Bogăția păcatului

290 19 2
                                    


                                                    Ianuarie 1480

Louis continuă să amâne declarația de căsătorie dintre fiica noastră și delfinul. Consilierii îl presează pe regele francez să încheie legământul. El se teme de Edward, se teme atât de tare încât pășește în nesiguranță în propriu-i regat, spunând că legământul nu va avea loc atâta vreme cât puterea burgundă înflorește iar Anglia nu face nimic ca să-l ajute să-i cucerească. Trimișii francezi încearcă să-l îndepărteze discutând detalii superficiale cum ar fi modul călătoriei lui Elizabeth în Franța. Ei spun că dacă ea nu va pleca, regele îi va plăti douăzeci de mii de coroane pentru întreținerea ei. Soțul meu nu se lasă convins și stăruie să ceară șaizeci de lire sterline. În Mai, lord Howard și Dr. Langton sunt trimiși în Franța pentru a-i reaminti lui Louis termenii contractului de căsătorie la care au fost făcute puține progrese.

— Devin serios în privința unei alianțe cu Burgundia împotriva acelui neghiob, spune Edward amăgit de tratarea proastă.

Temându-se că Edward se va alia cu hasburgii, Louis dă târcoale scoțienilor în privința unei căsătorii între fiica lui James, Margareta și delfinul. Regele trimite amenințări usturătoare scoțianului cu privire la un război pentru a-l împiedica pe Louis să uneltească. Nu durează mult până ce ne dăm seama că o căsătorie între Elizabeth a noastră și moștenitorul Franței nu va avea loc niciodată.

Ducesa Cecily se retrage în castelul ei, Berkhamsted pentru a-și continua viața devotându-se lui Dumnezeu. Poartă robe lumești și îmbrățișează spiritul jurămintelor benedicte, dedicându-se numai și numai lui Dumnezeu. Se ragă, citește din Sfânta Scriptură și lasă puțin timp de odihnă.











                                                  Iunie 1480

Pentru prima oară după mulți ani, ducesa de Burgundia, Margareta de York pășește iarăși pe pământ englezesc. Ea n-o face din bunătate pură, ci numai pentru a atrage sprijinul fratelui ei, regele, împotriva Franței și de a plănui o căsătorie între fiul lui Maximilian, Phillip, cu micuța mea Anne de York, acum în vârstă de cinci ani. Louis a auzit cu siguranță această bârfă și se grăbește să trimită în Anglia pensia lui Edward împreună cu un supliment de cincisprezece mii de coroane pe an pentru întreținerea prințesei Elizabeth până la căsătoria ei. Nemulțumit și îngrețoșat până în străfundul sufletului, Edward semnează un tratat cu Maximilian în August. Anne va fi logodită cu Phillip și s-a convenit ca o căsătorie va avea loc atunci când ea va ajunge la vârsta de doisprezece ani. Înainte de a semna un asemenea tratat, soțul meu nădăjduia ca Louis să fie de acord cu toate cererile lui, în schimb, acesta se pregătește pentru un război. Încetează să plătească pensia cuvenită prin tratatul de la Picquigny iar planurile pentru o conferință de pace s-au desființat. Maximilian continuă să preseze pentru ajutor împotriva Franței însă relația noastră cu Louis pare acum precară.









ElizabethUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum