part 61 "Maturalna zabava"

732 15 2
                                    

Sara P. O. V.
Otvaram sanjive oči i prevrćem se po krevetu. Glava me boli na samu pomisao razmišljanja. Izlazak od sinoć nije bio najpametnija ideja u mom životu. Polako ustajem iz kreveta kako mi se ne bi zavrtilo u glavi i odlazim do digitalnog sata na stolu.
11.5.
Vrijeme: 10:05
Ček 11.5.?! Protrljam oči i bolje pogledam sat. Danas je maturalna zabava! Dan je mature i ja izgledam kao da sam upravo izašla iz groba! Otrčim do mobitela i utipkam Hannin broj. Dok stojim pred velikim ogledalom i gledam svoje tamne podočnjake i blijedo lice, slušam zvuk zvonjave.
"Halo!",čujem Hannin glas sa druge strane.
"Napokon! Mogu umrijeti dok se ti javiš!",rekla sam iznervirano.
"Oprosti što sam jela,neću više!",sarkastično je odgovorila na što sam se tiho osmijehnula.
"Zašto si zvala,S?"
"Hanna, imam problem. Jučer sam izašla sa Zackom van. Popili smo par pića i došli kasno. Nisam dobro spavala i sada izgledam kao vampir! Upomoć!",rekla sam tužno.
"Hej, Hej smiri se! Gledaj to ovako, ako si bila sa Zackom znači da i on sada izgleda kao grob i da mu neće smetati!",rekla.je i prasnula u smijeh, a ja sam iznervirano vrisnula.
"Nije mi do šale!"
"Ok, ok! Šta da ti kažem?! Stavi masku na lice;najbolja je ona od krastavca. Popij čas. Odmori se. Ako ništa ne uradi plodom, stavi puno pudera. Nemoj brinuti! Svakako si najljepša!"
"Ovo mi je stvarno pomoglo. Hvala Hanna!"
"Šaljem ti zračni poljubac!"
"Volim najviše!",rekla sam, a zatim prekinula vezu.
Presla sam rukom preko svoga lica. Ima pravo! Malo odmora i puno pudera riješit će stvari! Duboko sam uzdahnula i sišla na doručak. Za švedskim stolom, doslovno, sjedili su mama i tata. Moja mama bila je prava gospoda i tako se uvijek ponašala, pa i sada. Sjedila je pazeći da joj leđa budu ispravno, a laktovi ne dodiruju stol i gledala u svoj tanjir lagano režući meso.
Tata je pio sok od narandže i čitao novine. Kao što rekoh, uobičajeno jutro.
"Dobro jutro!",rekla sam prilazeci stolu. Tata je uzvratio kimanjem glave.
"Dobro jut-",ostatak riječi je ostao visiti u zraku kada me pogledala.
"O Bože, zašto si tako blijeda? Jesi li bolesna? Zar danas nije matura? Pa izgledaš užasno!",rekla je i gledala me kao da sam učinila nešto protuzakonito. Ostim što je bila dama, moja mama je bila i brutalno iskrena, toliko da boli. Nekad mi se to sviđa, danas ne...
"Hvala mama, mnogo mi znači!",sarkastično sam se osmijehnula dok je ona prstom prelazila preko mojih potočnjaka.
"Ne brini, dušo, Mark će to riješiti. Jedna dama si ne može dopustiti da se izgleda iscrpljeno i bespomoćno, pogotovo na tako važnom događaju!",govorila je ozbiljno. Mark je njen šminker i frizer, a možemo ga nazvati i njenom desnom rukom. Bez njega bi, kako ona kaže, bila doslovno bespomoćna.
"U redu mama.",rekla sam i krenula jesti ukusnu hranu koju nam je Olga, žena koja radi kao kućna pomoćnica u našoj kući, spremila.
....
Dok sam trepunla okom, oko mene su se stvorilo toliko ljudi da se nisam mogla snaći. Šminkeri, frizeri i dizajneri su samo nekolicina. Jedni su me oblačili, drugi šminkali, radili nokete i frizuru... Trebala bih se osjećati kao princeza, no osjećala sam se samo bespomoćno. Kao da ja sama ne znam ništa, nego sve drugi moraju umjesto mene. Mama nije mislila tako. Ona je uživala promatrajući ih kako obavljaju 'svoj posao' i radovala se zapovjedanju. Iako nisam bila zadovoljna cjelodnevnim spremanjem, bila sam utekako zadovoljna rezultatom.
Pogledala sam se u ogledalo i uzdahnula iznenađeno. Par puta sam zatreptala dugim trepavicama a onda odjerila svoj odraz od glave do pete. Na licu sam imala zlatnu sjenu i velike umjetne trepavice dobrog kvaliteta. Moje tamne oči dolazile su do izražaja. Na usanama mi je bio bordo crveni mat ruž, iste boje kao haljina. Ah, haljina! Bila je duga, sirena haljina bez rukava. Izrez joj je gore bio u obliku srca i lagano naglašavao moje obline prostirući bordo platno sa dodatcima dijamanata iste boje po sebi, od grudi preko sturka i bokova sve do koljena gdje se haljina lagano širila platnim poput store. Moje zlatne cipele nisu se ni vidjele, ali malena pismo torba iste boje itekako je dolazila do izražaja slažući se sa sjenom na očima. Kosu sam podigla u urednu punđu.
Da! Rezulat mi se definitvno sviđao.
Pogledala sam u mamu koja me gledala suznih očiju.
"O lutko moja, prelijepa si!"rekla ej okrećići me u krug kako bi me vidjela sa svih strana.
Obrisala je suzu iz oka. Mislim d je ovo drugi put u životu da je vidim da plače. Prvi je bio kada sam krenula u školu.
"Hvala mama. Haljina je... Divna!"
"Ti si divna. Tako sam ponosna na tebe. Izgledaš kao princeza, gledaš me tako umiljato i drago, još samo da se ponašaš kao dama i sve će biti baš kako sam te učila.",rekla je i poljubila me u kosu. Privukla sam je u najduži zagrljaj.
"Volim te mama."
"I ja tebe volim, dušo. I ja tebe.",tiho je prozborila i još par sekundi si dopustila tu slabost, a onda pročistila grlo i bila ponovo ona stara, ozbiljna i hladna, moja mama.
Tata nam se pridružio u sobi, a kada md vidio nije mogao prekriti šok.
"O Saro! Kako si lijepa!",rekao je i prišao mi. Uzeo me za ruku i stisnuo je lagano, a zatim proljubio. Ponosno me gledao, a zatim se okrenuo ka mami.
"Ovo je lijepa na svog oca.",rekao je šaljivo na što sam se ja stala smijati, a mama ga presjekla pogledom.
"Jok, ista majka!",rekla je ljutito,a ja sam im prišla i oboje ih čvrsto zagrlila.
"Volim vas."
"I mi tebe, dušo.",rekli su u glas, a zatim se svi osmijehnuli.
Naše trenutke nježnosti prekinulo je zvono čiji se zvuk proširio cijelom kućom zajedno sa mojim uzbuđenim vriskom.
"Aaa! Stigao je!",povikala sam i mama i tata su se uspaničili. Tata je otrčao na prvi sprat da otvori, dok je mama špricala tonu laka na moju kosu kako mi se frizura ne bi pokvarila. Nakon toga sam se još jednom ogledala, brzo, i uzdahnuvši duboko napustila sobu. Polako sam se približavala vratima i već iz hodnika sa drugog sprata mogla sam vidjeti Zacka. Ušao je u unutra i čekao me u predvorju. Na sebi je nosio smoking sive boje. Bio je spacifičnog materijala. Sako je imao šest dugmića s jedne strane i tako se kopčao što mu je davalo neki poseban čar. Ispod je imao košulju crne boje koja je kao dpdatak imala leptir mašnu boje odjela. Bila sam oduševljena. Da se ne bojim da ću pokvariti šminku, protrljala bi oči da vidim da li sanjam.
"Sam anđeo je sišao s neba!", tiho sam prozborila, za sebe.
Kada sam se spustila niz posljednu stepenicu i damskim hodom došetala korak do Zacka on je udahnuo kao da do tada nije disao.
"Lijepa si.",rekao je iznenađeno.
"Samo to?",malo razočarano sam uzdahnula i dignula obrvu.
"Prelijepa!",dodao je, sada sa malo više samopouzdanja, a zatim se približio mom uhu.
"Da nas tvoji roditelji ne gledaju tako, sada bih ti razmazao taj crveni ruž.",rekao je i ja sam ga blago, neprimjetno, udarila po ruci. Mislima da sam se crvenila i bilo mi je jako neugodno, a onda je on uzeo moju ruku i na ručni zglob mi zavezao crveni ružu koja mi je taman pristajala uz haljinu. To je kod nas u Americi bilo običaj, da se ruža poklanja curama na maturi i ne znam zašto, ali sviđalo mi se.
"Izgleda sam pogodio boju."rekao je uz osmijeh. I ja sam se nasmijala.
Kada je nespretno zavezao ružu, stavio je moju ruku u svoju i poveo me ka autu. Pristojno se pozdravio sa mojim roditeljima, a onda mi otvorio vrata svoj automobila kao pravi džentlmen.
"Izvolite, gospođice Sara.",rekao je i naklonio mi se.
"Zahvaljujem gospodine Zack.",i ja sam se njemu poklonila i uz tiho kikotanje sjela na suvozačevo mjesto. Obišao je auto i nakon što je zavezao i krenuo niz ulicu, napokon progovorio.
"Jesi li spremna za najluđu noć ikada!",rekao je i vrisnuo u ritmu muzike na radiu. Kimnula sam glavom i glasno se nasmijala, a onda zajedno sa njim počela pjevati riječi poznate rock pjesme. Plesala sam, koliko su mi to okolnosti dozvoljavale, i svako malo pogledala u Zacka koji kao da uopšte i nije gledao u put nego su nam se pogledi svaki put sreli. Oči su nam blistave i bez izgovorenih riječi, pričali smo priču.
Brzo smo stigli na odredište i čim smo se parkirali ugledala sam našu ekipu. Hanna, Alex, Lena, Jace, Adison, Mendi... Svi su bili tu. Bili su prelijepi. Sve te svečane haljine i odjela samo su prikazivali dio njihove ljepote. Druga polovina pokazala bih se kada bi progovorili. Alex i Hanna su, kao i Jace i Lena, bili zagrljeni i negdje u svom svijetu. Tako mi je drago što je sada sve kako treba. Sestre Strokes su sada napokon sretne, a to su krvavo zaradile. Nadam se da će biti sve ok s njima od sada pa na dalje.
"Wuu-huu! Jeste li spremni za najbolju maturalnu u povjesti?!",vikao je Zack izlazeći iz auta, a naša grupica nam je odgovarala osmijesima i po kojim urnebesnim komentarom.
"Došli naši golupčići!",dobacila nam je Mendi sarkastično.
"Šta ste radili do sada, ako smijemo znati Zack?",dodao je Alex i namignuo nam uz bolestan cerek.
"Bolesni ste",rekla sam glumeći ljutnju, dok sam grlila Hannu.
"Curo živa si vatra.",rekla mi je na uho i nasmijale smo se.
"Ti si mi prava lutkica. Alex je sretnik.",rekla sam i namignula joj.
"Hajde vas dvije, osim ako nećemo propustiti vlastitu maturu!"dobacili su nam dečki na što smo ih ljutito pogledale i krenule za njima.
Sala za ples je bila divno uređena. Stolovi su bili poredani sa sve tri strane sobe, dok je na četvrtoj bila velika bina na kojoj ne nastupao školski bend. Stolovi su bili puni razne hrane i pića, naravno bezalkoholnog jer ovo je ipak školska proslava. Većina maturanata već se smjestila za stol, no nama je prvo pažnju privukao kutak za slikanje. To je imalo svake godine. Parovi bi se slikali i kasnije bi se, pored kralja i kraljice, birao i najljepši par na maturi. Nas tri para smo otišli pravo tamo, dok su nam Adison i Mendi otišle zauzeti mjesto.
Zacki ja bili smo prvi na redu. Stali smo ispred bijelog platna, a fotograf nas je dobro osmotrio i naposljetku prozborio.
"Recite:'Sir'",rekao je sretno.
"Siiiir!'",pogledali smo u jedno u drugo govoreći tu riječ i smijući se. Kao da smo zaboravilo da se slikamo i samo uživali u trenu. Naša sreća bila je zapečaćena jednom dobrom slikom za albume.
"Sljedeći!",povikao je fotograf i sklonili smo se u stranu.
Pogledala sam u Zacka a on me lagano uzeo za ruku u odveo do stola. Smjestili smo se odmah do Mendi, nasuprot Jaceu i Leni koji su već sjedili za stolom i smješkali se. Ubrzo smo svi sjedili i počeli opuštenu priču. Smijali smo se i šalili i jednostavno uživali. Onda je počela lagana muzika za valcer i svi su otišli plesati. Dobro, skoro svi.
"Hoćemo li i mi?",upitao je Zack, a ja sam ga sumnjičavo pogledala.
"Mislim da imam bolju ideju.",rekla sam i prihvatila njegovu ruku, ali umjesto na podij krenula sam prema predvorju. Tu su bili poredani stolovi sa hranom i pićem, ali za vrijeme valcera tu nije bilo nikoga, nikoga sem nas.
"Ček dovela si me da jedemo?",sumnjičavo je pitao.
"Što? Gladna sam!",rekla sam, na što je on prasnuo u glasan smijeh koji je odzvanjao hodnicima. Stavila sa mu ruku na usne da se utiša i ozbiljno ga pogledala.
"Hajde, jedi sa mnom. Molim te nemoj da budem jedina.",rekla sam tužno.
"U redu je, krofnice. Jest ćemo zajedno.",rekao je i uštipnuo me za obraz.
"Jej!",rekla sam veselo i otišla do mafina sa užasan puno šlaga na vrhu. Jedan sam pružila Zacku, a drugi uzela sebi. Jeli smo i smijali se. Kada smo ae najeli, zadovoljno sam uzdahnula a onda pogledala u Zacka.
On je već gledao u mene sa nekim slatkim smiješkom na licu.pogledala sam u njegov nos koji je još uvijek imao slaga na sebi.
Nasmijala sam se poput djeteta.
"Imaš šlaga na licu.",rekla sam.
"Što? Gdje? Očisti mi to!",rekao je zbunjeno poput dječaka koji sklapa lego igračku.
Približila sam usne njegovom nosu i uz poljubac mu skinula šlag. Odmahnuo je glavom, iznenađen mojim potezom.
"Ma je l'? Tako ćemo igrati.",rekao je ljutito, a ja sam se vragolasto nasmijala.
"Ako je tako, i ti imaš šlaga na licu.",rekao je sada i sam se smijući.
"Hmm,a gdje to?",rekla sam izazivajući ga.
"Upravo ovdje.",rekao je i polako se počeo spuštati lije ka meni. Odjednom, njegove su se usne našle na mojima. To bio naš najljepši poljubac. Uljepšao mi je cijelu noć. Nikada neću zaborati te njegove slatke usne.
Na kažu džabe, šlag ide na kraju...
....
Kraj poglavljaaa...! Šta mislite?! Sara i Zack? Utisci? Matura! Napokon! Želite li Hannin p.o.v.? Pišite mi u com, radujem se tome.
Do sljedećeg puta.
Xoxo!

Kradljivac mog srcaWhere stories live. Discover now