Hoofdstuk 6

219 22 0
                                    

Ik kan Myrthe vanaf waar ik zit goed zien. Ik zie dat ze eerder enthousiast dan gespannen is. Vind ze het leuk dat er misschien iemand geëxecuteerd wordt?

Ik zit tussen Blaire en Liz op een bank in het 'dorpshuis'. Het lijkt meer op een kleine arena. De banken zijn hoog en ze staan in rijen rondom een lager middendeel. Hier staat een grote galg. Ik huiver bij het idee dat ze hier midden in de zaal iemand ophangen en de rest ernaar kijkt. Myrthe zit in een apart deel aan de overkant, schuin tegenover ons. In dat aparte deel zitten ook alle anderen van de hoofdcirkel. Ik herken Lynn, Thomas en Merina. In de hele ruimte hangt een verstikkende warmte en het ruikt ernaar zweet. Het grootste deel van de menigte is stil en je kan de spanning bijna voelen.

'Fijn dat iedereen er is', zegt ze luid zodat iedereen haar kan horen. 'Welkom bij de zesde dorpsvergadering. Hopelijk kunnen we met elkaar alle moordende rollen opsporen en elimineren, zodat de anderen eindelijk vrij kunnen zijn.' Haar woorden klinken als die vaneen leider die van alles zegt om het volk tevreden te houden zonder dingen echt te menen. Zij zorgt er niet voor dat als de moordende rollen weg zijn we vrij zijn, dat doen de ''bazen''. Toch lijken de anderen dat niette zien en er klinken een paar instemmende kreten, vooral vanaf de kant waar de middencirkel zit. Ik zie Thomas daar ook zitten. Hij schreeuwt niet mee, maar kijkt afwachtend naar Myrthe.

'Kan het niet dat de burgermeester een moordende rol is?', vraag ik aan Destiny.

'Nee, Myrthe is de enige waarvan de rol openbaar bekend is. Haar rol is letterlijk burgermeester. De ''bazen'' hebben haar als burgermeester gekozen, niet wij. Maar door die status heeft ze wel allemaal privileges. Zoals dat ze beschermd wordt voor de moordende rollen.'

'Misschien hebben de ''bazen'' dat expres gedaan zodat wij haar vertrouwen en is ze toch een moordende rol', zegt Liz duister. Ik antwoord niet. Ik weet niet of dat echt zou kunnen of niet. Aangezien die ''bazen'' er ook moreel toe in staat zijn om ons allemaal op te sluiten, denk ik dat ze ook wel in zijn voor dat soort streken.

'Ik verklaar de vergadering voor geopend', roept Myrthe. Meteen is iedereen stil en gaan er een aantal handen omhoog, onder anderen die van Donna. Het doet me denken aan een basisschool, waar je je hand op moet steken voordat je iets mag zeggen. Ik kan me niets herinneren over mijn tijd op de basisschool, ik ga ervanuit dat ik op school gezeten heb aangezien ik kan lezen en schrijven.

Myrthe knikt naar Donna als teken dat ze mag praten. Alsof Donna echt zou wachten tot ze toestemming krijgt om te praten.

'Ik heb dit vermoeden al meerdere malen uitgesproken en ik doe het nu weer. Ik denk dat Emily bij de moordende rollen hoort', zegt ze duidelijk hoorbaar. Iedereen kijkt meteen mijn kant op en sommigen beginnen te fluisteren. Ik wil wat zeggen om me te verdedigen, maar ik zie Thomas zachtjes zijn hoofd schudden. Ik vertrouw hem en als hij denkt dat het goed komt, dan vertrouw ik daarop. In plaats van mij staat Rowena op.

'Emily is als enige bewezen onschuldig. Ze is aangevallen en was bijna dood. Is dat niet bewijs genoeg?', bij die laatste zin kijkt ze Donna recht aan. Donna lijkt niet uit het veld geslagen te zijn.

'We weten dat de moordende rollen slim en sluw zijn. Die hele aanval zou net zo goed een truc geweest kunnen zijn om haar niet verdacht te maken. Want het is niet na te gaan of ze nou echt haar geheugen kwijt is of niet. Want wat een toeval dat dat nou precies handig uitkomt. Als ze haar geheugen kwijt is, zijn al die vragen makkelijk te beantwoorden. En hiervoor riep ik ook al dat ze schuldig is.' Dit keer neemt Liz het woord voor me.

'Waarom zouden we jou geloven Donna? Jij kan net zo goed een moordende rol zijn!'

'Ik heb anders al eerder een moordende rol opgespoord en ik meen te herinneren dat Emily en jij toen beide onschuldig stemden. Wat een toeval. Het valt sowieso op dat jullie wel er veel samenwerken. Alsof jullie van elkaar weten welke rollen jullie zijn.' Ze zwijgt even en glimlacht. 'Alleen de moordende rollen weten van elkaar welke rollen ze zijn.'

Untold Tales (Nederlands)حيث تعيش القصص. اكتشف الآن