Kapitel 4

49 4 4
                                    


Sami

"- Beep,Beep,Beep,Beep,Beep –" låter Samis alarm på mobilen. 06:15, det är dags att vakna. Hon räcker sig sömnigt efter mobilen och stänger av alarmet. Hon sträcker på armarna och benen samtidigt som ögon långsamt öppnas. Sami tar på sig sina blå jeans, sin röda BH, en svart T-shirt och en mörkröd luvtröja över det. Går på toaletten, borstar håret men ger hastigt upp och sätter upp det i en hästsvans istället. Hon tvättar sig i ansiktet och lägger på lite maskara på ögonfransarna så att de ser lite längre ut och drar lite kajal runt ögonen.

"Sally, det är dags att gå upp nu." säger hon efter att ha låst upp dörren och gått fram till sängen.
"Näää... Sova lite till, snälla..." muttrar Sally sömnigt.
"Nej, du måste gå upp nu klockan är halv, vi måste till skolan." uppmuntrar Sami lite hårdare. Under grymtande protest stiger hennes lillasyster upp.

De äter frukost, borstar tänderna och klär på sig ytterkläderna. Så tyst de bara kan. Sedan börjar de gå mot skolan. Sami följer först Sally till hennes skola och fortsätter sedan gå mot sin. Klockan är 08:11 när hon kommer fram och det ger henne precis tid till att hänga jackan i sitt blåa skåp och ta historieböckerna. Hon går till klassrum C202, och sätter sig längst bak vid fönstret. Hoppas, hoppas, hoppas att Anna kommer snart så lektionen kan börja, önskar Sami medan hon öppnar upp böckerna på sida 52.

Anna är den läraren som hon har i historia, svenska, och naturvetenskap. Sami gillar henne, hon är snäll men ändå ganska sträng, rättvis skulle man kunna säga och hon har ganska bra koll. Anna kommer en minut innan lektionen börjar och ropar upp alla 19 elever i klassen, fyra är anmälda sjuka, två stycken har inte kommit än men resten av klassen är på plats. 

"Då slår vi upp böckerna på sidan 52, vem vill börja läsa?" Anna pratar med hård röst, hon vet att klassen brukar vara seg första måndagslektionen, "Elli, vill du vara snäll och läsa första sidan för oss." beordrar Anna när ingen svarar henne. Hon har en bra röst, inte för hög och inte för låg, inte för ljus och inte för mörk. Lagom, på något sätt.
"Öm, aa, visst." stammar Elli fram. Hon är tydligen fortfarande andfådd efter att ha cyklat till skolan, Sami hade sett henne någon minut innan lektionens början cykla förbi utanför fönstret i full fart.

Men Elli börjar läsa, 
"Gaius Julius Caesar föddes den 13 juli 100 f.Kr och han kom att förändra Roms historia när han avsatte.. Öm, nej, avskaffade den romerska republiken i och med att han utropade sig till diktator på livstid..." Ellis röst försvinner ut i intet och Sami läser istället själv, tonar ut alla ljud runt om och läser med hög fart genom hela sidan och även nästa sida. Hon läser och läser och läser.

Sami har alltid varit en bra läsare och lärarna brukar acceptera att hon läser för sig själv och i förväg eftersom de tycker det är härligt med ungdomar som tagit till sig konsten att läsa. Ibland blev det problem när hon läste för långt, eller för mycket på lektionstid, men för det mesta gick det bra. Eller, ja, en del spydiga kommentarer blev det ju från de andra i klassen emellanåt men det var inget hon lade fokus på – om hon kunde undvika det. Hellre bli kallad nörd än missfoster, slampa eller något liknande. Åtminstone om man frågar Sami.

"Resten av lektionen ska man läsa kapitlet om Julius Caesar och göra frågorna som står på sidan 57. De som inte hinner klart har det i läxa till nästa historia lektion." utropar Anna klart och tydligt efter att Elli hade läst första sidan. Klassen arbetar hårt, eller, ja, de flesta av dem åtminstone. Sami är klar cirka 15 minuter innan lektionen är slut så hon gör extrauppgifterna på sidan 58. Hon har ändå inget annat för sig. Minuterna tickar förbi och rasten närmar sig allt hastigare.

Pulsar genom mörkretWhere stories live. Discover now