα να και η Νόρα κοιτάχτηκε με τον Πιέρο απορώντας ποτέ είχαν γίνει το επίσημο "όμορφο" ζευγάρι. Μπήκαν στο σπίτι βιαστικά και προχώρησαν προς τη τραπεζαρία. Είχαν φτάσει λίγο πιο αργά οπότε η Νόρα υπέθεσε πως οι υπόλοιποι τους περίμεναν.
  Η τραπεζαρία ήταν πραγματικά εντυπωσιακή με όλη τη διακόσμηση και το τραπέζι έμοιαζε έτοιμο να λυγίσει κάτω από το βάρος τόσων εδεσμάτων. Η Ελένη είχε βάλει τα δυνατά της να φανεί η καλύτερη οικοδέσποινα. Η Νόρα ένιωθε όλο και πιο θυμωμένη με αυτό το παιχνίδι. Χαιρέτησε διακριτικά και έκατσε στο τραπέζι στις στο θέσεις που είχαν κρατημένες για εκείνη και τον Πιέρο.
Ο Μάνος έμοιαζε πραγματικά χαρούμενος και ο Δημήτρης του έριχνε συχνά πυκνά ματιές σαν να μη μπορούσε να καταλάβει πως ήταν δυνατόν ο γιος του να είναι ξαφνικά τόσο καλοδιάθετος.
"Καλησπερα!Καλώς όρισες πίσω Νόρα! Χάρηκα που ήρθες κι εσύ Πιέρο, είχαμε μέρες να σε δούμε. Πως πάει η δουλειά;" ρώτησε ο Μάνος και η Νόρα προσπάθησε να πνίξει ένα γέλιο που της ήρθε αυθόρμητα. Ο Δημήτρης που εκείνη την ώρα έδινε τη σαλατιέρα στην Ελένη, έμεινε ακίνητος για μια στιγμή και της έριξε ματιές απορίας. Εκείνη φαινόταν το ίδιο έκπληκτη. Δεν τους είχε συνηθίσει ο Μάνος σε τέτοιες αβρότητες, ειδικά απέναντι στον Πιέρο.
  Ο ίδιος ο Πιέρος φάνηκε και αυτός ελαφρώς μπερδεμένος καθώς προσπαθούσε να ταχτοποιήσει τη σκέψη του για να απαντήσει.
"Κι εγώ χαίρομαι πολύ που είμαι στο σπίτι σας. Ήταν και για μένα μεγάλη έκπληξη όταν μου τηλεφώνησε η Νόρα και μου είπε πως επεστρεψε και πάλι. Όσο για την δουλειά, για να πω την αλήθεια πάει καλύτερα από ποτέ. Περιμένω τα κεντρικά από την εταιρεία της Νόρας να επικοινωνήσουν για να συνεννοηθούμε για την διανομή. " χαμογέλασε χαρούμενος στη προοπτική της μελλοντικής τους συνεργασίας.
" Μόνο στα όνειρα σου κάθαρμα "σκέφτηκε η Νόρα και ήπιε μια γουλιά από το κρασί που της σέρβιρε ο Δημήτρης.
" Ευρυδίκη συγχαρητήρια για την εγκυμοσύνη σου! Μου είπε η μαμά πως είσαι έγκυος. Εύχομαι τα καλύτερα" είπε η Νόρα θαρρετά κοιτάζοντας κατάματα την Ευρυδίκη που έμοιαζε ελαφρώς κουρασμένη στο πρόσωπο. Προφανώς οι μηχανορραφίες της δεν πήγαιναν όπως θα ήθελε ή ίσως τη πίεζε ο Πιέρος ακόμη να γίνουν ζευγάρι.
  Η Ευρυδίκη της έριξε ένα νευρικό βλέμμα. Ήξερε πως ήταν η εκείνη η ίδια που της είχε αποκαλύψει την εγκυμοσύνη της. Αυτή η προσπάθεια της Νόρας να την καλύψει της φάνηκε παράξενα. Κοίταξε και τον Μάνο δίπλα της που έμοιαζε ακόμη πολύ κεφάτος. Αναρωτήθηκε τι στο καλό συνέβαινε.
"Σε ευχαριστώ πολύ!" απάντησε ξερά η Ευρυδίκη και επέστρεψε στο πιάτο της, τσιμπολογώντας ένα μπιφτέκι.
  "Λοιπόν για να πω κι εγώ κάτι και συγχωρέστε με που πετάγομαι έτσι, ας κάνουμε μια πρόποση παιδιά μου. Είμαι τοσο χαρούμενος που είμαστε όλοι εδώ και που περιμένουμε και το πρώτο μας εγγονάκι. Δεν περίμενα πως θα ερχόταν η μέρα που θα γινόμουν παππούς" είπε ο Δημήτρης συγκινημένος και πήγε να σηκώσει το ποτήρι του για να πει την πρόποση.
   Η Νόρα ξαφνικά ένιωσε πως ήθελε να κάνει εμετό. Το στομάχι της άρχισε να ανακατεύεται και δε μπορούσε να μη νιώσει άσχημα για τον Δημήτρη που ήταν ολοφάνερο πως δεν είχε ιδέα για την Ευρυδίκη και τον Πιέρο.
  Έσφιξε τα χείλη της γιατί είδε τον Μάνο να κουνιέται στη καρέκλα του και έσφιξε τα χέρια της στις άκρες της καρέκλας.
  "Με πρόλαβες πατέρα! Ήθελα κι εγώ να κάνω πρόποση για την εγκυμοσύνη της Ευρυδίκης" ο Μάνος χαμογέλαγε σαρδόνια και όλοι προσπαθούσαν να αντιληφθούν τι κρυβόταν πίσω από το μυστηριώδες ύφος του.
"Ένας ένας όλοι θα κάνετε τη πρόποση σας" χαμογέλασε αμήχανα η Ελένη που ένιωσε την ένταση να τριγυρίζει πάνω από το τραπέζι.
" Όχιιι νομίζω πως εγώ πρέπει να τη κάνω πρώτος γιατί στο κάτω κάτω της γραφής ο πατέρας είναι και παλιός μου φίλος" είπε ο Μάνος ήρεμα και ακούστηκε ενα ποτήρι να πέφτει στο πάτωμα και να γίνεται κομμάτια.
"Τι στο καλό λες; ο Δημήτρης τον κοίταζε λες και ήταν τρελός ενώ η Ελένη και η Ευρυδίκη είχαν πανιάσει από το σοκ.
  Η Νόρα έριξε ένα βλέμμα στον Πιέρο δίπλα της. Έμοιαζε πολύ ήρεμος. Η Νόρα καταλάβαινε πως δεν τον πείραζε όλο αυτό. Δεν τον ένοιαζε να μαθευτεί η αλήθεια, δεν τον ένοιαζε αν ο Μάνος τον μισούσε ακόμη περισσότερο για ακόμη μια προδοσία. Στη πραγματικότητα αυτό θα ήταν ακόμη μια επιπλέον ικανοποίηση για εκείνον.
  "Λέω πως εγώ τους τιμάω τους φίλους μου και αφού ο Πιέρος πηδήχτηκε με την Ευρυδίκη, δε πρέπει κάποιος να τον συγχαίρει που θα γίνει πατέρας;"
Η Νόρα ήξερε πως ήταν σκληρό όλο αυτό. Λυπήθηκε τον Δημήτρη που είχε πιάσει τον Μάνο και τον ταρακουνούσε κραυγάζοντας σαν τρελός" τι λες, τι λες "
Όμως δε μπορούσε να μην νιώθει την ηδονή της εκδίκησης καθώς η Ευρυδίκη ξέσπαγε σε λυγμούς και η Ελένη κοιτούσε αποσβολωμένη.
  "Τι είναι αυτά που λες Μάνο. Πως στο καλό σκέφτηκες τέτοια τρελά πράγματα; Θες να μας τρελάνεις; Να πάθει ο πατέρας σου τίποτα;" η Ελένη είχε ξαφνικά συνέλθει και προσπαθούσε να επιβληθεί με το πειραγμένο της ύφος.
"Δε ξέρω... Να μας πει ο Πιέρος Πιέρος την ιστορία του. Λατρεύω τα love stories "είπε ειρωνικά ο Μάνος και χαμογέλασε.
  Η Νόρα τον λάτρευε όταν ήταν τόσο.. Σκληρός και ταυτόχρονα ελεύθερος από δισταγμούς και μυστικά.
  Ο Δημήτρης γύρισε προς τον Πιέρο και με ύφος ανθρώπου που έχει χάσει την υπομονή του, πέταξε τις λέξεις βιαστικά.
"Είναι αλήθεια όλα αυτά Πιέρο;"
   Ο Πιέρος που όλη αυτήν την ώρα, έτρωγε με την ηρεμία βούδα, άφησε τα μαχαιροπίρουνα δίπλα στο πιάτο του και ετοιμάστηκε να απαντήσει.
Η Νόρα ένιωσε δίπλα της την Ελένη να κρατάει την ανάσα της.

(καλησπέρα 🌹 Άλλο ένα κεφάλαιο από ένα επεισοδιακό επεισοδιακό τραπέζι! Φυσικά ολοκληρώνεται στο επόμενο κεφάλαιο αλλά ελπίζω να σας άρεσε μέχρι εδώ! Φλκκ μέχρι το επόμενο)

Αγάπης πόλεμοςWhere stories live. Discover now