Kapitel 8

34 4 2
                                    


Sami

" – Beep, Beep, Beep, Beep – " Samis alarm ringer, det är dags att gå upp. Dags för ännu en dag. Ytterligare 24 timmar. Hon klär på sig och gör sig i ordning precis som vanligt. Väcker Sally och fixar så att hon är ordentligt klädd och har fått i sig frukost och hon lämnar henne på skola innan hon går vidare till sin. 

Medan Sami går där på vägen börjar snön falla, den faller i stora klumpiga flingor som landar ljudlöst på marken. Som sockervadd. Hon tänder en cigg, det går aldrig någon på den övergivna vägen med gigantiska hålor och sprucken asfalt ändå. Den går mellan två fabriker och ingen kan se från utsidan att någon går där. Sall kanske har rätt, jag kanske borde vilja ha mer än vänskap av David men om det inte funkar så har vi förstört den vänskapen som vi har, som jag behöver ha för att klara mig. Som mitt själviska arsle är beroende av. Jag behöver honom som vän. Jag vet inte om... Äsch jag vet inte, jag kanske behöver ha en stabil, älskvärd pojkvän också. Som jag kan lita på. Men om det inte funkar går allt åt helvete... Så snurrar Samis tankar hela vägen till skolan.

Sedan fylls hennes dag av NO, historia, svenska och musik. När Anna frågade henne om hon hade hunnit titta på pappret sa Sami bara nej och att hon berättar vad hon vill nästa vecka. Anna hade nickat åt det men Sami hade känt en del skuld över att inte ha ett svar att ge henne. Anna, hennes lärare, som faktiskt visade intresse och brydde sig om sina elever.

Samis tårar rinner, hon har låst in sig på toaletten för att komma undan. Komma undan viskningarna och blickarna. Det finns en tjej som alltid står längst fram i gruppen och som alltid börjar all mobbing i a-lag 1 där Sami går, skolan är uppdelad i tre a-lag med två klasser i varje årskurs, alltså två sjuor, två åttor och två nior och självklart hamnade Sami i samma a-lag som en av de största idioterna.

Hon heter Sandra och hon är riktigt vidrigt elak. Sami vet att det inte beror på Sami själv utan på Sandra, på mobbaren. Men det gör ändå ont när hon säger saker som 'missfoster', 'loser', 'hora', 'smuts' och andra fula ord. Hon vet inte varför Sami är tillbakadragen och väljer böcker framför annat folk. Hon förstår inte folk som inte strävar efter popularitet, Sami är inte som alla andra, hon strävar mer efter kunskap och frihet, att kunna få ett bra liv efter skolan och popularitet hjälper inte till med det. Där ute är det bara kunskap som kan hjälpa dig.

Sami misstänker även att Sandra förmodligen har egna problem och är en av dem som tar ut det på andra. En som hittar offer. Sami vill inte vara ett offer, hon läser böcker för kunskapen och hon läser böcker för det ger henne en möjlighet att fly från den verkligheten hon lever i varje dag istället för att ta ut det på andra som inte förtjänar det. Böcker låter henne uppleva känslor som hon inte får uppleva i verkligheten, som en moders kärlek till sitt barn eller glädjen när hjälten får sin hjältinna, kärleken från en familj – en hel familj.

Sami tar upp sin telefon, 15:24 är klockan och hon måste gå för att hinna hämta Sally. Hon låser upp toalettdörren och lyssnar, alla har gått hem. Hon går upp till sitt skåp och tar på sig sin jacka, sina vantar och sin mössa. Hon sätter i hörlurarna i telefonen och sätter på spellistan som heter 'Takida' och sätter in hörlurarna i öronen. Sedan börjar hon gå mot Sallys skola. När hon kommer dit sitter inte Sally och väntar på henne som hon alltid brukar göra så Sami går in till fritidslokalen. Hon ser Ken, Sofia, Julia, Erik, andra elever, och Gudrun som är en av fritidspedagogerna. Men ingen Sally. Då ser hon Svea, den andra fritidspedagogen som är hennes favorit och även Sallys favorit så vitt hon vet.

"Åh, hej Sami. Ska du hämta Sally idag?" frågar Svea samtidigt som Sami går genom rummet bort till henne.
"Jag hämtar alltid Sally, vart är hon någonstans?" frågar hon. Svea tar fram en hårsnodd som hon haft runt handleden och sätter upp sitt långa blonda hår, hennes silvergrå ögon ser lite dystra ut, hon brukar alltid vara väldigt glad och positiv till allt i vanliga fall. Men tydligen inte idag.

Pulsar genom mörkretWhere stories live. Discover now